Ποδοσφαιρικός ΠΑΟΚ γένους θηλυκού

Του Χάρη Εμμανουηλίδη

Βάλαμε στα έντεκα βήματα την  Δέσποινα Γιάννου που αφήνει στην άκρη την σφυρίχτρα της προπονήτριας και αποκαλύπτεται, απαντά στις 12+1 ερωτήσεις για λογαριασμό του Newn.gr, φορτίζεται συναισθηματικά όταν μιλάει για τον ΠΑΟΚ και παρουσιάζει στόχους όνειρα αλλά και στιγμές που πέρασε. Όλα αυτά…λίγες σειρές παρακάτω.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ανερχόμενα ταλέντα στο γυναικείο ποδόσφαιρο, είναι μόλις 21 ετών, αποτελεί την ραχοκοκαλιά του ΠΑΟΚ καθώς αγωνίζεται με ευχέρεια σε όλες τις θέσεις του άξονα, αν και μας δυσκόλεψε λίγο μας έδειξε το ποδοσφαιρικό της μονοπάτι και εμείς δεν αρνηθήκαμε να το προχωρήσουμε μαζί της. Κυρίες και κύριοι ο λόγος για την Δέσποινα Γιάννου.

  1. Δέσποινα Γιάννου, πως θα παρουσίαζες τον εαυτό σου στην κοινή γνώμη που δεν ασχολείται με το γυναικείο ποδόσφαιρο;

«Παίκτρια του γυναικείου τμήματος ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ, προπονήτρια σε ανερχόμενα ταλέντα του αύριο, είμαι και  φοιτήτρια οικονομικών πέρα από όλα αυτά όταν προλαβαίνω (γέλια) , ο ελεύθερος μου χρόνος είναι περιορισμένος σε γενικές γραμμές γιατί οι απαιτήσεις είναι αυξημένες σε όλα τα επίπεδα και το πρόγραμμα βγαίνει δύσκολα αν θες να ξεχωρίσεις σε ότι κάνεις και να παραμείνεις στο κορυφαίο επίπεδο .»

  1. Για εμάς που σε γνωρίζουμε, ξέρουμε πως ασχολείσαι και με τα τμήματα υποδομής στις ακαδημίες ΤΟΥΜΠΑ F.C, πως νιώθεις όταν περνάν από τα χεριά σου τα ταλέντα του αύριο;

«Είμαι προπονήτρια στα μικρά τμήματα στην ακαδημία ΤΟΥΜΠΑ F.C όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, είναι κάτι που με γεμίζει και μου δίνει επιπλέον κίνητρο να προσέχω αυτά τα παιδιά γιατί ίσως αυτή η ακαδημία λειτουργήσει ως φυτώριο για το αύριο του ελληνικού ποδοσφαίρου, άλλωστε με εμπνέει για να θυμάμαι και εγώ από που ξεκίνησα και που θέλω να φτάσω.»

 

ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΙΣΟΥΤΑΙ ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ

 

  1. Πως είναι η ζωή σε ένα «ανδροκρατούμενο άθλημα? Πως αισθάνεσαι όταν η εξέδρα σε αποδοκιμάζει;

«Με βάση την εξέλιξη της κοινωνίας το ποδόσφαιρο δεν θα έπρεπε να θεωρείται ανδρική υπόθεση απαραίτητα καθώς έχουμε αποδείξει ότι εμείς οι γυναίκες μπορούμε να ανταπεξέλθουμε πολύ καλά σε αυτόν τον τομέα, ας γίνω και λίγο κακιά πολλές φορές νομίζω ότι αφήνουμε πίσω μας σε ταλέντο και πολλούς άντρες.»

«Θα ήθελα πάρα πολύ κάθε Κυριακή ο κόσμος να ήταν εκεί και ας με αποδοκίμαζε, για τον λόγο ότι όταν κάποιος σε αποδοκιμάζει έχεις να του αποδείξεις μόνο ποσό καλύτερη μπορείς να γίνεις. Βέβαια θα μας έδινε την ώθηση να δείξουμε μέσα από την συλλογική δουλειά ποσό καλές και ικανές είναι οι γυναίκες.»

  1. Αλέξανδρος Τασούλης, μια σελίδα που γύρισε για τον πάγκο της ομάδας από ένα βιβλίο γεμάτο με πολλές επιτυχίες , ποια συναισθήματα γέννησε στα αποδυτήρια η απομάκρυνση του? Ποια η γνώμη σου για τον προπονητή;

« Κατά την προσωπική μου άποψη έχει γράψει την δικιά του ιστορία που στις σελίδες αυτής της ιστορίας υπάρχουν μόνο νίκες, και μάχες που έδωσε για εμάς και προσπάθησε και για εμάς. Κρατάω ακόμα και την δήλωση του ιδίου λέει  η Δέσποινα στην οποία αναφέρει: Θα είμαι ο πιο πιστός και φανατικός οπαδός μας. Συνεχίζοντας θεωρώ τον εαυτό μου ευγνώμων και τυχερό που υπήρξε κάτω από τις οδηγίες αυτού του ανθρώπου και του εύχομαι τα καλύτερα για την ζωή του σε όλους του τομείς με ανθρώπους που να αναγνωρίσουν το ταλέντο του και την αξία του πρώτα ως ανθρώπου και έπειτα ως προπονητή.»

 

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ, ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ «ΠΑΡΑΠΟΝΑ»…

  1. Εθνική Ομάδα, τι σημαίνουν για εσένα αυτά τα 11 γράμματα;

«Ευλογιά και τιμή να εκπροσωπείς την χωρά σου σε όλα τα αθλήματα. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό γιατί συμμετείχα και στα 4 χρονιά που υπήρχαν τα τμήματα υποδομής και αναφέρομαι στις ηλικίες κάτω των 17 και κάτω των 19. Θα πω ότι δεν έχει κλείσει το κεφάλαιο για εμένα και κάνω ότι μπορώ για να τιμήσω το εθνόσημο και στην πρώτη ομάδα.»

  1. Έχεις φανταστεί την εξέλιξη της καριέρας σου στο εξωτερικό;

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει αθλητής είτε σε επαγγελματικό είτε σε ερασιτεχνικό επίπεδο όπως αυτό που αγωνιζόμαστε εμείς, αλλά το κάνουμε σαν επαγγελματίες, που να μην θέλει να ανοίξει τα φτερά του και να παίξει στο εξωτερικό. Θεωρώ ότι είναι μια μεγάλη πρόκληση και έχουν περάσει πολλές σκέψεις από το μυαλό μου, αλλά δεν ξέρω αν το εύχομαι στον εαυτό μου, το μέλλον θα δείξει…»

  1. «Νταμπλ», η συνήθεια που έγινε λατρεία μίλησε μας για αυτό.

«Όπως το είπες μπορεί να έχει γίνει και συνήθεια μπορεί να έχει γίνει και λατρεία λέω μπορεί γιατί όπως κάθε ομάδα έτσι και εμείς βάζουμε κάποιους στόχους πάνω στους οποίους δουλεύουμε και είναι γνωστό όπως έχουμε αποδείξει ότι θέλουμε το πρωτάθλημα και το κύπελλο κάθε χρόνο και με χαμηλά το κεφάλι θα προσπαθούμε για την εκπλήρωση του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.»

  1. Σε ενοχλεί που η μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου φέρνει στην επικαιρότητα το γυναικείο τμήμα μόνο όταν κατακτάτε κάποιον τίτλο τον Μάιο;

«Όταν μιλάς για τον κόσμο πρέπει να είσαι δίκαιος και αυτό γιατί υπάρχει μεγάλη μερίδα κόσμου που ασχολείται και παρακολουθεί το γυναικείο ποδόσφαιρο. Το παράπονο μου είναι σε αυτούς που έχουν το γυναικείο ποδόσφαιρο σε δεύτερη μοίρα γιατί δεν πιστεύουν ότι οι γυναίκες μπορούν να τα καταφέρουν το ίδιο καλά με τους άντρες για αυτό και εγώ τους καλώ να έρθουν να δουν την αξία μας.»

 

ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟ DNA 100% KAI ΠΝΕΥΜΑ ΜΑΧΗΤΡΙΑΣ

  1. Η ανδρική ομάδα του ΠΑΟΚ φέτος βρίσκεται σε τροχιά πρωταθλητισμού, ποια η άποψη σου για την εξέλιξη του πρωταθλήματος; Ποιον παίκτη θα ξεχώριζες από την ομάδα του ΠΑΟΚ και γιατί;

«Αντικειμενική δεν μπορώ να είμαι σε αυτή την ερώτηση καθώς ως παιδί γεννημένο και μεγαλωμένο σε ΠΑΟΚτσήδικη οικογένεια ανυπομονώ και ευελπιστώ να πανηγυρίσω με την ομάδα μου στον Λευκό Πύργο. Παίκτη ορόσημο για τον ΠΑΟΚ θεωρώ τον Δημήτρη Πέλκα γιατί δίνει το 100% σε κάθε του παιχνίδι, είναι παίκτης που διακρίνεται για την «διψά» για το αποτέλεσμα πάρα το νεαρό της ηλικίας του. Τον θεωρώ ένα κινητήριο όπλο και μοχλό για την ομάδα με λίγα λογία αφού από μονός του μπορεί να αναστατώσει ένα οργανωμένο αμυντικό σύνολο. Βέβαια σε μια τόσο καλοκουρδισμένη ορχήστρα όπως η ομάδα του ΠΑΟΚ είναι δύσκολο να βρεις το «πρώτο βιολί», καθώς οι διαφορές ανάμεσα στους παίκτες είναι μικρές.»

10. Σε αυτά τα χρονιά πορείας σου στο γυναικείο τμήμα ποια θεωρείς την καλύτερη αλλά και την χειρότερη σου στιγμή εντός αλλά και εκτός των τεσσάρων γραμμών;

«Σε ένα σύλλογο με τόσες επιτυχίες τόσα κύπελλα πρωταθλήματα που το ένα διαδέχεται το άλλο είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις κάτι, ίσως διακρίνω το παιχνίδι με την Σπαρτά Πράγας εκτός έδρας γιατί ένιωσα την εμπειρία να αγωνιστώ σε ένα υπερσύγχρονο γήπεδο, με πολύ κόσμο και να νιώσω τον επαγγελματισμό. Ως χειρότερη μπορώ να διακρίνω τον περσινό μου τραυματισμό σε ένα φιλικό που με κράτησε για 3 μήνες μακριά από την ομάδα μου και το αγωνιστικό της πρόγραμμα, αλλά θα προσθέσω και την μη κατάκτηση του πρωταθλήματος πριν λίγα χρονιά.»

 

ΛΑΚΩΝΙΚΗ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΓΗΠΕΔΩΝ

11. Ως γυναικά, ποιος παίκτης στο Ελληνικό Πρωτάθλημα θα μπορούσε να «βάλει γκολ» την καρδιά της Δέσποινας Γιάννου;

«Θα απαντήσω λακωνικά και θα πω ότι ίσως ήταν κάποιος που θα έπαιζε καλή «μπάλα» και εκτός γηπέδων.»

12. Ποια είναι η πρώτη αντίδραση ενός άντρα όταν του λες πως είσαι πρωταγωνίστρια στο αγαπημένο του άθλημα;

« Διακρίνω δυο κατηγορίες αυτοί που το εκλαμβάνουν με μια θετική έκπληξη στο πρόσωπο τους και ένα «ουάου» να πηγάζει από τα χείλια τους αλλά υπάρχουν και οι δεύτεροι που προσπαθούν να σε υποβαθμίσουν και πιστεύουν ότι ο ρόλος της γυναίκας δεν είναι μέσα στις τέσσερις γραμμές, εκείνοι δεν τυγχάνουν καλής αντιμετώπισης (γέλια)»

 

13. Για το τέλος άφησα το «κερασάκι» από αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, και δεν θα μπορούσα να μην αναρωτηθώ ποια είναι η στάση των γονέων σου στην κατεύθυνση που διάλεξες να ακολουθήσεις;

«Όπως κάθε γονιός έτσι και αυτοί είναι περήφανοι είμαστε μια ασπρόμαυρη οικογένεια και αγωνιούν για τον σύλλογο αλλά και για εμένα ατομικά για την απόδοση που θα έχουμε. Πιστεύω πολύ στην αξία της οικογένειας και την ισχύ  που δύναται  να σου δώσει έτσι και οι δικοί μου άνθρωποι  είναι στήριγμα σε κάθε δύσκολη στιγμή μου να με κρατήσουν και σε κάθε χαρούμενη να χαρούν με την επιτυχία μου είτε αυτή είναι συλλογική είτε ατομική.»

 

 

 

Για επικοινωνία :emmanouilidisch@gmail.com