Πρόωρες εκλογές: σαν να πουλάς πάγο σε Εσκιμώο!

Άρθρο γνώμης της Πένης Δαλαμπούρα, Ειδικευόμενη Δερματολογίας- Αφροδισιολογίας Μέλος Γραμματείας Επικοινωνίας Κινήματος Αλλαγής

 

 

Στην πολιτική δεν υπάρχει δυσκολότερη ερώτηση από εκείνη της  οποίας η απάντηση είναι προφανής. Κάπως έτσι είναι και το δίλημμα των εκλογών για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η προφανής απάντηση ,λοιπόν, είναι ότι είναι αδύνατο να γίνουν εκλογές στη χώρα εν μέσω μιας απρόβλεπτης πανδημίας και μιας κρίσης το βάθος και τις επιπτώσεις της οποίας κανείς δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να προδικάσει με ασφάλεια.

Η μέχρι στιγμής σωστή αντιμετώπιση της συμπολίτευσης στο θέμα της υγειονομικής κρίσης άφησε ως παρακαταθήκη ένα κεκτημένο. Όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά στη χώρα. Μία αίσθηση αξιοπιστίας απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους μας, η οποία όμως όσο δύσκολα χτίζεται τόσο εύκολα γκρεμίζεται. Μία κυβέρνηση που δεν έχει κλείσει ούτε χρόνο στη διακυβέρνηση της χώρας και απολαμβάνει προσώρας  την εμπιστοσύνη των πολιτών έχει όλο το απαιτούμενο πολιτικό κεφάλαιο να αναλάβει το κόστος της ανάσχεσης μιας υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που σε αντίθεση με την δεκαετή κρίση χρέους που πέρασε η χωρά προηγούμενα,  αφορά το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας που έχει πληγεί από την παύση των οικονομικών δραστηριοτήτων λόγω του lockdown.

Το πρόγραμμα των υποτίθεται 24 δις ευρώ  που ανακοινώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει αφού όπως έχει ήδη επισημάνει το Κίνημα Αλλαγής πρόκειται για κοροϊδία που καταλαβαίνει και ένας πρωτοετής φοιτητής οικονομικών αφού αθροίζονται παροχές, δάνεια, εγγυήσεις δανείων και  οι αναβολές στις εισπράξεις οφειλών στο συνολικό κόστος των παροχών. Το πιο προβληματικό φυσικά όλων όσων ανακοινώθηκαν είναι ότι η επιδότηση της εργασίας συνοδεύεται με μείωση των αποδοχών περίπου 20% για κάθε εργαζόμενο και με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Και όλα αυτά με εγκληματική καθυστέρηση  ,τηρουμένων των αναλογιών, αφού το Κίνημα Αλλαγής έχει ήδη δημοσιοποιήσει εδώ και μήνες ένα ενδιάμεσο πρόγραμμα για την ανάσχεση της πανδημίας για Ζωντανή Οικονομία- Όρθια Κοινωνία. Μέτρα  συντηρητικά, ανεπαρκή και ετεροχρονισμένα.

Με βάση τα παραπάνω εγείρεται εύλογα η απορία. Γιατί πρόωρες εκλογές; Η παντελής έλλειψη δομικής και συγκροτημένης αντιπολίτευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα που κινούνται χωρίς  κοινωνικές αναφορές με μία ατζέντα που αφήνει αδιάφορους τους πολίτες και δεν ακουμπά στα προβλήματά τους δημιουργεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη μια στρεβλή αίσθηση δημοσκοπικής επικυριαρχίας που εύκολα μπορεί να ανατραπεί όχι μόνο από τις οικονομικές εξελίξεις, αλλά και από φίλια πυρά. Άλλωστε η ΝΔ σε πολλές περιπτώσεις έμοιαζε να πυροβολεί τα πόδια της τόσο με τα προγράμματα επιδοτούμενης τηλεκατάρτισης που επιλεκτικά προτιμούσαν οι υπουργοί της όσο και με τις ατυχείς συναθροίσεις σε σιντριβάνια και πλατείες.

Έτσι οι πρόωρες εκλογές δεν θα είχαν παρά ένα νόημα. Να δώσουν έναν χρόνο παράτασης της κυβερνητικής θητείας του Κυριακού Μητσοτάκη και να κάψουν το σενάριο της απλής αναλογικής έγκαιρα με επίφαση την ανάγκη δημοκρατικής νομιμοποίησης που θα πρέπει να πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ύφεσης λόγω covid-19. Δηλαδή όπως λέγαμε πρόσφατα με έναν φίλο μου είναι τόσο δύσκολο να πείσει η κυβέρνηση τους πολίτες ότι πρέπει να γίνουν εκλογές, όπως το να πουλήσει κανείς πάγο σε έναν  Εσκιμώο. Στη θέση της δε θα το δοκίμαζα.