Ομόνοια – Ολυμπιακός και λίγο ΠΑΟΚ – ΑΕΚ

Τι διέκρινε από την άκρη του πάγκου του ο... Παγκίτης;

Μετά και το δεύτερο παιχνίδι – και την πρόκριση για 20η χρονιά στους Ομίλους του Champions League – του Ολυμπιακού με τους κοκκινοφορεμένους πρασινοτριφυλλοφόρους της Κύπρου – Ομόνοια – από την άκρη του πάγκου μας είδαμε κάποια λίγα πράγματα:

· Η Ομόνοια έπαιξε λίγο παραπάνω μπαλίτσα, όπως ήταν υποχρεώμένη να το κάνει, ακόμα και για την τιμή των όπλων. Όμως τόσο μπορούσε. Αυτές ήταν οι δυνατότητες μιας ομάδας που έκανε την υπέρβαση φέτος παίζοντας άμυνα σε όλη τη πορεία της. Καλή της επιτυχία στο Europa League αν και δεν θα μας χαλούσε ως χώρα να μην τα πάει καλά λόγω της υψηλότερης βαθμολογίας της Κύπρου από τη δική μας.

· Ο Ολυμπιακός κρατούσε σε όλη τη διάρκεια τα ηνία του παιχνιδιού και θα μπορούσε να απειληθεί μόννο άπο κάποιο δικό του λάθος – όπως το τσάφ του Μπά που διόρθωσε ο Σεμέδο επιτόπου. Ο Μάρτινς ήλεγχε τον αγώνα και προτίμησε να κρατήσει την ομάδα του σταθερή αφού έβλεπε πως ούτε οι παρεμβάσεις του Μπέργκ άλλαζαν τη ροή του αγώνα αλλά ούτε οι παίκτες του είχαν κουραστεί ώστε να χρειαστεί φρρεσκάρισμα.

· Όταν ο Μάρτινς είδε τον Ρατζέ κουρασμένο τον άλλαξε με τον Μασούρα και ίσως θα έπρεπε να αλλάξει και τον Βαλμπουενά πιο νωρίς με τον Φορτούνη. Ο Γάλλος μετά το 70 ήταν σκασμένος. Και το καψώνι της εισόδου στο 90 του Φορτούνη, πρέπει να εξηγηθεί έστω και εσωτερικά στην ομάδα. Ποιο ήταν το νόημα αυτής της αλλαγής τακτικά;

· Ο Εμβιλά άρχισε να δείχνει τον λόγο για τον οποίο τον ήθελε ο Μάρτινς. Η δυνατότητα του να παράξει παιχνίδι πίσω από τα δυο χαφ είναι ουσιαστικά ο λόγος για τον οποίο ο Μπουχαλάκης δεν φάνηκε πολύ χθές. Δεν χρειαζόταν ο Μπουχαλάκης να πάρει τη μπάλα από τον Γκιγιέρμε όπως πέρυσι για να κάνει παιχνίδι γιατί αυτό το έκανε ο Εμβιλά απευθείας από πιο πίσω που μπορεί να το κάνει καλύτερα από τον Γκιγιέρμε. Εκτιμώ πως σύντομα ο Μπουχαλάκης θα κάνει ένα βήμα πίσω από τη βασική ενδεκάδα και εκεί θα δούμε τον Πέπε που έχει άλλα χαρακτηριστικά στα χάφ.

· Για δεύτερη φορά χθες αναρωτήθηκα αν ο Φαμπιάνο – 31 ετών μια χαρά για τερματοφύλακας – είναι πραγματικά τόσο καλός τερματοφύλακας όσο μας έδειξε στα δυο παιχνίδια ή αν έτυχε. Γιατί αν ισχύει το πρώτο, τότε η απορία είναι γιατί παίζει στη Κύπρο. Και γιατί αν ισχύει το πρώτο, καλό είναι να τον παρακολουθεί ο μηχανισμός του Ολυμπιακού…ίσως να μας χρειαστεί στο μέλλον να τον κουβεντιάσουμε.

· Ο Σεμέδο θα πρέπει να μας ξεκαθαρίσει άμεσα τι σκοπεύει να κάνει. Μαθαίνω πως ο μάνατζερ του είναι στην Αθήνα – ίσως για τον Καφού – αλλά τα επιχειρήματα παραμονής του είναι πλέον πολλά προκειμένου να παραμείνει. Αν τελικά φύγει, θέλω να πιστεύω ειλικρινά πως ο Μάρτινς έχει ήδη έτοιμο τον αντικαταστάτη του. Και αυτός να είναι τόσο καταιγιστικός όσο ο χθεσινός απροσπέλαστος Σεμέδο.

· Σήμερα ο ΠΑΟΚ πρέπει να συνδυάσει δημιουργικά τους παρακάτω παράγοντες: Νίκη-πρόκριση-διαχείριση παιχνιδιού-αποβολή του άγχους…όλο μαζί μπορεί να λειτουργήσει καταστροφικά για τον ίδιο αν δεν τα τοποθετήσει στη σωστή σειρά. Αν παρασυρθεί από τον ενθουσιασμό κινδυνεύει να τιμωρηθεί από μια ομάδα φτιαγμένη για αντεπιθέσεις. Αν αγχωθεί γιατί το γκόλ δεν μπαίνει, μπορεί να καταρρέει στη πορεία των λεπτών του αγώνα. Η εκτίμηση μου είναι πως αν προσπαθήσει να χτίσει παιχνίδι, θα βάλει το γκόλ που θα χρειαστεί για να ανοίξει την Κράσνονταρ.

· Η ΑΕΚ μεθαύριο πρέπει να κάνει υπέρβαση. Θα είναι καλό και για την ίδια και για το ελληνικό ποδόσφαιρο που εκτός από τα 12 τουλάχιστον παιχνίδια των δύο άλλων ομάδων μας στην Ευρώπη θα έχουμε άλλα 6. Μακάρι να το καταφέρει.