Πέτσας: Επίδομα 800 ευρώ στους καλλιτέχνες

Το επίδομα των 800 ευρώ θα πάρουν και οι άνθρωποι του πολιτισμού που είχαν τα σχέδιά τους να ανατρέπονται λόγω κορωνοϊού
Έπειτα από την αναφορά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανακοίνωσε ότι και οι καλλιτέχνες θα πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ, όπως και άλλοι εργαζόμενοι που επλήγησαν από τα μέτρα κατά του κορωνοϊού.

Ο Στέλιος Πέτσας προανήγγειλε πως με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, όπως είπε, το υπουργείο Πολιτισμού και οι συναρμόδιοι φορείς και όλοι οι εμπλεκόμενοι θα διαμορφώσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης για τον πολιτισμό και τον καλλιτεχνικό κόσμο.

Αναφερόμενος στη μέχρι σήμερα ενίσχυση των καλλιτεχνών, ο Στέλιος Πέτσας είπε:

«Πρώτον, όσοι από τους καλλιτέχνες είχαν ενεργές συμβάσεις πριν τη λήψη των περιοριστικών μέτρων, φυσικά και καλύπτονται από τα μέτρα ενίσχυσης, τα οποία έχουν ληφθεί. Δηλαδή, τη χορήγηση των 800 ευρώ, τα μέτρα αναστολής ασφαλιστικών και φορολογικών τους υποχρεώσεων, καθώς και τις διευκολύνσεις στις τραπεζικές τους υποχρεώσεις.

Δεύτερον, όσοι ήταν άνεργοι ή και μακροχρόνια άνεργοι και προέρχονται από τον καλλιτεχνικό χώρο, έχουν και αυτοί τη δυνατότητα να ενταχθούν σε όλα τα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα 8.500 θέσεων γι’ αυτούς που είναι από την ηλικία των 55 έως τα 67, το πρόγραμμα για 36.500 ανέργους σε Δήμους και σε ΝΠΔΔ με υψηλή μοριοδότηση για μακροχρόνια ανέργους, καθώς και τα προγράμματα που ακολουθούν για περίπου 100.000 ανέργους.

Τρίτον, για τους ανθρώπους που υπολόγιζαν να βρουν εργασία τους επόμενους μήνες, έχουμε φροντίσει ώστε ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Πολιτισμού να έχει 15 εκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα προκειμένου να ετοιμάσει συγκεκριμένες δράσεις ενίσχυσης των διαφόρων κλάδων του καλλιτεχνικού προσωπικού, από οπτικοακουστικό υλικό, μέχρι τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με animation, με χορό, με θέατρο. Σε όλες αυτές τις δράσεις, θα μπορούν να βρουν απασχόληση οι άνθρωποι του καλλιτεχνικού κόσμου που πλήττονται.

Τέταρτον, για τους ωρομισθίους, όπως για παράδειγμα μουσικούς των Ωδείων, ηθοποιούς, ταξιθέτριες, διερμηνείς, ή άλλους παρόχους πολιτιστικού περιεχομένου, μετά από συνεννόηση του Υπουργείου Πολιτισμού με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας εκδόθηκε σχετική ΚΥΑ ώστε να λάβουν και αυτοί την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ».