Πάσχα 2019: Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για την πασχαλινή σας εξόρμηση

Του Κωνσταντίνου Τανιά

Οι διακοπές του Πάσχα βρίσκονται προ των πυλών και οι προορισμοί για τον εορτασμό της μεγάλης γιορτής «παίρνουν φωτιά», με την πληθώρα κόσμου από κάθε περιοχή της Ελλάδας και του κόσμου να συγκεντρώνεται στις ομορφότερες γωνιές με τα πιο ιδιαίτερα έθιμα. Το Newn.gr βρήκε τους πιο δημοφιλείς προορισμούς και σας τους παρουσιάζει σε μία λίστα πέντε εντυπωσιακών νησιών της χώρας μας.

 

  • Κέρκυρα

 

Στην «αρχόντισσα» των Ιονίων Νήσων, την Κέρκυρα, οι εορταστικές εκδηλώσεις του Πάσχα αποτελούν ιεροτελεστία. Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, η Φιλαρμονική του Δήμου συντροφεύει συνεχώς την πόλη, ενώ το Μεγάλο Σάββατο ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ελληνικά πασχαλινά έθιμα λαμβάνει χώρα: η ρίψη των Μπότηδων -μεγάλων κανατιών γεμάτων με νερό- από τα μπαλκόνια παλαιών αρχοντικών του κέντρου, συνοδεία εκκωφαντικών κανονιοβολισμών. Σίγουρα, ένα από τα πιο εκκεντρικά έθιμα που αξίζει να ζήσετε από κοντά.

 

  • Χίος

 

Κατά τη διάρκεια του Πάσχα, όπως και όλο το χρόνο, η Χίος μπορεί να σας καθηλώσει. Το ασύγκριτο έθιμο του ρουκετοπόλεμου αναβιώνει κάθε χρόνο από την εποχή της Τουρκοκρατίας και «σκίζει» τον ουρανό της Χίου, εκεί όπου τα δύο υψηλότερα καμπαναριά στο χωριό Βροντάδο συναγωνίζονται το ένα το άλλο με την πιο μαχητική διάθεση. Η Ανάσταση εορτάζεται μοναδικά στο νησί της μαστίχας και αποτελεί εμπειρία ζωής για όποιον λατρεύει τις πασχαλινές συγκινήσεις.

 

  • Πάτμος

 

Το Πάσχα στην Πάτμο, θα σας μεταφέρει, χάρη στην μοναδική μυστηριακή της ατμόσφαιρα, σε επικές μάχες και βυζαντινά μυστήρια. Το νησί της Αποκάλυψης, πρωταγωνιστεί τις ημέρες του Πάσχα, προσφέροντας καθηλωτικές εμπειρίες. Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, η Μονή του Αγίου Ιωάννη προσελκύουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον ενώ ένα ξεχωριστό έθιμο, η Τελετή του Νιπτήρα, φέρνει σε πρώτο πλάνο, την μυσταγωγική ατμόσφαιρα του Μυστικού Δείπνου με τον Ηγούμενο να πλένει τα πόδια δώδεκα μοναχών και στην συνέχεια να κινείται προς τον τόπο της προσευχής.

 

  • Φολέγανδρος

 

Αυτές τις μέρες η Φολέγανδρος των Κυκλάδων κινηματογραφεί το δικό της Πάσχα. Η περιφορά της ασημοστόλιστης εικόνας της Παναγίας σε όλο το νησί, ξεκινά την Κυριακή του Πάσχα από την κορυφή του βράχου πάνω από την Χώρα, που βρίσκεται η λευκόχτιστη μονή της Παναγίας. Η εικόνα, αφού περάσει από χωριό σε χωριό και σπίτι σε σπίτι, καταλήγει στον Καραβοστάση, το λιμάνι του νησιού, όπου μπαίνει σε καΐκια. Η εμπειρία του Πάσχα στη Φολέγανδρο, παραμένει κάθε χρόνο εντυπωσιακή.

 

  • Σύρος

 

Το πιο ενωτικό Πάσχα στην Ελλάδα εορτάζεται με μυσταγωγική διάθεση και σενάριο…μεγάλης οθόνης στο «κομψό» νησί των Κυκλάδων, την Σύρο. Μεταξύ άλλων, η Ορθόδοξη και η Καθολική Εκκλησία σμίγουν στο Δημαρχείο του νησιού το Μεγάλο Σάββατο. Τα βεγγαλικά κατά τη διάρκεια της Ανάστασης, χρωματίζουν τον κυκλαδίτικο ουρανό, κάνοντας τη νύχτα μέρα και δημιουργώντας μία άκρως εντυπωσιακή ατμόσφαιρα. Την ίδια στιγμή, το ομοίωμα του Ιούδα παραδίδεται στην πυρά, ενώ οι εντυπωσιακές και πατροπαράδοτες διαδικασίες συνεχίζονται.

 

 

Πληροφορίες: discovergreece.com