Ο κορονοϊός ανέβαλλε τη δίκη του Ζακ Κωστόπουλου

Πότε θα συνεχιστεί #newn #society #Ζακ #ΔικηΖακ

Ξεκίνησε σήμερα για να διακοπεί για τις 6 Νοεμβρίου η δίκη για την υπόθεση του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου.

Το δικαστήριο αφού κλήρωσε ενόρκους διέκοψε τη συνεδρίασή του λόγω προβλημάτων υγείας που επικαλέστηκε ένας εκ των δικηγόρων του κατηγορούμενου μεσίτη (αναφέρθηκε ότι έχει συμπτώματα κορονοϊού).

Μάλιστα ορίστηκε και η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου για τις 11 Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το ακροατήριο θα είναι περιορισμένο λόγω covid και ότι μόλις 5 δημοσιογράφοι θα βρίσκονται στην έδρα.

Στο εδώλιο κάθονται τέσσερις αστυνομικοί, ένας κοσμηματοπώλης και ένας μεσίτης, κατηγορούμενοι για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης, καθώς -κατά το κατηγορητήριο- «με πρόθεση επέφεραν στο θύμα σωματικές κακώσεις που μπορούσαν να του προκαλέσουν (όπως και πράγματι συνέβη) κίνδυνο για τη ζωή του».

Η οικογένεια του 33χρονου επιμένει από την πρώτη στιγμή ότι επρόκειτο «για βίαια θανάτωσή του», δείχνοντας ξεκάθαρα και τις αστυνομικές Αρχές και τον τρόπο που αντιμετώπισαν τον Ζακ εκείνη την ημέρα.

Μάλιστα, η πλευρά του θύματος, βασισμένη και σε βίντεο που έχει καταγράψει την άγρια επίθεση που δέχθηκε ο εγκλωβισμένος εκείνη την στιγμή Ζακ, ο οποίος δεχόταν “βροχή” από κλωτσιές και θρυμματισμένα κρύσταλλα από την βιτρίνα του κοσμηματοπωλείου στο οποίο είχε μπει, είχε ζητήσει την παραπομπή των κατηγορουμένων για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Στο παραπεμπτικό βούλευμα γίνεται αναφορά στις «σωματικές βλάβες» τις οποίες επέφεραν στον 33χρονο ακτιβιστή οι κατηγορούμενοι, που καταγράφονται στις ιατροδικαστικές εκθέσεις και φέρονται να «συντέλεσαν στην πρόκληση οργανικού στρες, το οποίο με τη σειρά του προκάλεσε τις ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου που αποτέλεσαν την τελική αιτία θανάτου».

Ομως, το δικαστικό συμβούλιο στο σκεπτικό του, αν και ξεκαθαρίζει ότι οι δύο καταστηματάρχες μπορούσαν να προβλέψουν ότι η επίθεσή τους ίσως είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο, υπογραμμίζει ότι «έδρασαν απερίσκεπτα και επιτέθηκαν κατά του παθόντος μη προβλέποντας το επελθόν αποτέλεσμα».