Οστεοπόρωση: Η σιωπηλή επιδημία

Το Δημοτικό Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του δήμου Νεάπολης-Συκεών, σε συνεργασία με το Τμήμα Γηριατρικής της ΕΕΦΙΑπ, διοργανώνει σημαντική εκδήλωση προληπτικού ελέγχου και ενημέρωσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης με θέμα: «Οστεοπόρωση: Η σιωπηλή επιδημία».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών (Ρήγα Φεραίου & Μεγάρων 16) την ερχόμενη Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019, στις 6 μ.μ., με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού από εξειδικευμένους επιστήμονες σχετικά με την οστεοπόρωση, την πρόληψη και την αντιμετώπισή της.

Η πρόσκληση στην εκδήλωση αφορά ενήλικα άτομα κάθε ηλικίας που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για ένα θέμα υγείας το οποίο μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε πρόβλημα με σοβαρές επιπτώσεις.

Η οστεοπόρωση είναι ένα νόσημα  που χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική αντοχή, που οφείλεται σε μείωση της οστικής πυκνότητας και διαταραχή της μικροαρχιτεκτονικής των οστών, με αποτέλεσμα την αυξημένη ευθραυστότητα και  τον αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων. Πρόκειται για ένα συχνό νόσημα με τεράστιες κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις, με μια στις τρεις γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών και έναν στους πέντε άνδρες να υποστούν ένα οστεοπορωτικό κάταγμα που αποτελεί παγκοσμίως τη δεύτερη αιτία σωματικής ανικανότητας και θνητότητας.

Εισηγητές στην ενημερωτική εκδήλωση θα είναι οι:
-Ιωάννης Διονυσιώτης: Φυσίατρος, πρόεδρος του Τμήματος Γηριατρικής της Ελληνικής Εταιρίας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης και εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης (ΕΛΙΟΣ) και Διεθνών Εταιριών. Είναι επιμελητής Α΄ στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (ΕΚΑ) στην Αθήνα με εμπειρία ως κλινικός γιατρός , ερευνητής και εκπαιδευτής. Κατέχει Διδακτορικό σχετικό με τα Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών από το Εθνικό και Καποδοστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με μεταπτυχιακό στη Γήρανση και τα χρόνια νοσήματα.

-Ανθή-Ισμήνη Ναούμη: Διαιτολόγος και Διατροφολόγος, απόφοιτη του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στη «Διατροφή και Ασκηση». Από το 2008 δραστηριοποιείται ενεργά στον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, ενώ στο ενεργητικό της έχουν καταγραφεί πολλές παρουσιάσεις-εισηγήσεις σε σχολεία, δήμους, συνέδρια και φορείς στην Αθήνα και στη Βόρεια Ελλάδα.