Πώς θα κρύψουν τις αγιογραφίες από την Αγία Σοφία – Στα χέρια του Ερντογάν το σχέδιο μετατροπής της σε τζαμί

People visit the Hagia Sophia or Ayasofya, a UNESCO World Heritage Site, which was a Byzantine cathedral before being converted into a mosque and currently a museum, in Istanbul, Turkey, July 10, 2020. REUTERS/Murad Sezer

Οδηγία για το τι θα πρέπει να γίνει με τις αγιογραφίες στην Αγία Σοφία μετά την απόφαση Ερντογάν να την μετατρέψει σε τζαμί εξέδωσε την Τρίτη η ανώτατη θρησκευτική επιτροπή της Τουρκίας.

Στην ανακοίνωση το εν λόγω θρησκευτικό όργανο ζητά οι αγιογραφίες να είναι καλυμμένες και πιο σκοτεινές κατά τη διάρκεια της προσευχής των μουσουλμάνων «με τα κατάλληλα μέσα».

Στην ίδια ανακοίνωση η Diyanet υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει κάποιο θρησκευτικό εμπόδιο» στο να είναι προσβάσιμο το «τζαμί» σε ώρες εκτός προσευχής καθώς και ότι «η ύπαρξη των αγιογραφιών δεν αποτελεί κίνδυνο για την κανονικότητα των προσευχών που θα διεξαχθούν στην Αγία Σοφία.

Στα χέρια του Ερντογάν το σχέδιο για την κάλυψη των αγιογραφιών

Σήμερα λαμβάνει χώρα το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας, για το πώς θα καλυφθούν τα ψηφιδωτά και οι αγιογραφίες και όλα τα τα σχέδια θα παρουσιαστούν στον Ερντογάν.

Ο Ερντογάν μάλιστα φέρεται να έδωσε εγγυήσεις στην συνομιλία του με τον Πούτιν προς την κατεύθυνση της προστασίας των ψηφιδωτών-αγιογραφιών.

Το Σάββατο η τουρκική εφημερίδα Hurriyet σε ρεπορτάζ της είχε αποκαλύψει ότι το σχέδιο των Τούρκων είναι να τοποθετηθούν ιδικές κουρτίνες οι οποίες θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής, ενώ στο πάτωμα θα τοποθετηθούν χαλιά τα οποία θα φωτίζονται για να σκοτεινιάζει ο χώρος και να μην φαίνονται οι αγιογραφίες.

πηγή: www.in.gr