Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018 είναι το 21ο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA, ένα διεθνές τουρνουά ποδοσφαίρου που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια και στο οποίο διαγωνίζονται οι εθνικές ομάδες ανδρών των μελών της FIFA. Πραγματοποιείται στην Ρωσίααπό τις 14 Ιουνίου μέχρι τις 15 Ιουλίου 2018, μετά την νίκη της χώρας στις 2 Δεκεμβρίου 2010 όταν και απέκτησε τα δικαιώματα διοργάνωσης του επόμενου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

Είναι το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που πραγματοποιείται στην Ευρώπη μετά την διοργάνωση του 2006 στην Γερμανία, η πρώτη φορά που πραγματοποιείται στην Ανατολική Ευρώπη και η εντέκατη φορά που πραγματοποιείται στην Ευρώπη. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία θα φιλοξενήσει το Τουρνουά και το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διεξαχθεί σε δυο ηπείρους (Ευρώπη και Ασία), δεδομένου ότι το Αικατερίνενμπουργκ, υπάγεται στο ασιατικό τμήμα της Ρωσίας ενώ οι υπόλοιπες δέκα πόλεις υπάγονται στο ευρωπαϊκό τμήμα της χώρας.

Όλα τα στάδια βρίσκονται στην ευρωπαϊκή Ρωσία, δυτικά των Ουράλιων Όρων, έτσι ώστε ο χρόνος ταξιδιού να είναι διαχειρίσιμος. Αναμένεται να είναι το ακριβότερο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στην ιστορία της εν λόγω διοργάνωσης, με συνολικό προϋπολογισμό 11.8-14 δις δολάρια ξεπερνώντας το κόστος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου του 2014 που είχε γίνει στην Βραζιλία.

Στο τουρνουά συμμετέχουν 32 εθνικές ομάδες, οι οποίες περιλαμβάνουν 31 ομάδες που προέκυψαν μέσω προκριματικών αγώνων και της αυτομάτως προκρινόμενης διοργανώτριας χώρας. Από τις 32 ομάδες, οι 20 ομάδες θα επιστρέψουν μετά την τελευταία διοργάνωση του 2014, συμπεριλαμβανομένης της ηττημένης πρωταθλήτριας Γερμανίας, ενώ η Ισλανδία κι ο Παναμάς θα κάνουν κι οι δυο την πρώτη τους εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Συνολικά 64 αγώνες θα πραγματοποιηθούν σε 12 γήπεδα, που βρίσκονται σε 11 πόλεις. Ο τελικός θα λάβει χώρα στις 15 Ιουλίου 2018 στο στάδιο Λουζνικί της Μόσχας.[1][2][3]

Ο νικητής του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2018 προκρίνεται αυτόματα στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών του 2021. Οι χώρες που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να φτάσουν στον τελικό είναι η Βραζιλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία.