Ο προκλητικός Ζάεφ για την «διδασκαλία μακεδονικής γλώσσας» έφερε την αντίδραση Νίμιτς

Παρέμβαση στο Σκοπιανό αναμένεται να κάνει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ύστερα από τις προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, περί «Μακεδόνων του Αιγαίου» και διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, διεμήνυσε πως «δεν θα δεχτούμε αυθαίρετες ερμηνείες της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» και πρόσθεσε ότι «είμαστε εδώ, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις σε τέτοια ζητήματα». Κατέστησε, επίσης, σαφές ότι «αν και όταν έλθει η ώρα της κύρωσης αυτής, δεν πρόκειται κατ’ ουδένα τρόπο να δεχθούμε αυθαίρετες -και πολύ περισσότερο αλυτρωτικές- ερμηνείες της Συνθήκης των Πρεσπών, από την πλευρά της ΠΓΔΜ».

Όπως σημείωσε, «μόνο τότε είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων».

Η ελληνική κυβέρνηση ταυτίζεται απόλυτα με όσα δήλωσε χτες το πρωί ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος δήλωσε «Απαιτούμε τον πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της Συμφωνίας των Πρεσπων»

Πηγή: dikaiologitika.gr
Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi