Ο ύπνος «θρέφει» τους καλλιτέχνες

Ένα αφιέρωμα στα τραγούδια που έχουν γραφτεί για τον ύπνο και τα όνειρα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ύπνου.

Της Χριστίνας Βρούβα

Τα τελευταία χρόνια ο ύπνος και η ξεκούραση έχουν υποβαθμιστεί. Βασική αιτία αυτού ο μεγάλος φόρτος εργασίας και ανελλιπείς υποχρεώσεις των ανθρώπων.

Η Παγκόσμια Εταιρία Ύπνου θέλοντας να προβάλει τη σημαντικότητα του ύπνου, έχει θεσπίσει την Παρασκευή πριν την Εαρινή Ισημερία ως την Παγκόσμια Ημέρα ύπνου.

Φέτος το ημερολόγιο έγραφε 15 Μαρτίου και το μότο της φετινής εορτής είναι «Καλός ύπνος, υγιεινή ζωή», εστιάζοντας έτσι στην αξία του ύπνου καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου.

Ο ύπνος όπως είναι αναμενόμενο έχει απασχολήσει και τους δημιουργούς. Δεν είναι λίγοι οι στιχουργοί που έχουν γράψει κομμάτια για την ξεκούραση, τα όνειρα και φυσικά για τον ύπνο. Κάποια από αυτά ακούγονται κατά κόρων, μα ποτέ δεν έχουμε εστιάσει στο νόημα αυτών.

 

  • Everly brothers- All I have to do is dream

 

«Το μόνο που έχω να κάνω είναι να ονειρεύομαι», έλεγαν οι Everly brothers το 1958. Ένα κομμάτι σταθμός στην καριέρα του διδύμου το οποίο έχει καταταγεί στην 114η θέση, στη λίστα με τα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών του περιοδικού «Rolling stone».

 

 

  • The Tokens- The lion sleeps tonight

 

Το «The lion sleeps tonight» έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές, μέσα από την ταινία «The lion king» του 1994. Παρ’ όλα αυτά το τραγούδι γράφτηκε και συντέθηκε το 1939 από τον Solomon Linda, ο οποίος είχε καταγωγή από τη φυλή των Ζουλού.

Όταν ήταν μικρός και φύλαγε το κοπάδι του, μία μέρα πλησίασε απειλητικά ένα λιοντάρι. Εκείνη την στιγμή, άρχισε να σιγοτραγουδά «Μbube zimba», που στη γλώσσα των Ζουλού σήμαινε «Λιοντάρι σταμάτα».

Κάπως έτσι προέκυψε το κομμάτι, το οποίο ερμηνεύτηκε πρώτα από τους The Tokens, το 1961. Αργότερα επανακυκλοφόρησε από εκατοντάδες καλλιτέχνες με διαφορετικό ύφος και γλώσσα.

 

 

  • The Romantics- Talking in your sleep

 

Το «Talking in your sleep» είναι από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια της δεκαετίας του 80. Πιο συγκεκριμένα, κυκλοφόρησε το 1983 και το βίντεο κλιπ έπαιζε ανελλιπώς στο MTV. Οι στίχοι του αναφέρονται στα συναισθήματα που είχε μία κοπέλα για κάποιον που ήθελε και τα εξέφραζε μόνο μέσα στον ύπνο της.

 

 

  • Eurythmics- Sweet dreams (Are made of this)

 

Την ίδια εποχή οι Eurythmics, κυκλοφορούν το επικό «Sweet dreams». Το τραγούδι ακούγεται κατά κόρον σε ντίσκο και ραδιόφωνο και αγαπήθηκε από τους νέους της εποχής και όχι μόνο. Μάλιστα το κομμάτι «κατέκτησε» την 356η θέση στη λίστα του περιοδικού «Rolling Stone» με τα σημαντικότερα τραγούδια όλων των εποχών. Τέλος έχει ξαναεκτελεστεί από διάφορους καλλιτέχνες με διαφορετικό στιλ.

 

 

  • Faithless- Insomnia

 

Ο «ύμνος» της αϋπνίας γράφτηκε με τον καλύτερο τρόπο από τους Faithless το 1995. Ένα κομμάτι το οποίο ακούγεται σε όλα τα κλαμπ, για τους προφανείς λόγους. Το τραγούδι έχει χαρακτηριστεί από τον ρυθμό του αλλά και από το βίντεο κλιπ.

 

 

  • Evanescence – Bring Me To Life

 

Το 2003 οι Evanescence κυκλοφορούν το άλμπουμ Fallen. Μέσα σε αυτό συγκαταλέγονταν το ίσως πιο επιτυχημένο κομμάτι της μπάντας, το «Bring me to life». Ο στίχος «Wake up inside», υποδηλώνει την ανάγκη του καθενός να «ξυπνήσει» από τον συναισθηματικό λήθαργο. Το τραγούδι έχει κερδίσει και βραβείο Grammy.

 

 

  • Βασίλης Παπακωνσταντίνου- Να κοιμηθούμε αγκαλιά

 

Το 2007 ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ερμήνευσε μία από τις καλύτερες ερωτικές μπαλάντες του ελληνικού πενταγράμμου. Οι στίχοι του είναι ξεκάθαροι και δηλώνουν άμεσα τις «προθέσεις» τους. Με άλλα λόγια και ποιος δεν ήθελε να το σιγοτραγουδήσει στο ταίρι του.

 

  • Morrissey- Spent the day in bed

Ο  frontman των Smiths έχει κάνει μία εξαιρετική σόλο καριέρα και έχουν ξεχωρίσει αρκετά κομμάτια από αυτήν. Το 2017 κυκλοφόρησε το «Spent the day in bed», ένα τραγούδι ύμνος στην τεμπελιά και την ξεκούραση. Ο Morrissey μέσα από τους στίχους του μας «ζητά» να δώσουμε λίγη σημασία στον εαυτό μας.