Ο Απ. Τζιτζικώστας στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος Αγίου Όρους με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την ανοικοδόμηση του Καθολικού της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, συνοδεύοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην επίσκεψή του στην Αθωνική Πολιτεία.

Ο κ. Τζιτζικώστας παρέστη στη δοξολογία και την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος και στη συνέχεια με τον Οικουμενικό Πατριάρχη φύτεψαν συμβολικά μια ελιά στον προαύλιο χώρο.

«Η ελιά θα είναι ίδιας ηλικίας με αυτή που φυτέψαμε στο νέο Κτίριο Υπηρεσιών της Περιφέρειας στη δυτική Θεσσαλονίκη», είπε απευθυνόμενος στον κ.κ. Βαρθολομαίο ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας για το έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο Άγιον Όρος, το οποίο συνεχίζεται με ευρωπαϊκούς πόρους.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας «στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επιβεβαιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια την ισχυρή δέσμευσή μας για την προστασία και ανάδειξη του Αγίου Όρους, του περιβαλλοντικού, πολιτιστικού, ιστορικού και θρησκευτικού πλούτου της Αθωνικής Πολιτείας, διότι αποτελεί σπουδαίο τμήμα της παγκόσμιας κληρονομιάς. Ήδη έχουμε ολοκληρώσει 63 έργα προστασίας και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, συντηρήσεων και αποκατάστασης των υποδομών και αντιπλημμυρικής θωράκισης, διαθέτοντας 61,3 εκ. ευρώ. Η παρέμβασή μας είναι εμφανής σε κάθε μοναστήρι. Και συνεχίζουμε με έργα αποκατάστασης και αναστήλωσης των Ιερών Μονών, με έργα υποδομής και αντιπλημμυρικής προστασίας και με προστατευτικές παρεμβάσεις, έχοντας διασφαλίσει τους απαιτούμενους ευρωπαϊκούς πόρους για το μοναδικό αυτό Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, για να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των μοναχών και φιλοξενίας των χιλιάδων επισκεπτών. Με 20 εκ. ευρώ χρηματοδοτούμε 15 αντιπλημμυρικά έργα, που άρχισαν να κατασκευάζονται, μεταξύ των οποίων και η διευθέτηση του χειμάρρου Νευροκόπου, στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος».

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το σημαντικό έργο αναστήλωσης της δυτικής πτέρυγας του μοναστηριού, που υλοποιήθηκε με ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας, όπως και τις αποκαταστάσεις της Ιεράς Καλύβας Αγίων Αποστόλων, της Ιεράς Σκήτης Ευαγγελισμού και του χώρου του παλαιού ελαιοτριβείου της Μονής.

«Αποτελεί τιμή και ευλογία να επισκέπτομαι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη την Αθωνική Πολιτεία, έναν τόπο που έχει συνδέσει άρρηκτα την ιστορία του με εκείνη της Ορθοδοξίας, της Μακεδονίας και ολόκληρης της χώρας. Αποτελεί προνόμιο της Κεντρικής Μακεδονίας να είναι το ‘σπίτι’ μιας κιβωτού αξιών και πνευματικότητας, όπως το Άγιον Όρος. Η Ιερά Μονή Ξενοφώντος, όπου γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την κτίση του νέου ναού, μετρά 1.100 χρόνια προσφοράς στην ορθόδοξη πίστη και στον πολιτισμό μας», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.