ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρώνονται βιολογικά και εξισωτική αποζημίωση

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έως το τέλος του μήνα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Οργαισμού, θα καταβληθεί η Εξισωτική Αποζημίωση, το ύψος της οποίας ανέρχεται σε 240 εκατ. ευρώ

Παράλληλα την Πέμπτη 29/11, ή το αργότερο την Παρασκευή 30/11, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλει τις προκαταβολές Βιολογικής Γεωργίας, Βιολογικής Κτηνοτροφίας και της δράσης για τις Σπάνιες Φυλές, που ανέρχονται σε 50 εκατ. ευρώ περίπου.

Αυξημένη κατά 17 εκατ. ευρώ θα είναι η χρηματοδότηση του Μέτρου 13 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» σύμφωνα με τροποποιητική απόφαση. Υπενθυμίζεται ότι δημόσια δαπάνη για τους δικαιούχους ήταν αρχικά 230 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την πρόσκληση τον περασμένο Απρίλιο, πλέον διαμορφώνεται στα 247 εκατ. ευρώ για το έτος 2018.

Ειδικότερα, το συνολικό ποσό των 247 εκατ ευρώ κατανέμεται ως εξής:

Για το υπομέτρο 13.1 που αφορά τη χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές, στα 158 εκατ. ευρώ (από 148 εκατ. ευρώ)

Για το υπομέτρο 13.2, που αφορά τη χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς εκτός των ορεινών, στα 89 εκατ. ευρώ (από 82 εκατ. ευρώ).

Την προηγούμενη Πέμπτη 22 Νοεμβρίου, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εξέδωσε το νέο χάρτη μειονεκτικών περιοχών.

Η τελική μεθοδολογία οριοθέτησης είχε σαν αποτέλεσμα, οι εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως υποκείμενες σε φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα να παραμένουν στα ίδια επίπεδα με την υφιστάμενη οριοθέτηση. Στην πρόταση της διαβούλευσης οι εκτάσεις αυτές ανέρχονταν σε 0,78 εκατ. εκτάρια, ενώ στον τελικό χάρτη φτάνουν τα 1,3 εκατ. εκτάρια.

ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ

Σύμφωνα δε με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ 2017, ο αριθμός των δικαιούχων Εξισωτικής Αποζημίωσης στις μειονεκτικές περιοχές με τη νέα οριοθέτηση θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

Πηγή: dikaiologitika.gr
Πηγή φωτογραφίας: dikaiologitika.gr