ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΕΚ και ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

SUPERLEAGUE / ÖÉÅÓÔÁ ÃÉÁ ÔÇÍ ÊÁÔÁÊÔÇÓÇ ÔÏÕ 45ïõ ÐÑÙÔÁÈËÇÌÁÔÏÓ ÓÔÇÍ ÉÓÔÏÑÉÁ ÔÏÕ ÏËÕÌÐÉÁÊÏÕ / ÁÐÏÍÏÌÇ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÓÙÔÇÑÇÓ ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ / EUROKINISSI)

 

 

            Ξεκινώντας να σχολιάσουμε τεχνικά τον αγώνα του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ στην τελευταία αγωνιστική των play off, όπως κάνουμε πάντα, πρώτα πρέπει να αναγνωρίσουμε πως η ΑΕΚ επέλεξε να.. κρυφτεί σε αυτόν τον αγώνα, θεωρώντας πως δεν έχει νόημα αυτό το παιχνίδι, αλλά το επόμενο του Τελικού Κυπέλλου. Το πότε και το που αλλά και το πώς θα διεξαχθεί αυτό το παιχνίδι βέβαια είναι μια ακόμα ομορφιά του Ελληνικού ποδοσφαιρικού σύμπαντος, αλλά με αυτό θα ασχοληθούμε όταν τελειώσουμε με τις γελοιότητες που βλέπουμε.

            Στα τεχνικά του αγώνα λοιπόν, η ΆΕΚ επέλεξε στην αρχή του αγώνα να παίξει με 4 στην άμυνα, κάτι που υποχρεώθηκε να αλλάξει στο 25ο λεπτό, βλέποντας πως δεν του βγαίνει και κινδυνεύει με πολύ άσχημο αποτέλεσμα, γυρνώντας στην ‘’επιτυχημένη’’ συνταγή των τριών αμυντικών που είχε επιλέξει επιτυχημένα στο προηγούμενο παιχνίδι των δυο ομάδων. Όταν βέβαια έκανε αυτή την αλλαγή το παιχνίδι ουσιαστικά είχε τελειώσει καθώς η ψυχολογία που είχε αποκτήσει ο Ολυμπιακός δεν γινόταν να γυρίσει ανάποδα. Ουδείς κατάφερε φέτος να ανατρέψει παιχνίδι με τον Ολυμπιακό να παίρνει δυο γκολ διαφορά. Δεν γινόταν να γίνει στο τελευταίο παιχνίδι της σαιζόν.

            Από την άλλη,  ο Μαρτίνς επέλεξε κάτι διαφορετικό πάλι στο παιχνίδι.  Ένα 4-2-3-1 με δυο δεκάρια – Βαλμπουενά, Φορτούνη – και έναν κλασικό winger – Ρατζέλοβιτς. Βλέποντας πως αριστερά η ΑΕΚ επιλέγει τον Μπακάκη το δημιουργούμενο πλεονέκτημα το εκμεταλλεύτηκε από το πρώτο κιόλας λεπτό, εκεί που ο Ράτζε κόβει τη πάσα του Τσιντώτα και τη δίνει στον Ελ Αραμπί, που όμως εκτελεί πολύ κακό – για τη κλάση του – πλασέ. Η οδηγία στα δυο δεκάρια ήταν να επιλέγουν στην επίθεση την ίδια πλευρά με αποτέλεσμα να δημιουργούν τρομερή υπερφόρτωση όπου έπαιζαν μαζί, κάτι που έφερε σε τρομερή δυσκολία την αντίπαλο. Στη πορεία και μετά το 2-0 οι ρυθμοί έπεσαν και στο τέλος επέλεξε να προστατεύσει και τον μοναδικό επιθετικό που του έχει απομείνει ενόψει του αγώνα με τη Γουλβς, παίζοντας με ψευτο-εννιάρι τον Φορτούνη.

Τι μάθαμε από το παιχνίδι;

  • Ο Ρατζέλοβιτς επιβεβαίωσε αυτά που γράφαμε προχθές. Είναι εκπληκτικός στο ανοιχτό παιχνίδι. Στην Ελλάδα δύσκολα μπορεί να τον αντιμετωπίσει κάποιος. Όταν όμως η αντίπαλη ομάδα παίξει πίσω, δεν έχει αναπτύξει ακόμα τα στοιχεία του παιχνιδιού που θα τον κάνουν πιο αποτελεσματικό. Η ντρίμπλα και η εκτέλεση με το εξωτερικό φάλτσο στο δεύτερο γκολ είναι εκπληκτική και αναδεικνύει τεχνική κατάρτιση υψηλού επιπέδου.
  • Η επιρροή του Φορτούνη στο παιχνίδι του Ολυμπιακού είναι πλέον δεδομένα υψηλή. Το παιχνίδι αρχίζει και τελειώνει καθοδηγούμενο από τα κέφια του Κώστα. Μετά τη μαγική 50άρα μπαλιά στο δεύτερο γκόλ, ο Κώστας ρίχνει στροφές και μαζί του και ο Ολυμπιακός. Φαίνεται πλέον πως ψυχολογικά είναι πολύ καλά και αυτό θα ωφελήσει τα μέγιστα την ομάδα. Στο ματς ο Φορτούνης έχει σχεδόν 3 ασίστ καθώς και στο τρίτο γκόλ η κάθετη στον Βαλμπ είναι η κίνηση που κόβει την άμυνα της ΑΕΚ….τίποτα άλλο δεν περιγράφει καλύτερα την επιρροή του στο παιχνίδι.
  • Ο επιθετικός παίρνει ψυχολογία και καθαρό μυαλό μέσα από τα γκολ που πετυχαίνει. Και όσο τον προηγούμενο καιρό ο Ελ Αραμπί ήταν ‘’φονιάς’’ όποτε καλούνταν να εκτελέσει, τον τελευταίο καιρό διανύει φάση ντεφορμαρίσματος και μη σκοραρίσματος. Αν μέχρι τη Γουλβς δεν του έχει περάσει, τότε θα πρέπει να περιμένουμε το γκολ από άλλον.
  • Η εικόνα του παιχνιδιού είναι εκείνη…μετά το παιχνίδι. Η κοινή είσοδος Σάββα Θεοδωρίδη και Κριστιάν Καρεμπέ είναι εκείνη που συνδέει ιστορικά τον Ολυμπιακό των τελευταίων 60 χρόνων. Και που δείχνει τη μετάβαση από τον… Θρύλο του Πειραιά στον Ολυμπιακό της Ευρωπαϊκής αναγνώρισης. Και το ότι στο γήπεδο βγήκε ο κυρ-Σάββας ήταν η μεγάλη έκπληξη για τους Ολυμπιακούς.
  • Τα όσα έγιναν μετά το παιχνίδι ήταν όλα εκείνα που δεν θα έπρεπε να γίνουν, ακόμα και αν όλοι αντιλαμβανόμαστε πως είναι δύσκολο να τιθασεύσεις τον κόσμο. Βέβαια η ΠΑΕ έχει δείξει σε άλλες περιπτώσεις πως αν θέλει μπορεί. Προχθές προφανώς δεν ήθελε. Και για αυτό δεν έκανε και κάτι να το προστατεύσει.
  • Το Ελληνικό Πρωτάθλημα πρέπει να είναι το μοναδικό στον κόσμο – στην Ευρώπη σίγουρα είναι – που δεν ξέρει ακόμα πότε θα τελειώσει η προηγούμενη σαιζόν πριν ξεκινήσει η επόμενη, αφού αυτοί που το διοργανώνουν δεν ξέρουν ακόμα πού, πως και πότε θα διεξάγουν τον τελικό του Κυπέλλου. Γελούν και οι κερκίδες με όσα γίνονται με αυτό το θέμα, με την ευθύνη κυρίαρχα να ανήκει σε αυτούς που διοργανώνουν αυτή τη διοργάνωση. Την ΕΠΟ δηλαδή. Τα μπρος -πίσω σχετικά με αυτό το θέμα μπορούν μόνο κλαυσίγελο να προκαλέσουν σε όλους όσους θέλουν να παρακολουθούν….μπαλίτσα αλλά βλέπουν παιχνίδια επιβολής δύναμης.
  • Με τούτα και με εκείνα, ο ολυμπιακός θα πάει στο παιχνίδι με τη Γουλβς χωίς να έχει παιχνίδια στα πόδια του κοντά σε αυτό, με ότι αυτό σημαίνει για τον βαθμό ετοιμότητας της ομάδας απέναντι σε μια ομάδα που παίζει με φουλ ρυθμούς αυτό τον καιρό. Να είναι καλά εκείνοι που ορίζουν τις τύχες του Ελληνικού Ποδοσφαίρου που στέλνουν τον μοναδικό εκπρόσωπο της χώρας στην Ευρώπη να παίξει έτσι και με δεδομένο πως η βαθμολογία της χώρας είναι άθλια, γεγονός που δεν οφείλεται στον ολυμπιακό αλλά σε εκείνους τους άλλους που παίρνουν τα παιχνίδια της Ευρώπης στο χαβαλέ εδώ και χρόνια και αποκλείονται από τον κάθε έναν με κάθε απίθανο τρόπο…το Ελληνικό ποδόσφαιρο σας ευγνωμονεί….

 

Ο ΠΑΓΚΙΤΗΣ

23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020