Πόσα άτομα έχουν «σπάσει» μέχρι σήμερα την καραντίνα – «Καμπανάκι» στις αρχές

Daily life in the city, during the outbreak of the novel Coronavirus (COVID-19) Pandemic in Athens Greece on April, 2020. Greece is on the 29th day of a strict nationwide lockdown seeking to halt the spread of the COVID-19 infection caused by novel coronavirus, with excursions from the home limited to attending work, buying food, visiting the doctor, walking the dog or going for a solitary jog./ Καθημερινότητα στην πόλη, στην περιόδο της Πανδημίας του νέου κορωναϊού (COVID-19), Αθήνα, Απρίλιος, 2020. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 29η ημέρα επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας επιδιώκοντας να σταματήσει η εξάπλωση της μόλυνσης από τον κοροναϊό COVID-19, με εξαίρεση την έξοδο για και απο το χώρο εργασίας, αγορές τροφίμων, επίσκεψη σε γιατρό και φαρμακείο ή βόλτα κατοικίδιου και προσωπική άσκηση.

Έντονη ανησυχία στις αρχές προκαλούν οι περιπτώσεις απειθαρχίας που παρατηρούνται από ορισμένους κατοίκους, οι οποίοι δεν τηρούν τον κατ’ οίκον περιορισμό που τους έχει επιβληθεί από τις αρχές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ τα «σπασίματα» της καραντίνας των 14 ημερών ανέρχονται σε 246 από την αρχή της εφαρμογής του μέτρου. Πρόκειται για έναν αριθμό που έχει θορυβήσει έντονα τις αρχές.

Παράλληλα, στους παραβάτες επιβλήθηκαν και τα αντίστοιχα πρόστιμα των 5.000 ευρώ, ενώ έχουν εκκινηθεί και οι ποινικές διαδικασίες.

Πόσοι βρίσκονται σε καραντίνα σήμερα

Σήμερα βρίσκονται σε καραντίνα 15.181 άτομα και ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται άτομα και από πτήσεις, επιβεβαιωμένα κρούσματα, επαφές κρουσμάτων κτλ.

Την ίδια στιγμή, οι τηλεφωνικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι που έγιναν από την αρχή εφαρμογής του μέτρου είναι 15.575 ενώ υπήρξαν και 737 περιπτώσεις, όπου η Αστυνομία προχώρησε σε έλεγχο με φυσική παρουσία στο χώρο, εάν τα άτομα δεν απαντούσαν στα τηλέφωνα.

Έρχονται αυστηρότεροι έλεγχοι

Όπως αναφέρει ο τηλεοπτικός σταθμός, θα γίνουν αυστηρότεροι έλεγχοι με λογισμικό όπου μπορούν να μπουν όλες οι καραντίνες σε έναν χάρτη και οι διευθύνσεις των κατοικιών θα μπουν σε μία άλλη εφαρμογή ενώ παράλληλα θα γίνονται τηλεφωνικοί έλεγχοι συμμόρφωσης.

Τέλος, θα αυξηθούν οι δειγματοληπτικές αυτοψίες, δηλαδή οι αστυνομικές επισκέψεις ενώ επισημαίνεται ότι είναι αυστηρές οι ποινές οι οποίες μπορεί να είναι έως και ισόβια σε περίπτωση που ύποπτο κρούσμα κολλήσει κάποιον άλλον και οδηγήσει σε θάνατο λόγω του ιού.