Οι σχέσεις εκκλησίας – Κράτους στην συνταγματική αναθεώρηση – Απόψε οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ

Οι πληγές στο «σώμα» της κυβέρνηση μετά τα επεισόδια Καμμένου – Κοτζιά και την παραίτηση του δεύτερο είναι μεγάλες και το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα εστιάζοντας στα μέτρα ελάφρυνσης που θα έρθουν στην Βουλή αλλά και στην Συνταγματική Αναθεώρηση.

Για το λόγο αυτό συνεδριάζει το απόγευμα η Πολιτική Γραμματεία στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την στιγμή που πολλά κομματικά στελέχη επιζητούν τον διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας.

Σύντομα και σίγουρα έντος του Νοέμβρη αναμένεται να συνεδριάσει η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ώστε μέσα στον επόμενα μήνα να κατατεθεί πρόταση για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Η πρόταση αυτή θα πρέπει να διαθέτει τις υπογραφές τουλάχιστον 50 βουλευτών. Σε επόμενο χρόνο υποβάλλεται στον πρόεδρο της Βουλής όπου με την σειρά του συγκροτεί επιτροπεί όπου και συζητείται το θέμα για περίπου δύο μήνες.

Η πρώτη ψηφοφορία υπολογίζεται να διεξαχθεί μέσα Δεκεμβρίου, και ένα μήνα μετά η δεύτερη ψηφοφορία.

Όσο για την τελική έγκριση στο περιεχόμενο της Συνταγματικής Αναθεώρησης θα το δώσει η επόμενη Βουλή είτε με απλή πλειοψηφία, είτε με πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Κράτος – εκκλησία

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι τυχόν αλλαγές στις σχέσεις κράτους – εκκλησίας δεδομένου ότι πολλά στελέχη της κυβέρνηση επιθυμούν τον διαχωρισμό και μάλιστα έχουν τεθεί ανοιχτά υπέρ αυτού. Αυτό που θεωρείται δεδομένο είναι ότι με την αναθεώρηση του Συντάγματος θα κατοχυρώνεται η θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους.

Πηγή: dikaiologitika.gr
Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi