“Προς τι η έκπληξις ;”

Άρθρο γνώμης του Γιώργου Κοσματόπουλου

Τις τελευταίες εβδομάδες πρέπει όσοι βρίσκονται στο ΠΑΣΟΚ να κυκλοφορούν με κράνη. Πέφτουν από τα σύννεφα διάφοροι αιθεροβάμονες με το μπάχαλο που επικρατεί στο Κίνημα Αλλαγής !
Από τη γραμμή ‘’αντιπρόεδρος  Εδεσσαϊκού’’ στο Σκοπιανό και την Αναθεώρηση του Συντάγματος που κατέληξε στο ‘’εκλογές εδώ και τώρα’’ έως την κλωτσοπατινάδα για την αναδοχή παιδιών από ομοφυλόφιλους, ακούμε και διαβάζουμε πλήθος διαφορετικών απόψεων και ‘’γραμμών’’ που αποτυπώνονται και σε επίπεδο ψηφοφοριών, βγάζοντας προς τα έξω μία εικόνα Βαβέλ όπου ο καθένας λέει και κάνει τα δικά του χωρίς συναίσθηση ότι ανήκει σε ένα  σύνολο που οφείλει να παρουσιάζει μια ενιαία εικόνα, με στόχο το εθνικό και κομματικό συμφέρον. 
Το ερώτημα όμως που πρέπει να τεθεί σε όλους αυτούς που προσγειώνονται ανώμαλα είναι ένα : Προς τι η έκπληξις  για  τις εξελίξεις αυτές ;
 Δεν γνωρίζαμε ότι το Ποτάμι είναι  ένα  κόμμα  που δημιουργήθηκε στη  βάση της αναγνωσιμότητας του Θεοδωράκη ; Ξεχάσαμε το ‘’πολιτική χωρίς κομματικό παρελθόν’’ που διακήρυττε με στόμφο για να καταλήξει λίγο αργότερα να μαζέψει επαγγελματίες και γυρολόγους της πολιτικής όλου του φάσματος, ψευτο-διανοούμενους τουfacebook και χιπστερς που του είχαν μείνει ξεμείνει  από τα χρόνια της δημοσιογραφίας ;
Τι άλλο είναι το ΚΙΔΗΣΟ εκτός από  το προσωπικό κόμμα-σφραγίδα του Παπανδρέου  του οποίου η χρησιμότητα ήταν το 2015 να διασπάσει 20 ημέρες πριν τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ και να επιφέρει τη μέγιστη δυνατή ζημιά σε αυτό ενώ  σήμερα χρησιμεύει μόνο για να παριστάνει ο ΓΑΠ τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ;
Η ΔΗΜΑΡ δεν ήταν αυτή που το 2012  προκάλεσε δεύτερες εκλογές, το  2013 έφυγε από  την κυβέρνηση για την ΕΡΤ και το 2015 από κοινού με τους ΑΝΕΛ και τη Χρυσή Αυγή έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία καταψηφίζοντας τον Σ.Δήμα στις εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας;
Σας εντυπωσιάζει που ο Ραγκούσης έχει αναλάβει ρόλο Δούρειου Ίππου του Τσίπρα εντός του ΚΙΝΑΛ, προτείνοντας τη συμπόρευση με αυτούς που πριν λίγα χρόνια ήθελαν να τον στείλουν στην κρεμάλα των Αγανακτισμένων ; Από ένα  άτομο που καθιερώθηκε ως ο αρχι-‘’κηπουρός’’ του ΓΑΠ, άλλαξε  τρία κόμματα σε ένα χρόνο, έκανε την πιο χυδαία προεκλογική εκστρατεία για τις εσωκομματικές εκλογές του Νοεμβρίου, πότε βρίζοντας τους αντιπάλους του, πότε με κουτσομπολιά για τις σεξουαλικές προτιμήσεις εκπροσώπων του κλήρου, τι καλύτερο περιμένατε ;
Κατά συνέπεια, ουδείς στο ΠΑΣΟΚ δικαιούται να επικαλείται άγνοια ή πλάνη αναφορικά με το υλικό με το οποίο θα φτιαχνόταν ο νέος συμμαχικός φορέας. Απλώς, για ακόμη μία φορά, επικράτησε η κοντόφθαλμη αντίληψη ότι για να ανορθωθεί ο συγκεκριμένο πολιτικός χώρος πρέπει να φύγει από το προσκήνιο  το όνομα και ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θεωρείται ‘’τοξικό’’ από κάποιους και  παράλληλα  να προχωρήσει  η ένωσή του με τις ‘’λοιπές δυνάμεις’’.
Αυτή η θεώρηση όμως  αντιστρατεύεται τα αντικειμενικά  δεδομένα : Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα αυτού του ιδεολογικοπολιτικού χώρου το οποίο διαθέτει Ιστορία η οποία του εξασφαλίζει βαθιές ρίζες σε διάφορα στρώματα ψηφοφόρων, έχει έναν ιδιαίτερα αξιόπιστο μηχανισμό, κάτι που φάνηκε και στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου όταν οι προερχόμενοι από αυτό υποψήφιοι συγκέντρωσα άνω του 70% των ψήφων, ενώ είναι και το μοναδικό κόμμα με εξασφαλισμένη παρουσία στη Βουλή.
Η ‘’συνεργασία’’ επομένως  δεν έχει να κάνει με ένωση κομμάτων αλλά με συγκέντρωση ονομάτων στη μαρκίζα  και  σύγκληση ηγεσιών. Το Ποτάμι είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας ενώ ΔΗΜΑΡ-ΚΙΔΗΣΟ κλπ δε υπάρχουν ουσιαστικά στον εκλογικό χάρτη. Αυτό έγινε και με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.  Το ίδιο ίσχυε και με την Ελιά όπου βαπτίστηκαν κόμματα οι παρέες του Λοβέρδου, του Μόσιαλου μαζί με  κάποιες Κινήσεις μηδαμινής εκλογικής αποτύπωσης.
Καταλήγουμε λοιπόν σε σχήματα που το ΠΑΣΟΚ εισφέρει τα πάντα χωρίς να κερδίζει τίποτα ενώ οι συνεργαζόμενοι με αυτό  επωφελούνται τα μέγιστα μιας και σε διαφορετική περίπτωση θα βρίσκονταν είτε στο πολιτικό περιθώριο είτε θα ικέτευαν Τσίπρα και Μητσοτάκη για μία θέση στα ψηφοδέλτια. Όχι μόνο λοιπόν αποκτούν υπόσταση αλλά με ευθύνη της ηγεσίας επιδίδονται σε προσωπικά παιχνίδια.
Δυστυχώς η Φώφη Γεννηματά επιδεικνύει μία πρωτοφανή έλλειψη αυτοπεποίθησης. Όφειλε να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι το 2015 παρέλαβε βέβαια το ΠΑΣΟΚ σε κακά χάλια αλλά με τις δύο κυριότερες εσωκομματικές ομάδες της τελευταίας δεκαετίας  ξεδοντιασμένες : Ο Βενιζέλος –δικαίως ή αδίκως- ήταν ο Πρόεδρος με το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία του Κινήματος.
Ο Παπανδρέου μαζί με  ‘’κηπουρούς’’ και λοιπούς υποτακτικούς του είχαν  συντριβεί στις πρώτες εκλογές του 2015 και δεν κατήλθαν  καν στις δεύτερες, στιγματισμένοι από την αλητεία της διάσπασης του ΠΑΣΟΚ 20 ημέρες πριν τις εκλογές και τις χυδαιότητες που ακολούθησαν.
Με ένα μικρό εκλογικά, πλην όμως σχετικά ‘’καθαρό‘’ εσωκομματικά, ΠΑΣΟΚ όφειλε νε ξεκινήσει μία πορεία ανανέωσης χτίζοντάς το από την αρχή.
Με νέους ανθρώπους, με νέες ιδέες και σεβασμό στη διαχρονική  πορεία του. Με αυτοκριτική αλλά όχι αυτομαστίγωμα. Να επιδιώξει να ξανακερδίσει σταδιακά τον κόσμο που το εγκατέλειψε έχοντας ξεκάθαρο πολιτικό αποτύπωμα στις εξελίξεις και όχι με ‘’γεωγραφικού’’ τύπου αυτοπροσδιορισμούς όπου με τη μεζούρα ψάχνουμε να βρούμε αν έφυγε κανένας πόντος προς τα Δεξιά ή τα Αριστερά.
Αντί γι’ αυτό έδωσε το ελεύθερο σε κάθε αποτυχημένο αρχηγίσκο να πράττει κατά βούληση για χάρη της ‘’ενότητας’’.
Ελεύθερος ο Θεοχαρόπουλος να συμπράξει στην μπαχαλοποίηση της χώρας δια της υπερψηφίσεως του εκτρωματικού εκλογικού νόμου Τσίπρα, κάνοντας χρήση του δικαιώματος ψήφου το οποίο οφείλει στη Φώφη που τον διόρισε βουλευτή Επικρατείας. Ασύδοτος ο ΓΑΠ να συναντά τον Τσίπρα και Μητσοτάκη ως τομεάρχης Εξωτερικών (μόνο το ότι ανέλαβε τη συγκεκριμένη θέση, όντας πρώην Πρωθυπουργός, αποδεικνύει την έλλειψη σοβαρότητας και αξιοπρέπειας που τον διακατέχει).
Σε ρόλο κομισάριου ο Σταύρος να επιβάλλει τη ‘’γραμμή’’ του στα Εθνικά  και κοινωνικά θέματα. Να μη γίνουν εκλογές συνέδρων γιατί στενοχωριέται ο καημένος που δεν έχει δύναμη να βγάλει πολλούς και να μην αισθάνονται άβολα διάφοροι για την πασοκοποιηση (sic) του ΚΙΝΑΛ. Να μην εκλεγούν όργανα γιατί και πάλι δεν είχαν  την εκλογική δύναμη να εκπροσωπηθούν στο βαθμό που επιθυμούσαν  οι διάφορες συνιστώσες.
Να μη χτυπάμε περισσότερο τον Τσίπρα μη και θεωρηθεί ότι κλείνουμε το μάτι στον Μητσοτάκη και θυμώσει  ο Γιάννης ο Ραγκούσης που κάνει και εκδηλώσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Να παραβλέψουμε την άποψh της βάσης μας αλλά και τα διδάγματα της Ιστορίας σε ό,τι έχει να κάνει με την Διεθνείς Σχέσεις, γιατί ο Μπίστης θεωρεί μπαναλ το ‘’πατριωτικό ΠΑΣΟΚ’’. Να αφήσουμε στην άκρη τα πορίσματα της επιστήμης και να αγνοήσουμε τις κοινωνικές συνθήκες γιατί θα μας κάνουν ντα-ντα οι ΛΟΑΤΚΙ τους οποίους έχουν  τοτέμ οι φιλε-λεφτ.
Τη μια οι ΣΥΡΙΖΑίοι να είναι συμμορίτες (Λοβέρδος ) και να αφήνουμε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραπομπής τους για εσχάτη προδοσία (Βενιζέλος) την άλλη να τους προτείνουμε συνταγματική Αναθεώρηση από την παρούσα Βουλή (εμπνεύσεως Αλιβιζάτου και με τον Βενιζέλο να κάνει μούτρα γιατί δεν ρωτήθηκε)  και μετά από ένα μήνα να ζητάμε εκλογές εδώ και τώρα δηλαδή τη διάλυση της παρούσας  Βουλής, πρόταση με την οποία συμφωνεί το ΠΑΣΟΚ αλλά την αδειάζει δημοσίως το Ποτάμι και η ΔΗΜΑΡ.
Με τούτα και με κείνα φτάσαμε στη δήλωση της Γεννηματά, με την οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγραφών σε περίπτωση που συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.
Τι ακολούθησε ; Ιταμές, περιφρονητικές απαντήσεις από το Ποτάμι και τη ΔΗΜΑΡ και τον Μίλτο Κύρκο να ανακοινώνει ότι δε θα είναι υποψήφιος με το ΚΙΝΑΛ στις εκλογές γιατι θα ψάχνει τη ‘’χαμένη Αριστερά’’ (που οι φήμες λένε ότι θα τη βρει στον ΣΥΡΙΖΑ μαζί τον Δανέλη, τον πρώην εργοδότη του μιας και είχε διατελέσει επιστημονικός του συνεργάτης στο ευρωκοινοβούλιο όταν ο δεύτερος είχε διοριστεί ευρωβουλευτής από το ‘’επάρατο’’ ΠΑΣΟΚ, έχοντας περάσει πριν από άλλα τέσσερα κόμματα…).
Αυτή η στάση όπως προανεφέρθη είναι απόρροια του τρόπου που στήθηκε το ΚΙΝΑΛ, της οργάνωσης και των υλικών του. Σε κάθε περίπτωση πρέπει τώρα Η Φώφη Γεννηματά  να σπάσει αυγά. Να δώσει σε όλους να καταλάβουν τις πραγματικές τους διαστάσεις.
Προπάντων, δεν πρέπει να φοβηθεί τη ρήξη. Είναι σε θέση ισχύος έχει νωπή και ισχυρότατη λαϊκή εντολή και έχει από πίσω της το ΠΑΣΟΚ το οποίο οφείλει να αναδιοργανώσει άμεσα με συνέδριο και εκλογή οργάνων. Ηγέτης δεν γίνεται κανείς με το να περιμένει πάνω από το Γόρδιο Δεσμό να λυθεί μόνος του. Ηγέτης είναι αυτός που αν διαπιστώσει ότι δεν λύεται τον κόβει.