Ποιόν απ’ όλους να ψηφίσω

Του Χρήστου Κόκκινου, υποψήφιου δημοτικού συμβούλου, με την παράταξη «Καλαμαριά Πρώτη Ξανά» του υποψηφίου δημάρχου Καλαμαριάς, Άρη Τεμεκενίδη.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, όσο απογοητευτική κι αν είναι η πολιτική συνείδηση (και κατ’ επέκταση η κατάσταση) σε αυτή τη χώρα, η διαδικασία είναι συγκεκριμένη και το πιο σημαντικό, είναι Δημοκρατική!

Κι επειδή ως γνωστόν «κάθε λαός έχει τη κυβέρνηση-διοίκηση που του αξίζει», ας αναπτύξουμε λίγο τη κριτική μας σκέψη, ας μπούμε στη διαδικασία να διαβάσουμε τα προγράμματα των παρατάξεων που διεκδικούν τη ψήφο μας κι ας μη ψηφίσουμε με μοναδικό κριτήριο τα φτηνά «δημοσιοσχετιλίκια», το «ποιος μου κάθεται καλύτερα στο μάτι» και στο «ποιος μου κάνει εξυπηρετήσεις». Σε τοπικό επίπεδο, ένας Δήμος οφείλει να υπηρετεί τον τόπο του και τους κατοίκους αυτού όχι με τη λογική «μαγαζάκι μου». Ας μετατραπούν οι εξυπηρετήσεις σε υπηρεσίες για όλους τους δημότες. Όμως για να αλλάξει μία κατάσταση, είναι αναγκαίο να αλλάξουμε πρώτα εμείς. Να εξετάσουμε τις επιλογές μας και να διαλέξουμε τα κατάλληλα πρόσωπα με οργανωτικό και διοικητικό προφίλ, με σοβαρές και αληθείς προτάσεις, με πυγμή για πίεση όπου χρειάζεται ούτως ώστε οι προσπάθειες, να εφαρμοστούν οι ιδέες και τα προγράμματα που σχεδιάζονται, να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εφαρμοστούν στη πράξη. 

Αν θέλουμε να έχουμε μια υγιή Καλαμαριά, μια σχέση κριτικής προς συνεχή βελτίωση κι όχι μια ανούσια γκρίνια εκ του ασφαλούς προς κάθε διοίκηση, τότε θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και να επαναφέρουμε την αρχική έννοια και σημασία των εκλογών. Ότι αυτή η διαδικασία δεν είναι απλά μια μέρα του καφέ ή της θάλασσας ή του να ξεπληρώσουμε υποχρεώσεις που ουδεμία σχέση έχουν με το σύνολο. Ούτε είναι μόδα το «θα ψηφίσω όποιον πουλάει καλύτερη τρέλα». Είναι η μέρα που όλοι μας, αποφασίζουμε για το επίπεδο της καθημερινότητάς μας αλλά και των επόμενων γενεών. Η μέρα που αποφασίζουμε ποιος θα νοιαστεί από το πεζοδρόμιο έξω από το σπίτι μας, μέχρι το να γίνει η Καλαμαριά μια ζωντανή πόλη για τον δημότη και όχι μόνο. Είναι το δικαίωμα αλλά και η ευθύνη του καθενός να επιλέξει ποιοι άνθρωποι θα εκπροσωπούν τα συμφέροντά μας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.  Πριν σταυρώσουμε λοιπόν αυτό το χαρτάκι για να το ρίξουμε στο κουτί που ονομάζεται κάλπη, ας αναλογιστούμε όλοι με ποιο κριτήριο θα κάνουμε την όποια επιλογή.

Λόγω χαρακτήρα, στεναχωριέμαι όταν βλέπω νέους ανθρώπους με «σάπια μυαλά». Όχι μόνο τώρα προεκλογικά αλλά από τότε που κάποιοι καλοθελητές με έκαναν πέρα επειδή δεν ήμουν του σιναφιού τους και απορούσαν γιατί δεν βάζω βύσμα για να πάρω μια δουλειά. Οπότε ειδικά σε αυτές τις εκλογές,  το δικαίωμα ψήφου από την ηλικία των 17 θέλω να ελπίζω ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί ως προέκταση κομματικού χαρακτήρα γονέων αλλά με καθαρό ένστικτο και κριτική αντίληψη. Γιατί όσο να ‘ναι οι νέοι έχουν καθαρή ματιά.

Κλείνοντας αυτό το κατά κάποιο τρόπο άρθρο, θα ήθελα πολύ έντιμα να αναφέρω ότι η παράταξη Καλαμαριά Πρώτη Ξανά του Άρη Τεμεκενίδη, είναι καταρχάς κυριολεκτικά ανεξάρτητη, δεν στηρίζεται αλλά και δεν οφείλει σε κανένα κόμμα που επιδιώκει μια σχέση εξάρτησης με την Καλαμαριά. Είναι, αν προτιμάτε, μια ιδέα που μοναδικός της σκοπός είναι να ζωντανέψει αυτή τη πόλη, να γίνει Πρώτη Ξανά και να δημιουργήσει έναν Δήμο αλληλεγγύης και αλληλοστήριξης. Είναι η μόνη ενναλακτική αυτή τη στιγμή που έχει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων παρατάξεων κι αυτό είναι η πρόταση που αφορά τον τουρισμό και φυσικά (για να μη γελιόμαστε με προεκλογικά τεχνάσματα τύπου γιαλαντζί πρωτόκολλα) την εφαρμογή της. Φανταστείτε μια 
start up επιχείρηση όπου τα μέλη της, οι συνεργάτες και οι φίλοι εθελοντές, που λειτουργούν ως ασπίδα γι’ αυτή τη παράταξη, έχουν χωριστεί σε θεματικές ομάδες εργασίας, γράφουν μόνοι τους το πρόγραμμα (δεν γίνεται δηλαδή αντιγραφή ή αγορά από κάποια συμβουλευτική εταιρία), ο καθένας στον τομέα που εξειδικεύεται προσφέρει τα μέγιστα και έχει τη διάθεση να παλέψει με όλους τους υπόλοιπους αλλά και με εσάς για μια αξιοπρεπή και δίκαιη διοίκηση του δήμου Καλαμαριάς. Προσωπικά ανήκω στις εξής ομάδες εργασίας (Παιδεία, Τουρισμός, Επικοινωνία, Πολιτισμός, Οργάνωση & Διοίκηση) όπου έχω καταθέσει τις προτάσεις μου μαζί με τους συνυποψήφιους της κάθε ομάδας. Κάνω μια αξιοπρεπή καμπάνια χωρίς ντισκομπάλες και λαμπάκια που αναβοσβήνουν και πιστεύω ότι αυτές οι εκλογές είναι μια καλή ευκαιρία για να ξεκινήσουμε επιτέλους ,ως ψηφοφόροι, να αναλαμβάνουμε την προσωπική μας ευθύνη με περισσότερη βαρύτητα.