Πρόγραμμα Φιλόδημος – Χρηματοδοτούνται με 8.500.000 ευρώ έργα στο Δήμο Θερμαϊκού

Στις εποχές οικονομικής ασφυξίας που διανύουμε, με τους δήμους να αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες να υλοποιήσουν έργα-παρακαταθήκη για το μέλλον, ανάσα προσφέρουν χρηματοδοτικά προγράμματα που τροφοδοτούν με τους απαραίτητους πόρους για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Η Διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού εργάζεται μεθοδικά, συστηματικά και οργανωμένα, φέρνοντας εις πέρας τις προαπαιτούμενες διαδικασίες, εκπονώντας και ωριμάζοντας μελέτες και υποβάλλοντας προτάσεις σε όλα σχεδόν τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα. Διεκδικεί έτσι κονδύλια ικανά να μετατρέψουν την επιθυμία σε πραγματικότητα και να προσφέρουν στον τόπο έργα που λειτουργούν πολλαπλασιαστικά για την ανάπτυξη της περιοχής.

Ανάμεσα στα άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα υπάρχει και ο «ΦιλόΔημος» του Υπουργείου Εσωτερικών, με δυνατότητα χρηματοδότησης στοχευμένων έργων με μεγάλη κοινωνική απόδοση και αναπτυξιακή προοπτική, που αξιοποιεί ο Δήμος Θερμαϊκού εντάσσοντας σε αυτόν τα εξής έργα :

  1. Το αποχετευτικό του Μεσημερίου, που θα εξασφαλίσει την ύπαρξη σύγχρονων υποδομών στο μοναδικό οικισμό του Δήμου που εξυπηρετείται από βόθρους, οι οποίοι λόγω παλαιότητας παρουσιάζουν συχνές διαρροές, υψώνοντας ένα ισχυρό προστατευτικό πλέγμα για το περιβάλλον.
  2. Την αντικατάσταση και επέκταση του δικτύου ύδρευσης σε Ν. Επιβάτες και Αγ. Τριάδα, που θα διασφαλίσει την επάρκεια σε πόσιμο νερό και την άριστη ποιότητα αυτού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
  3. Την επισκευή και συντήρηση 20 σχολικών μονάδων και αύλειων χώρων του Δήμου, που με τη σημαντική αύξηση των διαθέσιμων πόρων για την υλοποίηση των απαραίτητων εργασιών, έρχεται να αναβαθμίσει λειτουργικά και αισθητικά τα κτίρια, ενισχύοντας την ασφάλεια των μαθητών και συμβάλλοντας στην ομαλότερη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Τρία έργα που μπαίνουν άμεσα σε τροχιά υλοποίησης και το Δήμο μας να αποτελεί – αναλογικά με τον πληθυσμό του – έναν από τους λίγους που πετυχαίνει να λάβει ένα τόσο υψηλό ποσό, που προσεγγίζει τα 8,5 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), από το εν λόγω χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Συγχρόνως αναμένεται και η απόφαση έγκρισης για την ένταξη ακόμα δύο έργων στο «ΦιλόΔημος». Το πρώτο αφορά στην ανάπλαση και αναβάθμιση έξι (6) παιδικών χαρών, προϋπολογισμού 388.616,00 ευρώ (225.000,00 από το πρόγραμμα και 163.616,00 από ιδίους πόρους), με σκοπό τη δημιουργία ποιοτικών, ασφαλών και σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα κοινόχρηστων χώρων – παιδικών χαρών. Το δεύτερο, στην προμήθεια μηχανημάτων έργου για την ενδυνάμωση των δομών Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος, με προϋπολογισμό 195.000,00 ευρώ (155.000,00 από το πρόγραμμα και 40.000,00 από ιδίους πόρους).

«Με εντατική δουλειά, συντονισμό και πλήρη προσήλωση στο στόχο μας πετύχαμε να εξασφαλίσουμε υψηλή χρηματοδότηση – μοχλός στην υλοποίηση έργων καίριων για την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας –, ενώ δυναμικά συνεχίζουμε να διεκδικούμε και νέες χρηματοδοτήσεις, που θα υποστηρίζουν πρακτικά το έργο μας και θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας», δηλώνει ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιάννης Μαυρομάτης.