Πρεμιέρα με τιμές… φωτιά για το πετρέλαιο θέρμανσης

Οι έμποροι πετρελαιοειδών προετοιμάζονται για «καθίζηση» στις πωλήσεις του «μαύρου χρυσού».

Είναι ανοιχτό πλέον το ενδεχόμενο, οι πωλήσεις να πέφτουν κάτω και από το ένα δισ. λίτρα ετησίως όταν το 2005 πωλούνταν περισσότερα από 4,7 δισεκατομμύρια λίτρα. Αυτή η δουλειά, δεν είναι άλλωστε πρωτόγνωρη καθώς είχε καταγραφεί και το 2013-2014 στην κρίση της κρίσης όταν έφτασαν τα νοικοκυριά να καίνε στα τζάκια ότι υπάρχει.

Η τιμή της λιανικής φέτος επηρεάζεται από την εξαιρετικά υψηλή διεθνή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αλλά και από το γεγονός ότι έχει αυξηθεί ο ειδικός φόρος στα 280 ευρώ ανά 1000 λίτρα αλλά και ότι ο φόρος είναι 24%.

Τα 1,13-1,14 εκτιμάται ότι θα είναι τα χαμηλότερα επίπεδα που θα καταγραφούν στην αγορά ενώ τα νησιά του Αιγαίου και της Κρήτης θα «προσεγγίσουν» την ακριβότερη τιμή η οποία θα είναι πολύ κοντινή στο ιστορικό υψηλό που έχει καταγραφεί στην ελληνική επικράτεια.

Δυστυχώς για την νοικοκυριά δεν θα υπάρξει άμεσα νεώτερη σχετικά με την παροχή θερμικής θέρμανσης. Πρώτα θα πρέπει το οικονομικό επιτελείο να ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για τις πρωταρχικές πλεονασμές και μετά να αποφασίσει πόσα χρήματα θα χρεώσει για την επιχορήγηση της θέρμανσης.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το Νοέμβριο δεν θα φέρει ούτε το ευρώ στις τσέπες των καταναλωτών και όλα «παίξουν» τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.