Ξερό ψωμί και φέτα, ΧΑΤΖΗ-ΦΡΑ-ΓΚΕΤΑ

Σαρκασμός, τρέλα και ταλέντο, αυτή είναι η «συνταγή» της επιτυχίας του ντουέτου των «Χατζηφραγκέτα».

Της Χριστίνας Βρούβα

Κάπου στα μέσα της δευτέρας Λυκείου, άκουγα μία φίλη μου να «λυσσάει» για ένα εναλλακτικό «γκρουπάκι». Έλεγε, πως αποτελούνταν από δύο τύπους με άφθονο ταλέντο και χιούμορ. Κάπου- κάπου την άκουγα να σιγοτραγουδά κάποιους στίχους από τα τραγούδια τους. Μία μέρα, μπήκα στον πειρασμό να ακούσω ένα κομμάτι τους και κατέληξα να ακούσω σχεδόν όλη τους τη δισκογραφία.

Οι «Χατζηφραγκέτα» αποτελούνται από τους τραγουδοποιούς, Βαγγέλη Χατζηγιάννη και Πάνο Φραγκιαδάκη. Γνωρίστηκαν στο Λύκειο και το κοινό τους πάθος ήταν η μουσική. Σύντομα, άρχισαν να γράφουν και να συνθέτουν τα δικά τους μουσικά κομμάτια . Έπειτα τα δημοσίευαν στην πλατφόρμα του «My Space». Η αναγνωρισιμότητα και επιτυχία δεν άργησαν να έρθουν. Η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά είχε τον τίτλο «τα τρία πρώτα». Ακολούθησαν οι δίσκοι «Υπερμενού 10 Στα 10», «Σερί», «Νεσεσέρ», «Αέρα Κουβέντα», «Offside» και πολλοί άλλοι.

(Το «ταξικό», κυκλοφόρησε μέσα από το άλμπουμ τους «Offside».)

Το ύφος των τραγουδιών τους είναι άκρως σαρκαστικό και χιουμοριστικό. Οι στίχοι τους βασίζονται πάνω σε κοινωνικά και πολιτικά συμβάντα που γίνονται στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Το ντουέτο σατιρίζει, ονόματα της επικαιρότητας, προσωπικές τους εμπειρίες από το σχολείο και τις παρέες και άλλα πολλά τα οποία προσφέρουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στη φιλοσοφία της μπάντας. Αξίζει να σημειωθεί ,πως χρησιμοποιούν λούπες από άλλα κομμάτια, κάτι το οποίο κάνει τα δικά τους τραγούδια ακόμα πιο «πιασάρικα».

(Το «Λιώνω» κυκλοφόρησε από το live δίσκο τους «After dark» του 2010)

Τα περισσότερα κομμάτια τους θεωρούνται Hip- Hop, άλλα δεν είναι λίγες οι φορές που τα τραγούδια τους τείνουν σε πιο λαϊκούς, ροκ ακόμα και «reggae» ρυθμούς. Ο συνδυασμός των παραπάνω δημιουργεί ένα εναλλακτικό και πρωτότυπο είδος μουσικής, το οποίο είναι ιδιαίτερα ελκυστικό στους νέους αλλά και στους μεγαλύτερους. Μάλιστα, είναι συνηθισμένο σε συναυλίες τους να συναντήσεις και άτομα άνω των 40 ετών.

Οι συναυλίες των «Χατζηφραγκέτα», σπάνια δεν ήταν «Sold Out». Οι συναυλιακοί  χώροι γέμιζαν ασφυκτικά με φανατικούς θαυμαστές του δίδυμου Φραγκιαδάκη- Χατζηγιάννη.

Μέσα από τον βιτριολικό τους στίχο και τον αυθορμητισμό πάνω στη σκηνή ,το κοινό διασκεδάζει με τις «περιπέτειες» των δύο φίλων , για τις διακοπές στην Αμοργό, την «Κνίτισσα», τη Μαρία, τον «Λακαμά» και άλλα τέτοια που μας προσφέρουν ένα μικρό χαχανητό.

(Η «Κνίτισσα», «βγήκε» το 2010 από το άλμπουμ «νεσεσέρ».)

Πρώτη φορά τους είδα ζωντανά τον Σεπτέμβριο του 2017 στο «Street Mode Festival» στο «Fix Factory Open Air». Oμολογώ πως ήταν ένα δυνατό «Performance» με ένα αντίστοιχα δυνατό κοινό που κρέμονταν από τα χείλη τους, στην κυριολεξία. Λίγο πριν εμφανιστούν στη σκηνή το φανατικό κοινό τους φώναζε το σύνθημα, «Ξερό ψωμί και φέτα, Χατζη-φρα-γκέτα».

(Το κομμάτι «Πατητές και μακροβούτια», «βγήκε» το 2010 από το άλμπουμ «Κασκαντέρ».

Ο κόσμος, τους αγαπάει για την αυθεντικότητα τους αλλά και για τις αλήθειες που κρύβονται πίσω από τα καυστικά σχόλια που συμπεριλαμβάνονται στα τραγούδια τους. Επιπλέον, δεν έχουν καμία σχέση με το «Life Style», το οποίο ανθεί κατά κόρον στην εποχή μας.

Οι σύμπραξη των δύο καλλιτεχνών, δημιούργησε δεκάδες άλμπουμ, εκατοντάδες κομμάτια, εκατομμύρια προβολές στο «You Tube» και ένα αναμφισβήτητα πιστό κοινό. Ύστερα από μία δεκαετία κοινής πορείας οι «Χατζηφραγκέτα», αποφάσισαν να κάνουν ένα «διάλειμμα». Οι δύο συνεργάτες δήλωσαν στα «Social Media» πως ο λόγος αυτής της διακοπής είναι, ότι ο καθένας ήθελε να εστιάσει στη δική του μουσική πορεία και καριέρα.

Ο Πάνος Φραγκιαδάκης, έχει ήδη αρχίσει τη σόλο πορεία του με τον δίσκο «Τζετέ και ερωτικά». Τα κομμάτια του είχαν θετική ανταπόκριση από το κοινό του. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, κάνει ζωντανές εμφανίσεις με τον τραγουδοποιό Σπύρο Γραμμένο. Μάλιστα, στην πόλη μας θα εμφανιστούν το Σάββατο 19 Ιανουαρίου.

Κλείνοντας, οι «Χατζηφραγκέτα» δεν απέρριψαν το ενδεχόμενο επανασύνδεσης. Ωστόσο και αυτό να μην πραγματοποιηθεί, ομολογουμένως  έχουν κάνει μία ολοκληρωμένη δισκογραφική πορεία η οποία θα μείνει στην ιστορία για τον σαρκαστικό στίχο και την εναλλακτική σύνθεση της μουσικής. Aυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διαχρονικότητα των τραγουδιών, τα οποία θα συνεχίζονται να παίζουν στις κιθάρες των παιδιών κάθε καλοκαίρι.

( Το «Καλοκαιρινό» κυκλοφόρησε το 2008 από τον δίσκο «Της πλάκας».)