“Περί προοδευτικών λύσεων”

Άρθρο γνώμης του Αλέξη Παπουτσή

Η πολιτική και ο πολιτικός λόγος πρέπει να αφορά τους πολλούς, ιδιαίτερα αν αυτοπροσδιορίζεσαι ”προοδευτικός”
==============================
Για να μπορεί ο πολιτικός λόγος να αφορά στους πολλούς, να τους τσιγκλίσει, να τον ακούσουν και σε δεύτερο χρόνο να προβληματιστούν υιοθετώντας ή απορρίπτοντάς τον, πρέπει να σχετίζεται με θέματα που τους αφορούν.
Σίγουρα μία θέση γενική υπέρ αλλαγών και μεταρρυθμίσεων ή υπέρ της αναδιάταξης της οικονομίας προς διεθνώς εμπορεύσιμους τομείς είναι θετική και πρέπει ειπωθεί εμφατικά και συνεχώς.
Αν μείνει όμως εκεί, ακούγεται ( και εν πολλοίς είναι) μια φιλολογική κουβέντα μεταξύ τύρου και αχλάδου. Αυτή η κατεύθυνση πρέπει να γειωθεί στην πραγματικότητα και να γίνει ταληράκια. Να κινητοποιήσει τη Βουλή ώστε να νομοθετήσει, τη διοικητική μηχανή να δράσει, ιδιώτες να συμπράξουν κ.ο.κ.
==============================
Πέρα όμως από αυτά τα κάπως γενικά, υπάρχει ένα πεδίο πολιτικής (low politics) που για έναν ακατανόητο λόγο δεν απασχολεί τα κόμματα καθόλου.
Παράδειγμα ο ΟΑΣΘ και οι μετακινήσεις στη δευτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας έχουν ουσιαστικά καταρρεύσει και δεν ιδρώνει το αυτάκι κανενός. Ούτε κυβέρνηση ούτε αντιπολίτευση ούτε κανείς. Τηλεματική off, λεωφορεία ανα 30λεπτά, βρώμα, κανένας κλιματισμός
===============================
Δημόσιες υποδομές εγκαταλελειμμένες, δημόσια κτίρια, πεζοδρόμια, αστικός εξοπλισμός, παιδικές χαρές πλην εξαιρέσεων πεφωτισμένων δημάρχων είναι ξεχαρβαλωμένα.
===============================
Αποκομιδή σκουπιδιών λέγω μόνον τούτο. Οι Σουηδοί εισάγουν σκουπίδια ως πρώτη ύλη για παραγωγή ενέργειας και εμείς διευρύνουμε τον ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων, θάβοντάς τα συνοδεία μοιρολογιού.
===============================
Τουρισμός με κανένα σχέδιο – αύξηση αφίξεων – μείωση τζίρου κατ’ άτομο – υποδομές στα κόκκινα και καμία βιωσιμότητα. Αγνοούνται λιμάνια, μαρίνες, υποδομές και ποιοτικές υπηρεσίες θυσιάζονται στο βωμό της φορολογίας και των εισφορών ή μετατρέπουμε εναν κλάδο της οικονομίας σε κλάδο ενταση εργασίας με την πίεση στον εργαζόμενο. Κατα τα αλλά περιμένει όλη η χώρα να ζήσει από το τρίμηνο ελληνικό καλοκαίρι.
================================
Για αυτά και άλλα πολλά πρέπει να ειπωθούν λέξεις, λόγια, πρέπει να καταστρωθούν προγράμματα και μετά να εκλαϊκευτούν, να γίνουν ψωμί, κρασί, όνειρα και σχέδια για τον κάθε ένα.