Νομοθετική ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού προανήγγειλε ο Χαρίτσης

«Η κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία για πρώτη φορά και παρ’ ότι, ήδη από το 2001, προβλεπόταν συνταγματικώς, να συγκροτήσει και να θέσει σε λειτουργία την Επιτροπή για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού» σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ευρύτατη πλειοψηφία εξασφάλισε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών «Κύρωση της απόφασης (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/994 του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2018 για την τροποποίηση της πράξης περί εκλογής των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με άμεση και καθολική ψηφοφορία, που προσαρτάται στην απόφαση 76/787/ΕΚΑΧ, ΕΟΚ, Ευρατόμ της 20ής Σεπτεμβρίου 1976 του Συμβουλίου».

«Υπέρ» του σχεδίου νόμου δήλωσαν όλα τα κόμματα, εκτός από το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή που δήλωσαν «κατά».

Στη συζήτηση που προηγήθηκε, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, απάντησε στο θέμα που έθεσε η ΝΔ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

«Η κυβέρνησή μας πήρε την πρωτοβουλία για πρώτη φορά και παρ’ ότι, ήδη από το 2001, προβλεπόταν αυτό συνταγματικώς, να συγκροτήσει και να θέσει σε λειτουργία την Επιτροπή για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Η Επιτροπή αυτή, η οποία συγκροτήθηκε με διακομματική συναίνεση, καθώς τα ίδια τα κόμματα πρότειναν επιστήμονες εγνωσμένου κύρους να συμμετέχουν σ’ αυτήν, έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία της και δική μου παρότρυνση στην πρώτη συνεδρίαση που συμμετείχα ήταν να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και πριν, εφόσον αυτό είναι εφικτό, από το χρονοδιάγραμμα που τίθεται από τον νόμο του «Κλεισθένη», την πεντάμηνη δηλαδή διάρκεια που προβλέπει ο νόμος, έτσι ώστε να μπορέσουμε στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο να προχωρήσουμε στην κατάθεση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο ίδιος, επέμεινε, δε, ότι «αποτελεί τιμή για τη σημερινή κυβέρνηση το γεγονός ότι, μετά από όλα αυτά τα χρόνια, περισσότερο από ενάμιση αιώνα, πάρθηκε για πρώτη φορά αυτή η πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Επιτροπής και για τη νομοθετική ρύθμιση που θα ακολουθήσει, ώστε να λύθεί αυτό το πολιτικά αλλά και τεχνικά σύνθετο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού».

Πηγή: dikaiologitika.gr
Πηγή φωτογραφίας: dikaiologitika.gr