Ο Γ. Κατρούγκαλος στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΟΟΣΑ, για τις ανισότητες, το μεταναστευτικό και την τουρκική εισβολή στη Συρία

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος εκπροσώπησε την Ελληνική Βουλή στο Παγκόσμιο Κοινοβουλευτικό Δίκτυο του ΟΟΣΑ (Παρίσι 10-11 Οκτωβρίου). Στο περιθώριο της Διάσκεψης είχε σύντομη συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ανχέλ Γκουρία. Στη δημόσια συζήτηση με το Γενικό Γραμματέα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος εστίασε στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί η έκρηξη των ανισοτήτων, στο εσωτερικό και μεταξύ των κρατών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν κατά μέσο όρο 60% στην δεκαετία του 1980, ενώ σήμερα είναι κάτω από 30%, πλήττοντας καθοριστικά την δυνατότητα του κράτους πρόνοιας να χρηματοδοτεί τις υπηρεσίες και παροχές του. Ο κ. Γκουρία αναγνώρισε το μέγεθος του προβλήματος και παραδέχθηκε ότι «ο ανελκυστήρας της κοινωνικής κινητικότητας» έχει σπάσει στις κοινωνίες μας.

Στη συνέχεια ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για το μεταναστευτικό ζήτημα, υπογράμμισε την αδυναμία να υπάρξουν εθνικές λύσεις στο πρόβλημα. Για το λόγο αυτό, σε διεθνές επίπεδο πρέπει να υποστηριχθεί ευρύτερα το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο να διαμορφωθεί επιτέλους μια κοινή μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική.

Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ως προϋπόθεση για κάθε δράση το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο αυτό καταδίκασε την παράνομη τουρκική εισβολή στη Συρία, η οποία θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στην αύξηση των προσφυγικών ροών. Τέλος, αναφερόμενος στη φορολογία των ψηφιακών υπηρεσιών, τόνισε την ανάγκη για φορολόγηση των πολυεθνικών του Ίντερνετ για λόγους σχετικούς με την φορολογική δικαιοσύνη, αλλά και για να υπάρξει ισοτιμία ανταγωνισμού σε ένα τομέα που η Ευρώπη μένει πίσω σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα.