«Ρεαλισμός και Μοντερνισμός στη Σέρβικη Λογοτεχνία» της Σταυρούλας Μαυρογένη στο ΜΜΑ

«Ρεαλισμός και Μοντερνισμός στη Σέρβικη Λογοτεχνία» -βιβλίο

Το βιβλίο «Ρεαλισμός και Μοντερνισμός στη Σέρβικη Λογοτεχνία» της συγγραφέως Σταυρούλας Μαυρογένη παρουσιάζεται από τις Εκδόσεις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας την Τετάρτη, 5 Ιουνίου, στις 19:00, στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου, ο αναγνώστης γίνεται κοινωνός των δυο μεγάλων λογοτεχνικών ρευμάτων της Σερβίας και της Ελλάδας του ρεαλισμού και του μοντερνισμού και η συγγραφέας εξετάζει τις δύο αυτές κοινωνίες μέσα από την εικόνα τους στη λογοτεχνία.

Η κοινωνική πραγματικότητα αναδεικνύεται πλέον με τρόπο αντικειμενικό. Στα έργα των συγγραφέων της εποχής γίνεται εμφανής τόσο η ρωσική επιρροή όσο και η καταγραφή της πατριαρχικής κοινωνίας, η οποία αποτελούσε θεμέλιο της οργάνωσης των δύο κοινωνιών. Όπως παρατηρεί η συγγραφέας, η ενίσχυση της επιρροής της ρωσικής λογοτεχνίας, η επίδραση της σημαντικής προσωπικότητας του σέρβου Σφετοζάρ Μάρκοβιτς και η μεταλαμπάδευση των σοσιαλιστικών ιδεών στη σερβική κοινωνία συνέβαλαν στην πόλωση μεταξύ των σέρβων διανοούμενων και καλλιτεχνών της εποχής.

Στο δεύτερο μέρος του νέου αυτού βιβλίου, ο αναγνώστης διαβάζει κείμενα του Στέφαν Σρέματς και της Ισιδώρας Σέκουλιτς, που έχει μεταφράσει και επιμεληθεί η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κα. Σταυρούλα Μαυρογένη.

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

– Δημήτρης Καργιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Συγκριτικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

– Εύα Κουσιοπούλου, Δημοσιογράφος

– Αλέξανδρος Μυροφορίδης, συγγραφέας, Υπ. Διδάκτωρ Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας (Τμήμα Δημιουργικής Γραφής)

– Σταυρούλα Μαυρογένη, συγγραφέας του βιβλίου.

Κείμενα του βιβλίου θα διαβάσει η ηθοποιός, Γιολάντα Μπαλαούρα

Τη συζήτηση θα συντονίσει η κα. Φανή Τσατσάια, Ιστορικός Τέχνης, Διευθύντρια του Ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.