«Οπισθοχώρηση» στην συμφωνία με την εκκλησία – «Δεν βιάζεται» λέει τώρα το Μαξίμου

Οι αντιδράσεις που δημιούργησε στον κλήρο η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου φαίνεται πως προβλημάτισε το Μέγαρο Μαξίμου. Σημάδι που αποδεικνύει ότι το Μαξίμου κάνει «δεύτερες σκέψεις» αποτελούν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου που δήλωσε χτες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι θα ξεκινήσουν πάλι συνομιλίες «ξεθωριάζοντας» έτσι το αφήγημα περί μονομερούς νομοθέτησης.

«Η κυβέρνηση ούτε βιάζεται, ούτε πιέζεται». Αυτό δήλωσε χτες ο κ. Τζανακόπουλου δίνοντας έτσι νέα διάσταση στην συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου.

Η αίσθηση που δόθηκε στον κλήρο και στους πιστούς πως η συμφωνία Τσίπρα – Αρχιεπισκόπου ενέπλεξε την Εκκλησία σε προεκλογικά παιχνίδια λειτούργησε αρνητικά και με πολλούς ιερείς να κατηγορούν ευθέως τον αρχιεπίσκοπο. Βέβαια η υπόσχεση για 10.000 προσλήψεις δόθηκε και δεν πρόκειται η κυβέρνηση να την πάρει πίσω. Άλλωστε, σήμερα κατατίθεται ο προϋπολογισμός στην Βουλή χωρίς την περικοπή των συντάξεων μαζί με ορισμένα θετικά αντίμετρα και το βάρος από το Μέγαρο Μαξίμου πέφτει εκεί, παραμερίζοντας το ζήτημα με την εκκλησία. Η κυβέρνηση θέλει να μπει σε καλή αφετηρία για τις επικείμενες εκλογές και θεωρεί πως θα το καταφέρει με τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό.

Επιπλέον, προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου με την εκκλησία, χωρίς να διαταράξει τις σχέσεις του με τον Αρχιεπίσκοπο, σχέσεις που έχουν οικοδομηθεί σε στέρεες βάσεις εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν πως η συμφωνία με την εκκλησία θα φέρει στο φως της ουσιαστικές διαφορές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταξύ της λαϊκής δεξιάς και της πιο προοδευτικής πλευράς του κόμματος.

Τέλος, θα δοθεί η δυνατότητα στην κυβέρνηση να μετρήσει τις δυνάμεις της προκειμένου να μην βρεθεί προ εκπλήξεων όταν έρθει το νομοσχέδιο προς ψήφιση στην Βουλή.

Πηγή: dikaiologitika.gr
Πηγή φωτογραφίας: dikaiologitika.gr