Ποια είναι τα φαβορί της Eurovision; #esc

Του Νίκου Γκάγια

Στο Tel Aviv θα διεξαχθεί ο 64ος διαγωνισμός της Eurovision μετά τη νίκη της Netta και του Ισραήλ πέρσι. Τα στοιχήματα έχουν ήδη αρχίσει.

Όλα τα τραγούδια έχουν ανακοινωθεί, πλέον, στο επίσημο κανάλι της Eurovision στο Youtube, δύο μήνες περίπου πριν από την έναρξη της εβδομάδας της Eurovision. Σε 41 ανέρχεται ο αριθμός των συμμετεχόντων για φέτος. Από το πρώτο άκουσμα ήδη έχουν διαμορφωθεί τα πρώτα προγνωστικά. Έτσι, λοιπόν, η πρώτη πεντάδα, σύμφωνα με το eurovisionworld.com, είναι η εξής:

 

  • The Netherlands, Duncan Laurence – Arcade  #NED

 

Ο Duncan de Moor γεννήθηκε στις 11 Απριλίου 1994 και είναι γνωστός με το καλλιτεχνικό του όνομα Duncan Laurence. Συμμετείχε το 2014 στο The Voice της Ολλανδίας. Το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την Ολλανδία στον 64ο διαγωνισμό, το «Arcade», γράφτηκε από τον ίδιο. Ο Duncan έχει δηλώσει: «Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στην Rock Academy έμαθα το πώς να απευθύνομαι σε ένα μεγάλο κοινό χωρίς να χάνω το μήνυμά μου. Αναζήτησα διάφορες ιστορίες που θα με συγκινούσαν και θα σήμαιναν κάτι για μένα ή για κάποιον άλλον. Βρήκα την έμπνευσή μου για το τραγούδι σε ένα αγαπημένο μου πρόσωπο μου που πέθανε σε μικρή ηλικία. Το τραγούδι που προέκυψε από αυτό το συναίσθημα που ένιωσα είναι το «Arcade».

Η επιτροπή επιλογής (αυτοί, δηλαδή, που θα επέλεγαν το τραγούδι που θα εκπροσωπούσε τη χώρα) «μαγεύτηκε» απευθείας με το που το άκουσε. Το μόνο που μένει είναι να δούμε αν θα καταφέρει να «μαγέψει» και την Ευρώπη τον Μάϊο. Όλα, όμως, είναι πολύ θετικά για τον 24χρονο τραγουδιστή, καθώς οι Eurofans κατέταξαν τη συγκεκριμένη συμμετοχή στην κορυφή των στοιχημάτων και των προβολών (2.972.758 προβολές).

“I don’t need your games, game over. Get me off this rollercoaster”

 

  • Russia, Sergey Lazarev – Scream  #RUS

 

Ο Sergey Vyacheslavovich Lazarev γεννήθηκε την 1η Απριλίου 1983. Είναι χορευτής, τραγουδιστής και ηθοποιός. Έγινε περισσότερο γνωστός από τη συμμετοχή του στην μπάντα με το όνομα «Smash», η οποία διαλύθηκε το 2006. Ο Sergey συνέχισε solo καριέρα και το 2016 εκπροσώπησε τη Ρωσία στη Eurovision κατακτώντας την 3η θέση (5η θέση στις επιτροπές και 1η στο κοινό). Φέτος επιστρέφει διεκδικώντας για άλλη μία χρονιά την πρώτη θέση. Ελληνικό χρώμα θα έχει η φετινή συμμετοχή του, αφού στο πλάι του θα είναι ο Δημήτρης Κοντόπουλος και ο Φωκάς Ευαγγελινός. Το τραγούδι που θα ερμηνεύσει έχει τον τίτλο «Scream» και μετά το πρώτο άκουσμα από την 1η θέση των στοιχημάτων έχει πέσει στην 2η θέση. Αρκετά μεγάλη απήχηση φαίνεται να έχει το τραγούδι και στο YouTube, αφού μέσα σε 6 μέρες έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 842.764 προβολές.

“But tears aren’t quiet things”

 

  • Sweden, John Lundvik – Too Late for Love  #SWE

 

Ο John Lundvik γεννήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 1983. Ασχολείται με το τραγούδι, καθώς και με τη συγγραφή τραγουδιών. Συμμετείχε το 2018 στο Melodifestivalen, αλλά δεν κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση. Επέστρεψε, όμως, φέτος και κέρδισε. Έτσι, θα εκπροσωπήσει τη Σουηδία με το τραγούδι «Too Late for Love». Παράλληλα, θα συμμετάσχει στον ίδιο διαγωνισμό με τη Μεγάλη Βρετανία, αφού είναι ο στιχουργός του τραγουδιού «Bigger than us». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συγκεκριμένη συμμετοχή μετά την περσινή τεράστια διαφορά επιτροπών και κοινού στη βαθμολογία (2ος στις επιτροπές ο περσινός εκπρόσωπος της Σουηδίας και 23ος στη βαθμολογία του κοινού). Μέχρι αυτή τη στιγμή το τραγούδι της Σουηδίας μετράει 954.992 προβολές

“Is it too late for love? I can’t take no more. Is it?”

 

  • Switzerland, Luca Hänni – She Got Me  #SUI

 

O Luca Hänni γεννημένος στις 8 Οκτωβρίου 1994 είναι έτοιμος να βάλει φωτιά στη σκηνή της Eurovision. Είναι τραγουδιστής, στιχουργός και μοντέλο. Έγινε δημοφιλής μετά τη νίκη του στην 9η season του Deutschland sucht den Superstar (Germany Seeks the Superstar). Με το τραγούδι του και τον χορό του έχει θέσει υψηλά τον πήχη για τη νίκη. Όπως ο ίδιος δήλωσε: «Με το τραγούδι μου «She Got Me» θέλω να μοιραστώ το πάθος μου για τον χορό και τη μουσική με όλο το ακροατήριο». Στο YouTube ο Ελβετός τραγουδιστής έχει ξεπεράσει τις 1.200.000 προβολές

“Oh, she know she got me dirty dancing”

 

  • Italy, Mahmood – Soldi  #ITA

 

Ο Alessandro Mahmoud γεννήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1992 και είναι γνωστός με το καλλιτεχνικό όνομα Mahmood. Μετά τη νίκη του στο Sanremo Music Festival επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ιταλία στον 64ο διαγωνισμό της Eurovision. Σε συνέντευξή του δήλωσε: «Άρχισα να γράφω το τραγούδι, όταν ήμουν έξω με τους φίλους μου, αλλά μου πήρε αρκετό χρόνο, για να το ολοκληρώσω.» Το «Soldi» είναι ένα ιδιαίτερα αυτοβιογραφικό τραγούδι για την «αφύσικη» οικογένεια του Mahmood. Τα λόγια «εξερευνούν» τη σχέση με τον πατέρα του, ο οποίος εγκατέλειψε την οικογένεια του Mahmood, όταν ήταν μικρός. Παρουσιάζει έναν ψεύτη πατέρα, έναν πατέρα που δημιουργεί συγκρούσεις, του οποίου η κύρια προτεραιότητα είναι τα λεφτά και όχι η ίδια του η οικογένεια. Τα λεφτά, επομένως, παρουσιάζονται ως ο βασικός λόγος για το τέλος της σχέσης πατέρα και υιού.

Ο Mahmood εξηγεί ότι οι στίχοι του τραγουδιού φέρνουν στην επιφάνεια αναμνήσεις, στις οποίες κρύβει πολύ θυμό. Οι στροφές του κομματιού δημιουργούν μια σειρά από διαφορετικές εικόνες, τις οποίες ο Mahmood χρησιμοποιεί ως μεταφορές. Στο Youtube μέχρι στιγμής το τραγούδι μετράει 701.516 προβολές.

“Pensavi solo ai soldi, soldi”