Πράγματα που θέλουμε όλοι να κάνουμε τα Χριστούγεννα

Άρθρο της Ελίζας Πετσα

 

  1. Να αισθανθούμε Χριστούγεννα

Να στολίσουμε , να φτιάξουμε χριστουγεννιάτικα γλυκά ή να τα αγοράσουμε (το θέμα στην ουσία είναι να τα φάμε έτσι κι αλλιώς) , να δούμε χριστουγεννιάτικες ταινίες , να ακούσουμε χριστουγεννιάτικα τραγούδια και γενικά όλα να έχουν το επίθετο χριστουγεννιάτικο μπροστά. Από τις πιτζάμες μας μέχρι και την χαρτοπετσέτα.

 2. Να πάμε κάπου διαφορετικά

Είτε είναι μια εκδρομή σε ένα κοντινό χωριό είτε ένας καφές σε ένα μέρος που δεν έχουμε πάει , θέλουμε να κάνουμε κάτι καινούριο. Έτσι θα έχουμε κάτι να λέμε όταν μας ρωτάνε «Τι έκανες τα Χριστούγεννα;». Αυτός είναι εξάλλου ο χειρότερος φόβος πολλών σαν εμένα που τείνουν να μεταφράζουν τις 2 βδομάδες των διακοπών σαν ένα μεγάλο σαββατοκύριακο: να μην έχουν απάντηση σε αυτή την ερώτηση.

3. Να δούμε αγαπημένα πρόσωπα

Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της αγάπης και της οικογένειας. Οπότε είτε έχεις καλές σχέσεις με τους συγγενείς σου είτε όχι , τα Χριστούγεννα είναι η κατάλληλη περίοδος να νιώσεις «οικογένεια». Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να βρεθείς με τη θεία που αποφεύγεις όταν σε παίρνει τηλέφωνο στη γιορτή σου επειδή τη θεωρείς δεδομένη…γιατί δεν είναι! Βέβαια πέρα από τους συγγενείς είναι η κατάλληλη περίοδος να βρεθείς με φίλους που δεν προλαβαίνεις να δεις στην καθημερινότητα ή μένουν μακριά. Οπότε να με ποιους θα πας στα νέα μέρη που λέγαμε πιο πριν.

 4Να αγοράσουμε κάτι

Οι βιτρίνες και οι δρόμοι στολίζονται από τέλη Νοέμβρη και μέχρι αρχές Γενάρη είναι αρκετός καιρός για να κρατηθείς και να μην πας μια βόλτα στην αγορά. Κάτι θα σου τραβήξει την προσοχή και αργά η γρήγορα θα βρεθείς με τη σακούλα στο χέρι. Δεν είναι κακό! Εξάλλου , δεν υπάρχει Άι Βασίλης , ο Άι Βασίλης είμαστε εμείς. Αν πρόκειται να πάρεις δώρο σε κάποιον το μόνο που θα πρότεινα είναι να προσθέσεις κάτι χειροποίητο: μια κάρτα , ένα μελομακάρονο , μια ζωγραφιά. Κι ας είναι ένα αστείο ανθρωπάκι που στο συννεφάκι λέει «Καλές γιορτές φιληνάδα»
Είναι γλυκούλι και σίγουρα θα κάνει τον παραλήπτη να χαμογελάσει.

5. Να διαβάσουμε για την σχολή

Εάν είσαι φοιτητής , σίγουρα θα έχεις κάποια ύλη που θα θέλεις να βγάλεις για να μπορείς να ανταπεξέλθεις τον Ιανουάριο που έρχεται η χειμερινή εξεταστική. Πιθανότατα να έχεις και κάποια εργασία που έρχεται η χειμερινή εξεταστική. Πιθανότατα να έχεις και κάποια εργασία που όταν σου είπαν ότι πρέπει να την παραδώσεις μετά τις γιορτές σκέφτηκες αμέσως «Α, θα την κάνω τα Χριστούγεννα» λες και δεν έχεις ήδη αρκετά. Έτσι την πατάμε. Νομίζουμε ότι ο χρόνος είναι αρκετός για όλα αλλά γκες γουάτ: Την πρώτη εβδομάδα δεν έχουμε κάνει ούτε το 1/3 όσων θέλαμε να κάνουμε.

6. Να ξεκουραστούμε

Αν δεν ξεκουραστείς τώρα , πότε; Αν όχι εμείς , τότε ποιοι; Τα Χριστούγεννα σημαίνουν ξύπνημα χωρίς ξυπνητήρι αλλά είναι πάντα αυτό δυνατό; Αναλόγως θα πω εγώ!

7. Να κάνουμε καλές πράξεις

Αν δεν κάνεις ήδη , είναι μια καλή αφορμή για να ξεκινήσεις. Ρούχα και παπούτσια που δε σου κάνουν πια , παιχνίδια που κρατάς για να δώσεις στα παιδιά σου ενώ αυτά θα παίζουν με το tablet , είδη πρώτης ανάγκης που για σένα μπορεί να είναι μια επιπλέον συσκευασία αλλά για πολλούς η βασική τροφή που δεν έχουν την άνεση να πάρουν… Αναζήτησε το τρόπο με τον οποίο θα βοηθήσεις και εσύ γνωστούς και μη που το έχουν ανάγκη και βάλε σαν στόχο σου τη νέα χρονιά να το κάνεις κάθε μήνα.

Ένας εύκολος τρόπος που προτείνω σε όσους δυσκολεύονται να βρουν κάτι είναι να παίρνουν τη Σχεδία κάθε μήνα από τους πωλητές που βρίσκονται σε πολλά κεντρικά σημεία της πόλης καθημερινά και ειδικά τώρα που χειμωνιάζει και γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Οι πωλητές είναι άτομα που αδυνατούν να βρουν άλλη εργασία και μέσω της Σχεδίας εντάσσονται στην κοινωνία , αισθάνονται χρήσιμοι και προσπαθούν να αποκτήσουν ένα ελάχιστο εισόδημα. Τίμια και με προσωπικό αγώνα. Το κόστος είναι 3ευρώ και το 1,5 πηγαίνει στον πωλητή.

Κανείς δεν ξέρει αν αυτά τα Χριστούγεννα τελικά θα κάνουμε όσα θέλουμε , αλλά σε μεγάλο βαθμό είναι στο χέρι μας. Είναι ένα στοίχημα με τον εαυτό μας. Ποιος θα κερδίσει;

Το σίγουρο είναι ότι μετά τις διακοπές έρχεται ένας νέος χρόνος και μαζί του νέοι στόχοι. Είχα δει ένα βίντεο του TEDx με τίτλο «If your life is your biggest project , why not design it?» και αν σκεφτούμε πόσα θέλαμε να κάνουμε και δεν κάναμε χωρίς να ξέρουμε το γιατί , μήπως το γιατί ήταν ότι δεν τα είχαμε σχεδιάσει σωστά;