Προκαλεί ο Ακαρ: Υπάρχουν νησιά που δεν είναι ελληνικά

«Υπάρχουν νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με κάποια συμφωνία», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.
Με φόντο το Καστελόριζο επέλεξε να απαντήσει στην επίσκεψη της προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, στο ακριτικό νησί ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. Σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», χαρακτήρισε όχι μόνο «προκλητική» την επίσκεψη της Ελληνίδας προέδρου στο Καστελόριζο, αλλά αμφισβήτησε ακόμη και την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου, χωρίς –προς το παρόν- να τα κατονομάσει. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που εγείρεται από επίσημα κυβερνητικά τουρκικά χείλη αίτημα προς την Ελλάδα για συζήτηση επί της κυριαρχίας νησιών στο Αιγαίο.

«Υπάρχουν νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με κάποια συμφωνία. Εδώ δυστυχώς, οι Έλληνες γείτονές μας συμπεριφέρονται εξαιρετικά εγωιστικά, ερμηνεύοντας το δίκαιο κατά το δοκούν και πρέπει να συζητήσουμε αυτήν την κατάσταση, τη μεταβίβαση της κυριότητας μέσω συνθηκών κι ότι πρέπει να ανακτήσουμε τα δικαιώματά μας και το δίκαιό μας εδώ. Τα δικαιώματά μας και το δίκιο μας πρέπει να αναγνωριστούν», αξίωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Ο Χουλουσί Ακάρ επανάφερε και το θέμα της αποστρατικοποίησης 18 –αυτή τη φορά (πριν ήταν 16 από 23)- νησιών του Αιγαίου, λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει ακολουθεί τις συνθήκες και τα νομικά δεδικασμένα και να μην επιφέρει τετελεσμένα

«Η Ελλάδα στρατικοποίησε κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών 18 νησιά. Η Ελλάδα με αυτά τα βήματα κλιμακώνει την ένταση και καταστρέφει τον αμοιβαίο διάλογο. Η Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να αφήσει στην άκρη τις εντάσεις και τις προκλητικές συμπεριφορές. Πρέπει να ανοίξουμε το κανάλι του διαλόγου “προτού αρχίσει να χιονίζει στα βουνά”. Όλοι πρέπει να δουν ότι αυτός είναι ένας πολύ πιο υγιής και λογικός τρόπος», ανέφερε ο Χουλουσί Ακάρ, προσθέτοντας ότι «κατ’ εμάς η ένταση δεν βοηθά κανέναν», ενώ απηύθυνε νέα έκκληση για διάλογο με την Ελλάδα. «Τα προβλήματα πρέπει να συζητηθούν με ειλικρίνεια και χωρίς όρους».

Για τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι «είμαστε υπέρ της εξεύρεσης πολιτικής λύσης στα προβλήματά μας μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο υποστηρίζουμε κάθε είδους πρωτοβουλίες».

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ επέμεινε επίσης στην πραγματοποίηση μίας νέας, τέταρτης, απευθείας συνάντησης μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στρατιωτικών, τονίζοντας ωστόσο το δίκιο της Τουρκίας σε όλα τα ζητήματα. «Είμαστε πάντα έτοιμοι να φιλοξενήσουμε την τέταρτη συνάντηση. Θέλουμε οι Έλληνες γείτονές μας να έρχονται και να μιλάμε, όποτε θέλουν, και να τα βάζουμε όλα κάτω. Δεν διστάζουμε μπροστά στο διάλογο γιατί έχουμε δίκιο», είπε.

Τις εντυπώσεις για την απόσυρση του Oruc Reis από τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προς το λιμάνι της Αττάλειας προσπάθησε να διασκεδάσει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, λέγοντας ότι επρόκειτο για σχεδιασμένη επιστροφή του ερευνητικού πλοίου.

«Το θέμα (με το Oruc Reis) έχει ως εξής θα μπορούσαμε να πούμε: Εδώ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Στο πλαίσιο των σχεδιασμών των αρμόδιων υπουργείων, βρίσκεται σε μία προγραμματισμένη δραστηριότητα. Και στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, θα γίνονται μπρος πίσω κινήσεις. Επ’ ουδενί δεν τίθεται θέμα παραίτησης από τα δικαιώματά μας και του δίκιου μας εκεί. Πρόκειται για μια προγραμματισμένη δραστηριότητα», εξήγησε, ενώ αμέσως μετά αναφέρθηκε και στις στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποίησε η Άγκυρα τις τελευταίες 15 ημέρες.