Παρέμβαση του Σωκράτη Φάμελλου για το λατομείο στο Μεσαίο

Στο Μεσαίο βρέθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος, μετά από πρόταση του Γρ. Ερδινελη. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, επισκέφτηκε χθες την Θεσσαλονίκη και όπως ο ίδιος ανακοίνωσε μέσα από  τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Αστέρη Γαβότση και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Μεσαίου, τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει μικροκομματική εκμετάλλευση και πως δεν έχει υπάρξει καμία προσφυγή για τις δυο ΑΕΠΟ που έχουν εκδοθεί.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ.Φάμελλου

Η παρουσία μου σήμερα στο Μεσαίο, με δική μου πρωτοβουλία μετά από πρόταση του Γρ. Ερδινελη, και ο έλεγχος της ευρύτερης περιοχής από το Ωραιόκαστρο έως το Πετρωτο, αφορούσε στην πρόσφατη αδειοδότηση λατομείων και στην έντονη συζήτηση για το θέμα στην τοπική κοινωνία και στο Δημοτικό συμβούλιο Ωραιοκάστρου. Στην επίσκεψη μου κάλεσα τον Δήμαρχο κ. Γαβότση και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Μεσαίου και μας συνόδευσαν και άλλοι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης και πολίτες της περιοχής.

Υπογραμμισα ότι το θέμα δεν προσφέρεται για αυτοδιοικητικά και πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη και του περιβάλλοντος και των πολιτών. Και φυσικά δεν θα επιτρέψω να γίνει το θέμα αντικείμενο μικροκομματικης εκμετάλλευσης, όπως κάποιοι προσπάθησαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Διευκρίνησα ότι δεν έχει κατατεθεί καμία προσφυγή κατά των ΑΕΠΟ των δύο νέων λατομείων, που εκδόθηκαν τον Σεπτέμβριο 2018, ούτε στο ΥΠΕΝ, ούτε στην Αποκεντρωμενη Διοίκηση. Επίσης ότι δεν είχε γίνει καμία παρέμβαση για το θέμα αυτό σε εμένα προσωπικά πριν προκύψει το θέμα με την δημοσιοποιηση των δύο αδειών των νέων λατομείων.

Ξεκαθάρισα ότι η διοίκηση και η αυτοδιοίκηση οφείλει να παρακολουθεί και τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ αλλά και τον ειδικό δικτυακό τόπο του ΥΠΕΝ στον οποίο αναρτώνται οι Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), κάτι που είναι απολύτως κατοχυρωμένο και δεδομένο από το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο.

Την Παρασκευή ζήτησα και προηγήθηκε έλεγχος στο λατομείο που ήδη λειτουργεί στο Μεσαίο από κλιμάκιο επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Μεταλλείων. Το κλιμάκιο ασχολήθηκε και με τις καταγγελίες περί ρηγματώσεων, των θορύβων και της σκόνης από λατομική δραστηριότητα. Επίσης ενημέρωσα ότι γίνει τα προηγούμενα χρόνια (2017-18) ακόμα δύο έλεγχοι στο ίδιο λατομείο απο τους Επιθεωρητές του Υπουργείου και αναμένω τα φύλλα ελέγχου.

Ζήτησα ήδη εγγράφως από τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης ενημερωτικό φάκελο με όλο το ιστορικό της Λατομικής περιοχής, με χάρτες, διοικητικές πράξεις, καθώς και τις αδειοδοτήσεις τόσο της υφιστάμενης λατομικής δραστηριότητας, όσο και των δύο νέων λατομείων. Για να αποκαλυφθεί όλο το ιστορικό και πως λήφθηκαν οι αποφάσεις κήρυξης της περιοχής. Αλλά και αν έχουν γίνει καταγγελίες και έλεγχοι από άλλα όργανα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβαθμιας Αυτοδιοίκησης.

Επιπλέον ζήτησα από το δήμαρχο πλήρη φάκελο με τις αποφάσεις που πήρε ο Δήμος, πιθανές προσφυγές, καταγγελίες για περιβαλλοντικές παραβάσεις καθώς και τεκμηρίωση σχετικά με τις ευθύνες στο θέμα. Και φυσικά δεσμεύτηκα να εξετάσω την υπόθεση εκρεμμοδικίας που μου παρουσίασε σήμερα ο Δήμαρχος.