Οι συντάξεις επι τάπητος σήμερα στο EWG – Τρία σενάρια στο τραπέζι

Το ελληνικό αίτημα για μη εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις αναμένεται να τεθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Εuroworking Group, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη.

Η ελληνική πλευρά καλείται να δώσει στις Βρυξέλλες επιπλέον στοιχεία που να τεκμηριώνουν το αίτημά της, ενώ στην Αθήνα, σήμερα και αύριο, θα βρίσκεται κλιμάκιο των θεσμών για να εξετάσουν τις παροχές που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση με βάση τα υπερπλεονάσματα στα δημοσιονομικά μεγέθη και να κάνουν τις εισηγήσεις τους για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, βάση των οποίων θα αποφασίσει το Eurogroup.

Τουλάχιστον τρία σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι σύμφωνα με τον Αθήνα 984, προς αυτή την κατεύθυνση.

Το πρώτο –και πλέον ήπιο- θέλει το επικείμενο κείμενο συμφωνίας στο Εurogroup να περνά με τον «αστερίσκο» ότι εφόσον δεν επιτευχθούν οι προβλέψεις, τότε το κενό να καλυφθεί με εφαρμογή του μέτρου. Με αυτό το σενάριο φέρεται για την ώρα να συντάσσονται και οι πλέον «φιλικές» φωνές στην Ελλάδα.

Το δεύτερο σενάριο σχετίζεται με τον δημοσιονομικό αντίκτυπο των αντιμέτρων, καθώς η εφαρμογή τους συνδέεται άμεσα με την ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου.

Το τρίτο –και πλέον «σκληρό»- σενάριο υφίσταται ως… ιδέα και μάλιστα συνοδεύεται με ισχυρά επιχειρήματα. Αν χρειάζεται να καλυφθεί οποιοδήποτε κενό πλέον της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης, αυτό δε θα πρέπει να προχωρήσει μέσα από (μη διαρθρωτικές) περικοπές συντάξεων αλλά μέσα από σταδιακή εφαρμογή του (καθ όλα διαρθρωτικού) μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου. Μάλιστα, το σενάριο αυτό συνδέεται και με τη μείωση αντίστοιχα φορολογικών συντελεστών που λειτουργούν αποτρεπτικά στην επίτευξη των στόχων για ανάπτυξη. Το σενάριο αυτό δεν είναι για την ώρα το βασικό.

Πηγή: dikaiologitika.gr