“Πύλη της κολάσεως”

Αυτή η φλεγόμενη τρύπα βρισκεται στο Τουρκμενιστάν και λέγεται “Πύλη της κολάσεως”, για προφανείς λόγους.

? Η πυλη της κολάσεως είναι ένας τεράστιος κρατήρας σε μια έρημο στο Τουρκμενιστάν που καίγεται εδω και 50 χρόνια, και βρίσκεται κοντά σε ένα μικρό χωριό μόλις 350 ατόμων, το Derweze.

 Το 1971 μια ομάδα σοβιετικών επιστημόνων εξερευνούσε την έρημο για να βρουν υδρογονάνθρακες. Όταν έφτασαν στα βόρεια του χωριού Derweze, εκτίμησαν ότι το υπέδαφος ήταν πλούσιο σε φυσικό αέριο.

? Η ομάδα έστησε το πεδίο έρευνάς της στην περιοχή και ξεκίνησε προκαταρκτικές γεωτρήσεις. Ωστόσο λίγο αργότερα το έδαφος γύρω από τη γεώτρηση υποχώρησε δημιουργώντας μια γιγάντια τρύπα από την οποία αναδυόταν φυσικό αέριο.

Η ιστορία που έχει επικρατήσει θέλει τους Σοβιετικούς, μη γνωρίζοντας πως να διακόψουν την ανεξέλεγκτη ροή του αερίου να αποφασίζουν να… του βάλουν φωτιά, πιστεύοντας ότι ύστερα από λίγες ώρες ή μέρες όλο το συγκεντρωμένο αέριο θα είχε καεί.

Όμως 50 χρόνια αργότερα το αέριο ακόμη δεν έχει τελειώσει και η φωτιά συνεχίζει να καίει ασταμάτητα δημιουργώντας μοναδικές εικόνες και προσελκύοντας εκατοντάδες τουρίστες.

Σε αυτο το σημείο να πούμε οτι το Τουρκμενιστάν έχει έναν δικτάτορα και μια πρωτεύουσα την Ασγκαμπάτ με πελώρια κτίρια από λευκό μάρμαρο (μάλιστα έχουν κερδίσει ρεκόρ γκίνες γι’αυτό, είναι εξωπραγματικό, ψάξτε “ashgabat” στο γκουγκλ!!)

(Φωτογραφία απο National Geographic)

πληροφορίες από τη σελίδα στο facebook: https://www.facebook.com/geografitness/