Πανελλήνιες 2018: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής

Σημαντικές διαφορές θα έχουν οι φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις 2018, σε σχέση με αυτές των δύο προηγούμενων ετών. Η μείωση των Επιστημονικών Πεδίων σε τέσσερα και η σύσταση του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που εισέρχεται φέτος για πρώτη φορά στα μηχανογραφικά, σκιαγραφούν μερικές από τις μεταρρυθμιστικές «πινελιές» που θα προκαλέσουν αναπόφευκτα σημαντικές αυξομειώσεις στις βάσεις εισαγωγής.

 

 Αναμένεται σημαντική άνοδος στα Παιδαγωγικά τμήματα. «Τα Επιστημονικά Πεδία από πέντε έγιναν τέσσερα, καθώς οι Παιδαγωγικές Σχολές είναι πλέον κοινά τμήματα όλων των υπολοίπων Επιστημονικών Πεδίων. Η εξέλιξη αυτή προδιαγράφει μια σχετική άνοδο των βάσεων σε όλα τα Παιδαγωγικά τμήματα της Δημοτικής εκπαίδευσης και Προσχολικής αγωγής ως συνέπεια της αυξημένης ζήτησης, ιδίως από τον Προσανατολισμό των Ανθρωπιστικών Σπουδών. Η κατάργηση του ανεξάρτητου Επιστημονικού Πεδίου των Παιδαγωγικών Σχολών αφαίρεσε μάλιστα από τον πίνακα των εξεταζομένων μαθημάτων τα Μαθηματικά και την Ιστορία της Γενικής Παιδείας».

Αναφορικά με τον συνολικό ανταγωνισμό για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ το 2018, φέτος θα ηπιότερος, εξαιτίας της σημαντικής αύξησης του αριθμού των εισακτέων, περίπου της τάξεως του 5%.

«Σκληρός αναμένεται ωστόσο, ο ανταγωνισμός στο 1ο και στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών και των Σχολών Υγείας. Αντιθέτως, στο 2ο και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο των Θετικών και των Οικονομικών Σπουδών υπάρχει σχεδόν Ελεύθερη Πρόσβαση, οπότε και εκεί η μάχη των υποψηφίων, θα είναι ευκολότερη».

Το Πα/μιο της Δυτικής Αττικής αλλάζει το χάρτη των Πανελληνίων

Η δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με την συνένωση των ΑΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, αλλάζει το χάρτη των Πανελλαδικών Εξετάσεων και δρομολογεί σημαντικές εξελίξεις στον χώρο της εγχώριας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

«Η συνένωση δύο μεγάλων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων στην Αττική, αποτελεί εκ των πραγμάτων πρόδρομο συγχωνεύσεων και άλλων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, με συγγενή γεωγραφικά Πανεπιστήμια. Συζητήσεις γίνονται ήδη στο Ιόνιο, τη Θεσσαλία, την Πάτρα, τα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη. Σε μερικές ακόμα περιπτώσεις, ΑΤΕΙ ετοιμάζουν τον αυτοδύναμο μετασχηματισμό τους σε Πανεπιστήμια. Στο Νέο Μηχανογραφικό Δελτίο του 2018 εντάσσονται τα 26 νέα τμήματα του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αττικής».