Οι πρώτες καταστροφές του κυκλώνα «Ιανού» στην χώρα (Pics)

Πρωτόγνωρες οι καιρικές συνθήκες

Τις πρώτες του καταστροφές άφησε πίσω ο τυφώνας «Ιανός».

Στις ακτές της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης φτάνει ενισχυμένη με χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane) η κακοκαιρία «Ιανός», η οποία θα διαρκέσει έως και το Σάββατο στη χώρα μας.

Ήδη ξεκινήσει την πορεία της και ο μεσογειακός κυκλώνας -εδώ και λίγη ώρα- έφτασε στο Ιόνιο και την Πελοπόννησο. Μάλιστα στη Ζάκυνθο, τράφοι έχουν υπερχυλήσει, με αποτέλεσμα να γίνονται επικίνδυνοι για τους οδηγούς.

trafos.jpg
zakynthos-foto.jpg

Μήνυμα του 112 στους κατοίκους του Ιονίου

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε ειδοποίηση μέσω του «112» για ακραία καιρικά φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου. Συγκεκριμένα το μήνυμα καλεί τους πολίτες να αποφύγουν υπόγεια, ημιυπόγεια και γενικότερα σημεία που μπορεί να πλημμυρίσουν.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), κακοκαιρία προβλέπεται να επικρατήσει στην κεντρική και νότια Ελλάδα από το απόγευμα της Πέμπτης (17-09-2020) που θα ξεκινήσει από τα νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους.

Πιο αναλυτικά, έντονα φαινόμενα προβλέπονται:

Την Πέμπτη (17-09-2020) από το απόγευμα, στο Νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο κυρίως στα δυτικά τμήματα της.

Την Παρασκευή (18-09-2020) στο Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το απόγευμα στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ θα επηρεαστούν οι Δυτικές Κυκλάδες. Στην Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά.

Το Σάββατο (19-09-2020) τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την Ανατολική Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και πιθανόν την Κρήτη. Από το μεσημέρι στην Ανατολική Στερεά και την Ανατολική Πελοπόννησο βαθμιαία θα εξασθενήσουν.