Ο τελικός Κυπέλλου και μία πρώτη εντύπωση από τις μεταγραφές του Ολυμπιακού

Γράφει ο Παγκίτης

 Παραμονές του Τελικού Κυπέλλου, μου λένε κάμποσοι από τους αναγνώστες της στήλης….’’Μα δεν θα γράψεις κάτι για τον Τελικό;’’. Δεν ξέρω αν πραγματικά υπάρχει κάτι να γράψει κάποιος για ένα παιχνίδι που έχει καταντήσει η απόλυτη γελοιοποίηση του Ελληνικού Ποδοσφαίρου. Ένα ματς το οποίο κατάφεραν οι εμπλεκόμενοι – και κυρίως η υπεύθυνη για τη διεξαγωγή του ΕΠΟ – να το κάνουν εντελώς αδιάφορο και εκτός οποιασδήποτε λογικής.

Κατάφερε – γιατί περί κατορθώματος πρόκειται για την ΕΠΟ – να ζητάει να παίξουν οι ομάδες μεταξύ τους με σύνθεση που ουσιαστικά δεν βγαίνει. Γιατί πολύ απλά και οι δυο ομάδες – και κυρίως ο Πρωταθλητής Ολυμπιακός – δεν δύνανται να παίξουν κανονική μπάλα όταν από τις συνθέσεις τους λείπουν παίκτες γιατί πολύ απλά πλέον έχουμε άλλη ποδοσφαιρική σαιζόν. Έτσι συμβαίνει στο ποδόσφαιρο αλλά φαίνεται πως στην ΕΠΟ θέλουν να ανακαλύψουν το ταξίδι στον χρόνο…να παίζουμε φέτος αλλά να παίζουν οι περυσινοί.

 Έτσι όπως κατάφεραν να κάνουν ένα παιχνίδι τίτλου – που πολύ αμφιβάλλω αν θα πάω καν να το παρακολουθήσω από την άκρη του πάγκου μου, η καλύτερη πρόταση που θα νομίζω θα μπορούσαν να κάνουν οι δυο εμπλεκόμενες ομάδες θα ήταν να συμφωνήσουν μεταξύ τους πως θα κατεβάσουν και οι δυο τις Κ-19 ομάδες τους. Με αυτό τον τρόπο θα έμενε στη ιστορία ο τελικός, θα έδιναν τη δυνατότητα στους πιτσιρικάδες τους να αποκτήσουν κίνητρο και να παλέψουν για έναν κανονικό Τίτλο, όπως θα κάνουν και όταν παίξουν στις μεγάλες ομάδες. Δυστυχώς θα πραγματοποιηθεί ένας Τελικός όπως δεν του αρμόζει.

Ας πάμε όμως και λίγο παρακάτω για τον Ολυμπιακό και τις μεταγραφικές του κινήσεις. Από ετούτη εδώ την άκρη του πάγκου είχαμε γράψει έγκαιρα πως ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί αρκετές κινήσεις και μάλιστα του βασικού του κορμού. Με τη μεταγραφική περίοδο φέτος να λήγει στις αρχές Οκτωβρίου, ο Ολυμπιακός έχει ήδη πραγματοποιήσει 5 μεταγραφές – Κρίστινσον, Χολέμπας, Ραφίνια, Πέπε και κλείνει άμεσα και ο Εμβιλά – εκ των οποίων οι 3 τουλάχιστον νοούνται βασικοί και ο τέταρτος είναι πολυτέλεια να τον έχεις εφεδρεία ακόμα και στα 34 του – Χολέμπας.

Είχαμε πεί πως ο Γκιγέρμε θέλει να φύγει και δεν μπορούσες να τον κρατήσεις. Έπρεπε λοιπόν να τον αντικαταστήσει η ομάδα και η μεταγραφή Εμβιλά ανεβάζει το επίπεδο πιο ψηλά από τον Γκιγιέρμε. Είχαμε γράψει επίσης πως θα χρειαστεί και στόπερ. Ο Σεμέδο είναι σχεδόν φευγάτος και ετοιμάζεται νέα μεταγραφή με δανεικό παίκτη με οψιόν αγοράς. Παραμένει δεδομένο πως ψάχνει δυο πλάγιους χαφ, έναν πλάγιο μπάκ αριστερά και κάπως έτσι τελειώνει ο μεταγραφικός σχεδιασμός της βασικής ομάδας, εκτός αν προκύψει όνομα ‘’αεροδρομίου’’ για τη επίθεση κάτι βέβαια που φαίνεται πως δεν επιδιώκει ως λογική ο Μάρτινς δυο χρόνια τώρα που προπονεί τον Ολυμπιακό.

  Η γενική εντύπωση είναι πως η ομάδα έχει στοχοποιήσει τους μεταγραφικούς της στόχους αρκετό καιρό, ο προπονητής ξέρει τι προσόντα ζητάει από τους παίκτες που θεωρεί πως ολοκληρώνουν το και μάλιστα έχει κάνει και κάτι σχεδόν πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα σκάουτινγκ. Έχει φέρει 3 βασικούς για την ομάδα παίκτες πληρώνοντας μόνο το κόστος συμβολαίων τους – Ραφίνια, Χολέμπας, Εμβιλά -. Αυτό σημαίνει πως γλιτώνει σημαντικά έξοδα, σε μια χρονιά που κανένας δεν ξέρει πόσα θα είναι τα έσοδα καθώς δεν προβλέπεται σοβαρό έσοδο εισιτηρίων όπως και χορηγών, κάτι που αλλάζει τον οικονομικό προγραμματισμό μιας ομάδας.

 Ο Ολυμπιακός φαίνεται να προχωράει με σχέδιο στην επαναδημιουργία μιας νέας ομάδας, βασισμένη όμως στους κανόνες που έχουμε δει πως θέτει ο προπονητής του, χωρίς παρεκκλίσεις και με εξαιρετικό σκάουτινγκ. Δεν θα είναι εύκολο καθώς φαίνεται να χάνει βασικά κλειδιά της περυσινής καλοδουλεμένης μηχανής αλλά φαίνεται να γνωρίζει πώς να τα αντικαταστήσει. Τουλάχιστον σε επίπεδο σχεδιασμού. Γιατί με καμία μεταγραφή δεν μπορείς να είσαι σίγουρος πως θα πετύχεις τον στόχο σου. Και στον ολυμπιακό το έχουν πληρώσει αρκετές φορές στο παρελθόν αυτό.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον αλλά και προσοχή τα επόμενα βήματα της ομάδας, γνωρίζοντας πως τα πιο σημαντικά παιχνίδια θα γίνουν τον Σεπτέμβριο είτε με τους αδελφούς Κύπριους είτε με τους αδελφοποιημένους Σέρβους.