“Ομορφιά χωρίς αφορισμούς”

Σχόλιο γνώμης του Ζαφείρη Κωνσταντινίδη

 

Στην Ελλάδα δυστυχώς έχει εδραιωθεί ένα μοτίβο εξέλιξης που αφορά την εμφάνιση και την πνευματική κατάκτηση που έχει αντιστρόφως ανάλογη πορεία. Στην νεαρή ηλικία η πνευματικότητα απαξιώνεται η αποτελεί μέχρι και ταμπού καθώς ταυτίζεται με τον ”φλώρο” η τον ‘’ξενέρωτο’’. Δίνεται έμφαση μόνο στην εξωτερική εμφάνιση και επιστρατεύεται ως το μόνο όπλο για την κατάκτηση του αντίθετου φύλου.

Καθώς οδεύουν στα 40, αφού έχουν επαγγελματικά καταξιωθεί, οι άνθρωποι στην χώρα μας, σταματούν να προσέχουν τον εαυτό τους. Θεωρούν ότι η υπερβολική ενασχόληση με την εξωτερική εμφάνιση είναι ανιαρή, ανούσια και ρηχή. Ότι πλέον δεν αποτελεί ένα αφροδισιακό στο φλερτ. Και ότι η προσωπικότητα, η εμπειρία και το κύρος αρκεί.

Και οι δύο όμως είναι δύο στερεοτυπικές αντιλήψεις που λειτουργούν μιμητικά και έχουν οπισθοδρομικό υπόβαθρο. Η σοφία κατακτάται όταν από μικρός αντιλαμβάνεται κανείς, την σημασία της πνευματικής εξέλιξης. Η νεότητα κατακτάται όταν ως μεγάλος συνεχίζει να έχει την ανάγκη να νιώθει αρεστός και να διατηρείται όμορφος. Η ολοκλήρωση και η απόλυτη γοητεία κατακτάται όταν αγωνίζεται και τα 2 ακόμα και όταν ο χρόνος σε νικά.