Ο Κώστας Στρατής στη διημερίδα της Περ. Θεσσαλίας και της Ε.Ε.Α. «Το BLUEMED στην Αλόννησο»

Στη διημερίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων «Το BLUEMED στην Αλόννησο» για την ενάλια πολιτιστική κληρονομιά και τη διαχείρισή της το διήμερο 6 – 7 Απριλίου στο νησί των Σποράδων, που διαθέτει και έναν από τους σημαντικότερους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, απηύθυνε χαιρετισμό ο Υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής.
Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόκληση, που προσφέρει ισχυρές προοπτικές για ολόκληρη τη χώρα, να ξεκινήσουν να λειτουργούν επισκέψιμοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι, ανοίγοντας τον δρόμο για μια καινούργια μορφή ανάπτυξης στην ελληνική περιφέρεια, που ταιριάζει ιδιαίτερα στη φυσιογνωμία και τις δυνατότητες της Ελλάδας. Στόχος είναι μέσα στην επόμενη διετία να καταστούν επισκέψιμα αλλά και να αναδειχθούν μέσα από κατάλληλους χώρους ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σημαντικά υποβρύχια μνημεία, όπως είναι το ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλόννησο, ίσως το σημαντικότερο ναυάγιο της κλασικής περιόδου με 3.000 οινοαμφορείς, επισήμανε ο κ. Στρατής.
Η ενάλια αρχαιολογία αποτελεί σημαντικό ερευνητικό τομέα, που συνδέεται με την οικονομία της γνώσης και την καινοτομία, αλλά και με έναν υψηλού επιπέδου πολιτιστικό τουρισμό, ο οποίος με τη σειρά του συνδυάζεται με τον θαλάσσιο – καταδυτικό και τον οικολογικό τουρισμό, ανέφερε ο Υφυπουργός Πολιτισμού. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται θέσεις εργασίας και υπάρχει καθοριστική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, ενώ ταυτόχρονα οι επισκέπτες έρχονται σε επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά αλλά και με το οικοσύστημα του κάθε τόπου.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Στρατής στο σημαντικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα Bluemed, με 14 εταίρους από πέντε χώρες, Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο και Ισπανία, με συντονιστή την Περιφέρεια Θεσσαλίας, που δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες ότι πλησιάζει η ώρα να ξεκινήσει η λειτουργία των επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων. Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού επεξεργάζεται τη χαρτογράφηση και την απεικόνιση των χώρων που βρίσκονται στη Μαγνησία και τις Σποράδες, αλλά ταυτόχρονα και τη συγκρότηση ενός πλαισίου αρχών που θα διέπει τη λειτουργία παρόμοιων χώρων σε ολόκληρη τη χώρα.
Παράλληλα με την εξασφάλιση της προχρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τη συμμετοχή της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στο Bluemed, το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρά στις απαραίτητες θεσμικές υποδομές που είναι απαραίτητες για τον μεγάλο στόχο να ξεκινήσει η λειτουργία των επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων, τόνισε ο κ. Στρατής.
Ήδη βρίσκεται στο στάδιο της υπογραφής η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον χαρακτηρισμό ως επισκέψιμων τεσσάρων νέων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων στην Αλόννησο, ώστε μαζί με τους ήδη χαρακτηρισμένους να διαμορφωθεί ένα ευρύ δίκτυο επισκέψιμων χώρων στην περιοχή Παγασητικού – Σποράδων, που θα καταστήσει το εγχείρημα περισσότερο ανταγωνιστικό στον παγκόσμιο καταδυτικό χάρτη. Παράλληλα, έρχεται σύντομα για ψήφιση στη Βουλή η επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων, προκειμένου να καταστεί περισσότερο λειτουργικό και εφαρμόσιμο. Ενώ, ταυτόχρονα, εξετάζεται να δοθεί κάποια ευελιξία στη χωροθέτηση των καταδυτικών πάρκων εκτός των περιοχών με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, όπου το επιτρέπουν οι ιδιαίτερες συνθήκες και η μορφολογία κάθε τόπου.
Κλείνοντας, ο Υφυπουργός τόνισε το Υπουργείο Πολιτισμού επανέρχεται στην ευρύτερη σημασία που θα έχει η λειτουργία ενός Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων, με τη βέλτιστη λύση να αποτελεί ο χώρος της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά, στην καρδιά του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.