Πάνω από 8.000 κενά σε δημοτικά και νηπιαγωγεία, αναφέρει η ΔΟΕ

Η Σ. Ζαχαράκη είπε πως η β’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες

Τα κενά σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία ξεπερνούν τις 8.000 εκτίμησε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος, που κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, εξήγησε πως τα περισσότερα κενά αφορούν δασκάλους και παράλληλη στήριξη.

Η ΔΟΕ επανέλαβε την ανησυχία της για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των σχολείων, καθώς η απόφαση να υπάρχουν στην τάξη έως 25 παιδιά έχει διογκώσει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, οι ανάγκες των σχολείων για επαρκή καθαρισμό δεν καλύπτονται και οι χώροι απομόνωσης πιθανών κρουσμάτων είναι ανύπαρκτοι στα αστικά κέντρα. «Οι εκπαιδευτικοί για μία ακόμη φορά έρχονται αντιμέτωποι με συνθήκες που τους υπερβαίνουν. Το υπουργείο μετακυλίει ευθύνες στην πλάτη των εκπαιδευτικών», σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Θανάσης Κικινής, που τόνισε ότι όλα τα παραπάνω προκαλούν ανησυχία στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Σε ό,τι αφορά τα κενά σε γυμνάσια και λύκεια, η εικόνα ακόμη δεν είναι σαφής, αν και από πλευράς ΟΛΜΕ γίνεται λόγος για μεγάλο αριθμό κενών, που σε ορισμένες περιοχές φτάνει και το 20% σε ποσοστό επί του συνόλου των θέσεων.

Από πλευράς υπουργείου, πάντως, δεν έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής τα επίσημα στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των κενών, αν και όπως αναφέρουν πηγές στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, έχει ζητηθεί να αναρτηθούν στο σύστημα MySchool τα κενά ανά σχολείο.

Σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ, η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη ανέφερε πως το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει στη δεύτερη φάση προσλήψεων αναπληρωτών τις επόμενες ημέρες, «ίσως και αύριο», για την κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών στα σχολεία. Η υφυπουργός τόνισε ότι φέτος, πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα από ποτέ οι πρώτες προσλήψεις αναπληρωτών και ότι οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό μεταβάλλονται και μέσα στη χρονιά.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr