Πίσω από Κύπρο και Σερβία η Ελλάδα

Παρά την συμμετοχή τριών ελληνικών ομάδων(ΠΑΟΚ- ΑΕΚ -ΟΣΦΠ) στις δύο ευρωπαϊκές διοργανώσεις η κατάταξη στην οποία βρίσκεται η χώρα μας είναι η 17η θέση.

Με την λήξη της 2ης αγωνιστικής σε Champions League και Europa League, οι σύλλογοι μας δεν έφεραν τους κατάλληλους βαθμούς ,με τον Ολυμπιακό να χάνει 2-0 από την Πόρτο , ο ΠΑΟΚ να φέρνει ισοπαλία 0-0 με την Γρανάδα και η ΑΕΚ να γνωρίζει την ήττα από την Λέστερ με 1-2 .

Δανία, Κύπρος και Σερβία είναι οι κύριοι αντίπαλοι της χώρας μας , με την Σερβία να είναι είναι 250 πόντους μπροστά μας (24.250) την ίδια στιγμή που η Κύπρος έχει 27.250 και η Δανία 27.375. Η διαφορά της Ελλάδας με τοις τρεις προαναφερόμενες χώρες είναι ότι έχουμε τρεις(3) ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις(ΠΑΟΚ-ΑΕΚ-ΟΣΦΠ) ενώ Σερβία, Κύπρος και Δανία μόλις μία(1) ομάδα.

Συγκεκριμένα η Σερβία έχει στο Europa League τον Ερυθρό Αστέρα , η Κύπρος την Ομόνοια Λευκωσίας που είναι στο ίδιο γκρουπ με τον ΠΑΟΚ, Γρανάδα και Αιντχόφεν και τέλος η Δανία έχει στο Champions League την Μίντιλαντ η οποία είναι στο γκρουπ με Λίβερπουλ ,Αταλάντα και Άγιαξ.

Η διαδικασία της συλλογής πόντων είναι οι εξής. Κάθε νίκη σε Champions League και Europa League δίνει 2000 πόντους ,οι οποίοι διαιρούνται στη συγκεκριμένη περίπτωση δια πέντε(5) διότι με πέντε(5) ομάδες ξεκίνησε η Ελλάδα τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.

Επιπλέον ένα μέρος της διαίρεσης που γίνεται παίρνει η Ελλάδα ,για παράδειγμα στους 2000 πόντους τους 400 παίρνει η Ελλάδα .Σε περίπτωση ισοπαλίας οι βαθμοί είναι 1000 και η Ελλάδα παίρνει 200 πόντους . Για την ήττα δεν υπάρχει αντάλλαγμα.

Επομένως , ως χώρα εστιάζουμε στις ομάδες μας και στα δύο επιθυμητά αποτελέσματα δηλαδή νίκη ή ισοπαλία καθώς η ήττα δεν προσφέρει τίποτα και ταυτόχρονα ελπίζουμε πως ο κύριος αντίπαλος μας ,η Σερβία και συγκεκριμένα ο Ερυθρός Αστέρας να μην πάρει στα εναπομείναντα τέσσερα(4) παιχνίδια θετικό αποτέλεσμα (νίκη / ισοπαλία) . Καθώς είναι μόλις 250 πόντους μπροστά ή αλλιώς μια νίκη των ομάδων μας .

Μια άσχημη εξέλιξη των πραγμάτων θα έχει επιπτώσεις τον μεθεπόμενο χρόνο (2022-23) όταν και θα ενταχθεί μια νέα διοργάνωση, το Europa Conference League .

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψιν τα τωρινά δεδομένα ,δηλαδή την χώρας μας στην 17η θέση ή ακόμη και στην 16η ,δεν θα <<βγάλουμε>> πέντε ομάδες αλλά τέσσερις .Με τον πρωταθλητή να πηγαίνει στον 2ο προκριματικό γύρου του Champions League. Ενώ ο δεύτερος, τρίτος και ο Κυπελλούχος στον 2ο προκριματικό του Europa Conference League ,χωρίς να έχουμε εκπρόσωπο στο Europa League.