Προσέχουμε για να (μην) έχουμε!

της Βιβής Κοτσαπουϊκίδου

Πως θα σας φαινόταν, αν με ένα τεστ που διαρκεί μόνο ένα λεπτό, είναι δωρεάν, ανώνυμο και απαιτεί μια σταγόνα αίμα από το δάχτυλο σας, μαθαίνατε αν πάσχετε από HIV, ηπατίτιδες B και C,με 99% επιτυχία; Τώρα γίνεται από τα «Checkpoint»σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη!

Τι είναι τα «Checkpoint»;

Τα«Checkpoint», είναι κέντρα πρόληψης και εξέτασης, όπου στις εγκαταστάσεις τους, μπορεί κάποιος, εντελώς δωρεάν και ανώνυμα, με μία μόνο σταγόνα αίμα από το δάχτυλο του και στο διάστημα του ενός λεπτού, να μάθει αν πάσχει από τους ιούς HIV, Ηπατίτιδα B καιC, καθώς και να ενημερωθεί από την ομάδα πάνω σε θέματα σεξουαλικής αγωγής και υγείας, όπου περιλαμβάνονται και τα υπόλοιπα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα.

Το «ThessCheckpoint», το οποίο δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2014, αποτελείται από μια ομάδα ανθρώπων καταρτισμένων από το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ), η οποία εκτός από τους νοσηλευτές που πραγματοποιούν τις εξετάσεις, έχει και ψυχολόγους. Είναι μία πρωτοβουλία, η οποία ξεκίνησε από την «Θετική Φωνή» (σύλλογος οροθετικών Ελλάδος) , σε συνεργασία με το Ίδρυμα AIDS HealthcareFoundation(AHF) και το Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδας «Προμηθέας».

Πέρα από τα γραφεία τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, υπάρχει και κινητή ομάδα με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση περισσότερων ανθρώπων, που είτε ανήκουν σε «ευαίσθητες» ομάδες,  όπως οι ομοφυλόφιλοι άντρες, οι τρανς, αυτοί που εργάζονται στο σεξ, τα άτομα στις φυλακές και οι χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών, είτε σε μαθητές σχολείων.

Η διαδικασία

Κάποιος ο οποίος θέλει να κάνει το τεστ, κλείνει ένα ραντεβού και επισκέπτεται τις δομές του «Checkpoint». Αφού γίνει μια συζήτηση γνωριμίας με ψυχολόγο, κάνει την εξέταση, η οποία δεν απαιτεί ούτε χρόνο ούτε χρήμα και μέσα σε ένα λεπτό μαθαίνει με 99% σιγουριά αν πάσχει από HIV, Ηπατίτιδα B και C. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο, Γιώργο Πόλκα, η ομάδα του γραφείου είναι δίπλα στους εξεταζόμενους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από την εξέταση, παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη και φυσικά ενημερώνοντας τους για τις ασθένειες αλλά και ότι αφορά τις σεξουαλικές τους επαφές, ανεξαρτήτου αποτελέσματος. Μάλιστα οι ίδιοι, ενθαρρύνουν τα ζευγάρια, που ενδιαφέρονται  να κάνουν μαζί την εξέταση. Επίσης, σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι η εξέταση μπορεί να γίνει και σε ανήλικους, χωρίς γονική άδεια, κάτι το οποίο καλύπτεται από την ελληνική νομοθεσία.

Πόσο συχνά μπορεί να γίνει η εξέταση; Η εξέταση μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή κάποιος θεωρεί ότι μπορεί να φέρει της ασθένεια, ενώ για τα ζευγάρια, τα οποία έχουν σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις, συστήνεται η εξέταση να γίνεται ανά τρεις μήνες.

Αν κάποιος διαγνωστεί θετικός στο τεστ, πέρα της ψυχολογικής υποστήριξης, η ομάδα του «Checkpoint», βοηθά το άτομο να απευθυνθεί στους κατάλληλους γιατρούς και κατάλληλο νοσοκομείο. Σε ερώτηση αν έχει γίνει ποτέ λάθος διάγνωση, ο κύριος Πόλκας, απάντησε ότι έχει συμβεί ελάχιστες φορές, ενώ αν υπάρχει δυσπιστία το τεστ μπορεί να επαναληφθεί.

Ποια η διαφορά του HIV από το AIDS;

Αν έπρεπε να χαρακτηρίσουμε μια ασθένεια, ως την πιο «διαδεδομένη» αυτή θα ήταν το AIDS. Ωστόσο, είναι λάθος να αποκαλούμε την ασθένεια με αυτό το όνομα, καθώς υπάρχουν δυο στάδια. Έτσι, λοιπόν, η διαφορά μεταξύ του HIV και του AIDS είναι η εξής:

HIV, είναι ο ιός που προσβάλει το ανοσοποιητικό σύστημα, δηλαδή την άμυνα του οργανισμού μας έναντι των λοιμώξεων, ενώ το AIDS εκδηλώνεται στο τελευταίο στάδιο της HIV λοίμωξης, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αποδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε το άτομο να είναι επιρρεπές σε διάφορα νοσήματα και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

Ο HIV μεταδίδεται από το αίμα, τα κολπικά υγρά ή το σπέρμα ενός ατόμου που είναι οροθετικό στον HIV, καθώς και από τα προ σπερματικά υγρά και την πρωκτική βλέννα, που βρίσκεται στο εσωτερικό του εντέρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι μια από τις μεγαλύτερες προκαταλήψεις που υπήρχε παλιότερα, αλλά και σε ένα μικρότερο βαθμό σήμερα, είναι ότι μεταδίδεται με το σάλιο ή ακόμα και με ένα απλό άγγιγμα.

Η γνώση είναι όπλο κατά των Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Νοσημάτων!

Η ομάδα του «Checkpoint», έχει ως στόχο την ενημέρωση -όσων περισσότερων ανθρώπων γίνεται- με διάφορες καμπάνιες. Επιπροσθέτως, επιδιώκουν να επισκέπτονται σχολεία και να ενημερώνουν τους μαθητές για θέματα σεξουαλικής αγωγής και υγείας.  Αυτό όμως δεν είναι πάντα εφικτό, σύμφωνα με τον κύριο Πόλκα, καθώς μεγάλο μέρος της κοινωνίας, άρα και των εκπαιδευτικών, έχουν ακόμα κάποια ταμπού και αρνούνται τις επισκέψεις της ομάδας.

Η ενημέρωση θα έπρεπε να ξεκινά από την οικογένεια και έπειτα από τα σχολεία ή από ειδικούς φορείς, όπως τα «Checkpoint»  και όχι από ίντερνετ ή από ανθρώπους που δεν έχουν γνώσεις πάνω στο θέμα (πχ φίλοι). Άλλωστε είναι δικαίωμα όλων μας,  τόσο η ενημέρωση, όσο και η πρόληψη σε ένα θέμα που αφορά τους πάντες και μπορεί να «χτυπήσει την πόρτα» μας ανά πάσα στιγμή.