Οικ. Πράσινοι: Πανελλαδική πρόσκληση για συμμετοχή στην πορεία στα Γιάννενα ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Πανελλαδική πρόσκληση για συμμετοχή στην πορεία στα Γιάννενα ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, απευθύνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

«Έχουμε έναν μόνο πλανήτη και βρισκόμαστε ήδη στο παρά πέντε: ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα παγκοσμίως, που συνταράσσει ήδη τις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη με πλημμύρες, πυρκαγιές, ξηρασίες, καταστροφές πόλεων, δασών και καλλιεργειών, προκαλώντας πολέμους και ένα ντόμινο κοινωνικών προβλημάτων, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε παγκόσμια κλίμακα. Είναι η Κλιματική Αλλαγή και ανάμεσα στα χιλιάδες θύματά της θρηνούμε ήδη Έλληνες πολίτες στο Μάτι και την Μάνδρα, ενώ τα φαινόμενα χτυπάνε ήδη δυνατά την πόρτα μας στην Σαμοθράκη, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, στην Κρήτη. Υποδομές καταρρέουν, ο κρατικός μηχανισμός αποδεικνύεται απροετοίμαστος. Και έρχονται δυστυχώς πολύ χειρότερα….
Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, δια μέσου της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος του ΟΗΕ, μας δίνει ελάχιστο χρονικό περιθώριο μέχρι το 2030: μόλις 12 χρόνια ώστε να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη μόνο κατά 1,5 °C, προειδοποιώντας την πολιτική ηγεσία ότι «χρειάζονται πρωτοφανείς αλλαγές» για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα», ανεφέρει η ανακοίνωση.

Η Μαρία Πετεινάκη συν-επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ που θα συμμετέχει στο συλλαλητήριο δήλωσε: «Μαζί με την νεολαία και τους μαθητές απ’ όλη την Ευρώπη διαδηλώνουμε για την κλιματική αλλαγή και απαιτούμε παύση των ερευνών για εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Καλούμε κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη, τους αγρότες, του αλιείς, όσους ασχολούνται με τον τουρισμό, τους φίλους του περιβάλλοντος, όλους τους πολίτες ανεξαρτήτου ηλικίας, για συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο. Η Ελληνική κυβέρνηση και σχεδόν σύσσωμοι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι όλων των κομμάτων (με εξαίρεση τους δύο βουλευτές μας Γ. Τσιρώνη και Γ. Δημαρά που προέρχονται από τους Οικολόγους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ και ψήφισαν κατά των της κύρωσης των συμβάσεων παραχώρησης για έρευνες και εξορύξεις), πρέπει να καταλάβουν ότι οι υδρογονάνθρακες δεν είναι ο κρυμμένος θησαυρός αλλά η σπίθα της φωτιάς για όλη την Μεσόγειο. Δεν παίζουμε με το κλίμα, αλλάζουμε πολιτικές! Ζητάμε ενεργειακή δικαιοσύνη και δημοκρατία, αυτοδιαχείριση της ενέργειας σε συνεταιρισμούς και άμεση δράση για πάταξη της ενεργειακής φτώχειας με απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα».