Οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί οργανώνονται

Άρθρο γνώμης του Κώστα Νικολόπουλου

Την ημέρα που γιορτάζεται η εργατική πρωτομαγιά, επέλεξαν τα ευρωπαϊκά ακροδεξιά κόμματα να συναντηθούν στη Νίκαια της Γαλλίας. Ευρωβουλευτές από οκτώ χώρες της ΕΕ συγκροτούν την ομάδα των ακροδεξιών στο Ευρωκοινοβούλιο, τριάντα έξι συνολικά στον αριθμό. Θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί τι κοινό μπορεί να έχουν άνθρωποι από διαφορετικές χώρες, οι οποίοι είναι εθνικιστές και θέτουν τόσο έντονα τη χώρα τους πάνω από όλες τις άλλες και απέναντι σε αυτές; Στην πραγματικότητα αντιμετωπίζουν τα πράγματα πολύ διαφορετικά και έχουν διαφορετικές προτεραιότητες. Όμως τους ενώνουν δυο βασικά ζητήματα.

Το πρώτο κοινό που έχουν είναι το μίσος τους για τους πρόσφυγες και γενικότερα για τους ξένους. Η ξενοφοβία ήταν κυρίαρχη στις ομιλίες όλων των ομιλητών. Το δεύτερο είναι το μίσος τους για την ΕΕ και για τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Θεωρούν ότι για όλα τα δεινά που υπάρχουν στις χώρες τους φταίει η ΕΕ. Στόχος τους είναι να σταματήσουν τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, να βγάλουν τις χώρες τους από την ΕΕ και να τη διαλύσουν. Θεωρούν ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα για τις χώρες και τους λαούς τους, αν επιστρέψουν στην καθαρή μορφή του έθνους – κράτους. Σήμερα η δύναμη τους στο Ευρωκοινοβούλιο είναι σχετικά μικρή. Το 2019 όμως, θα γίνουν οι ευρωεκλογές. Είναι βέβαιο ότι η δύναμη τους θα αυξηθεί, αλλά το θέμα είναι πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η αύξηση. Θα αποκτήσουν άραγε τη δύναμη στο Στρασβούργο, ώστε να μπορούν να μπλοκάρουν τις διαδικασίες της Ευρωβουλής, ή ακόμα χειρότερα να αντιστρέψουν την πορεία δρομολογημένων αποφάσεων;

Φυσικά δεν εξαρτάται μόνο από αυτούς, αλλά από το τι θα πράξουν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, οι φιλοευρωπαϊκές που διακηρύσσουν την πίστη τους και την προσήλωση τους στην ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης. Μόνο που όπως μας έδειξαν οι εξελίξεις κατά τα τελευταία χρόνια, οι προθέσεις και οι διακηρύξεις δεν αρκούν. Οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να πειστούν ξανά ότι το μέλλον τους θα είναι καλύτερο μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη και ότι οι ίδιοι θα έχουν λόγο σε αυτό και θα μπορούν να το επηρεάσουν. Πολλοί ισχυρίζονται ότι οι λαϊκιστές και οι ακροδεξιοί ξέρουν να θέτουν τα σωστά ερωτήματα, αλλά δεν έχουν τις αντίστοιχες απαντήσεις. Αν αυτό είναι σωστό, τότε εκεί που θα κριθεί το ζήτημα, είναι αν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις είναι σε θέση να δώσουν τις σωστές απαντήσεις. Το σίγουρο είναι ότι οι επόμενες Ευρωεκλογές θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες για το μέλλον της ΕΕ.