Οι «Λωξάνδρα» επιστρέφουν Θεσσαλονίκη

Οι θρυλικοί ”Λωξάνδρα”, μετά από πολλά χρόνια απουσίας, επιστρέφουν στη γενέτειρά τους, την Θεσσαλονίκη, για μια βραδιά ακουστικής ευδαιμονίας!

Οι αγαπημένοι της world music σκηνής, η μουσική κολεκτίβα LoxandraEnsemble είναι και πάλι εδώ, στην Θεσσαλονίκη. Στον τόπο που πρωτοενώθηκαν το 1997 ως κουιντέτο για να φτάσουν σήμερα ως 8μελής ομάδα να συνεχίζουν ανιχνεύοντας το μουσικό πνεύμα περασμένων αιώνων, μεταφέροντάς το επιδέξια στην παρούσα εποχή με πρωτότυπες ενορχηστρώσεις.

Πού αλλού; Στο ΞΕΦΩΤΟ
Αυτή την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, οι «Λωξάνδρα», έρχονται στο ΞΕΦΩΤΟ (Λυκούργου 5, Λαδάδικα), για μία βραδιά μουσικής περιήγησης, με χρονικές αναδρομές και μουσικούς ελιγμούς σε γνώριμα αλλά και καινούρια μονοπάτια.
Από τη μια, το πρώιμο ρεμπέτικο, η ελληνική και τούρκικη παραδοσιακή και λαϊκή μουσική, η λόγια μουσική της Πόλης, η μουσική των Ρομά και των Σεφαραδιτών της Θεσσαλονίκης, οι ήχοι του αραβικού κόσμου, του Καυκάσου και των Βαλκανίων που αντανακλώνται με μαεστρία στη μουσική τους…
Και από την άλλη, το καινούργιο άλμπουμ “InTransition”, το οποίο σηματοδοτεί μια δημιουργική αλλαγή στο συγκρότημα με νέα μέλη, νέο site (στα Αγγλικά, σύντομα και στα Ελληνικά), νέο logo και δικές του συνθέσεις που ηχογραφούνται για πρώτη φορά.

Μέλη«Λωξάντρα» (αλφαβητικά):
Αγγούσης Νίκος: κλαρίνο, φωνητικά, Αποστολίδης Φοίβος: κρουστά, Ελληνίδου Ρία: τραγούδι, Κουλεντιανός Θανάσης: κανονάκι, φωνητικά, Μεταξάς Λουκάς: ηλ. μπάσα, κοντραμπάσο, φωνητικά, Μπούμπας Πανορμίτης: βιολί, τραγούδι, φωνητικά, Παναγούλιας Δημήτρης: κρουστά, Ταπάκης Κυριάκος: ούτι

Οι «Λωξάνδρα» με λίγα λόγια..

Πρόκειται για μια παρέα καλλιτεχνών που ψάχνονται διαρκώς, αναζητώντας νέους μουσικούς δρόμους μέσα από παλιά ακούσματα και γοητευτικούς ήχους που άφησαν μέσα μας το αποτύπωμά τους. Έχοντας δημιουργήσει το δικό τους φαν κοινό και με ένα όνομα δεμένο με την θρυλική ηρωίδα του ομώνυμου μυθιστορήματος της Μαρίας Ιορδανίδου, την Λωξάνδρα, το συγκρότημα ζωντανεύει σκοπούς της Ανατολής.

Η μουσική τους, ένα συνονθύλευμα ανατολίτικης, βυζαντινής, ρεμπέτικης, παραδοσιακής, δημοτικής μουσικής. Οι ίδιοι, κατάφεραν να ανασύρουν μεγάλες, θρυλικές ερμηνείες και να παρουσιάσουν τα λατρεμένα τραγούδια με δικές τους εκτελέσεις και τέτοιον τρόπο που αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από την νεολαία.

Μετά από δύο επιτυχημένα άλμπουμ, 4 συμμετοχές σε CDs άλλων καλλιτεχνών και συλλογών (Αρετή Κετιμέ, Νίκος Σαμαράς, fROOTS magazine κ.α.), η νέα τους δουλειά “InTransition”, αποτελεί το πιο πειστικό και συνεκτικό έργο τους μέχρι σήμερα.

Στα 11 τραγούδια και οργανικά κομμάτια, οι αιώνες μουσικών παραδόσεων στο «πολυπολιτισμικό χωνευτήρι» της Ελλάδας συνδυάζονται με μοναδικό τρόπο μαζί με σύγχρονες συνθετικές και ενορχηστρωτικές επιρροές όπως η τζαζ, το swing, η σύγχρονη reggae, μέχρι την Latin Salsa. Είτε σε χορευτικό κλίμα, όπως στο «Τι σε μέλλει εσένανε», το «Και τι δεν κάνω» του Άκη Πάνου ή το «Γιατί θες να φύγεις» του Κ. Βίρβου και Στράτου Ατταλίδη, άλλοτε μυσταγωγικά όπως στο “Ηπειρωτικό” ή με χιούμορ όπως στο «Καραγκούνα», τα τραγούδια ερμηνεύονται από τα φωνητικά της τραγουδίστριας Ρίας Ελληνίδου η οποία επιπλέει πάνω από τις συνθέσεις με εξαιρετικά όμορφο τρόπο, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το ξεχωριστό εκφραστικό στίγμα του άλμπουμ.