Ο σχεδιασμός για εκλογή ΠτΔ από τον λαό και οι σχέσεις κράτους – εκκλησίας

Η αναθεώρηση του Συντάγματος βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας της πολιτικής γραμματείας που συνεδρίασε χτες το απόγευμα και διήρκησε περισσότερες από τρεις ώρες.

«Η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί ιστορική ευκαιρία για τις προοδευτικές δυνάμεις, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ» κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση της Π.Γ του κόμματος. Σύμφωνα με πηγές εντός του κόμματος, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να στοχεύει σε μια προοδευτική μεταρρύθμιση που θα διευρύνει τη λαϊκή κυριαρχία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε το αίτημα για εμβάθυνση τηςδημοκρατίας, διεύρυνση της λαϊκής συμμετοχής, προστασία των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων από την επίθεση του νεοφιλελευθερισμού και αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται στους 5 άξονες της πρότασης που παρουσιάστηκε στα προπύλαια της Βουλής το 2016.

Ο πρώτος άξονας της πρότασης στοχεύει στη διεύρυνση της δημοκρατίας και την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού με μια δέσμη αλληλοσυνδεόμενων μεταρρυθμίσεων στην αρχιτεκτονική του πολιτεύματος. (αναλογικό εκλογικό σύστημα, εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας, αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, καθιέρωση ορίου θητειών για τους βουλευτές, υποχρεωτική βουλευτική ιδιότητα για τον πρωθυπουργό). Όσον αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αυτό που προτάθηκε και θα εξεταστεί στην Κ.Ο. που θα συγκληθεί είναι η εκλογή του από τον λαό μετά και την δεύτερη ανεπιτυχή ψηφοφορία στη Βουλή.

Ο δεύτερος άξονας είναι η καθιέρωση θεσμών άμεσης δημοκρατίας, με στόχο την εμβάθυνση της δημοκρατίας και την ενθάρρυνση της λαϊκής συμμετοχής στην πολιτική ζωή της χώρας. (δημοψηφίσματα, λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία). Ο τρίτος άξονας αποβλέπει στην ενίσχυση του κράτους δικαίου (μεταρρύθμιση βουλευτικής ασυλίας, κατάργηση νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλαγή τρόπου εκλογής ανεξάρτητων αρχών). Ο τέταρτος άξονας θα αφορά τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, ώστε με ευρεία συναίνεση να καθιερωθούν διακριτοί ρόλοι.

Και τέλος ο πέμπτος άξονας αφορά την προστασία των κοινωνικών και συλλογικών δικαιωμάτων και των κοινών αγαθών (νερό, ηλεκτρική ενέργεια, συλλογικές διαπραγματεύσεις). Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες κομματικές πηγές, είναι πολύ πιθανό να συγκροτηθεί εντός της εβδομάδας συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με σκοπό να συζητήσει το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Πηγή: dikaiologitika.gr
Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi