«Σάρκα και οστά» σε ένα όνειρο χρόνων με τα εγκαίνια του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Αγία Τριάδα

Εγκαίνια Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Αγία Τριάδας

Ο ενθουσιασμός ήταν έκδηλος και η χαρά χαραγμένη στα πρόσωπα όλων όσοι παρευρέθηκαν την Κυριακή 19 Μαΐου στα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου Κληρονομιάς στην Αγία Τριάδα.

Ένα όνειρο πολλών ετών τόσο του Συλλόγου Προσφύγων Ανατολικής Θράκης Αγίας Τριάδας όσο και των κατοίκων του οικισμού, που μετά από ακατάπαυστες προσπάθειες, πολύ κόπο, μεγάλο αγώνα, αλλά και μεράκι άσβεστο έγινε πραγματικότητα, προσφέροντας στέγη στην ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου.

Συγχρόνως, όμως και μια υπόσχεση προεκλογική του Δημάρχου Θερμαϊκού, κ. Γιάννη Μαυρομάτη, που εκπληρώθηκε, με τις σχετικές ενέργειες να ξεκινάνε από την έναρξη κιόλας της θητείας το 2014 και την επίτευξη να εφαρμοστεί η σταματημένη επί 2.5 περίπου χρόνια απόφαση για παραχώρηση του χώρου του Γεωργικού Πιστωτικού Συνεταιρισμού της Αγίας Τριάδας.

Ένα κτίριο που συνιστά από μόνο του σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του τόπου, αποτελώντας σημείο αναφοράς της αγροτιάς του χωριού για αρκετές δεκαετίες. Ξεκινώντας ως συσκευαστήριο σταφυλιών – γνωστό κι ως «συνεργείο», με το όνομα να προέρχεται από τα οργανωμένα συνεργεία που μετείχαν στους τρύγους –, μετατράπηκε αργότερα σε αποθήκη σιτηρών, σε μηχανοστάσιο αυτοκινήτων το 1997, για να καταλήξει εν τέλει αποθήκη του Δήμου.

Ένα κτίριο εξαιρετικά παραμελημένο και σε ιδιαίτερα κακή κατάσταση. Ένας χώρος, όμως, ο οποίος κυριολεκτικά μεταμορφώθηκε, αφενός χάρη στο όραμα του Συλλόγου Προσφύγων Ανατολικής Θράκης Αγίας Τριάδας και των γεμάτων όρεξη εθελοντών και αφετέρου στη Διοίκηση Θερμαϊκού, τις Υπηρεσίες της και την προσήλωση τόσο στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου όσο και στην έμπρακτη στήριξη όλων των πολιτιστικών φορέων του.

Εγκαίνια Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Αγία Τριάδας

Μεταμορφώθηκε, δημιουργώντας ακόμα έναν θύλακα ιστορίας και πολιτισμού, λίγες μόνο μέρες μάλιστα μετά τα εγκαίνια του «Αρχιγένειου» Λαογραφικού Μουσείου στους Ν. Επιβάτες και αποτελώντας απτή απόδειξη των λεγομένων του Δημάρχου, κ. Μαυρομάτη, που χαρακτηριστικά ανέφερε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ότι: «Σε συνεργασία γίνονται όλα. Όταν οι Φορείς, ο Δήμος, οι άνθρωποι είναι ενωμένοι, μπορούν να γίνουν θαύματα».

Την τελετή των εγκαινίων τίμησε με την παρουσία του ο Βουλευτής, κ. Δημήτρης Μάρδας, ενώ το «παρών» έδωσαν μέλη της Δημοτικής Αρχής και των Δημοτικών και Τοπικών Συμβουλίων, μέλη και φίλοι του Συλλόγου Προσφύγων Ανατολικής Θράκης Αγίας Τριάδας και εκπρόσωποι πολλών Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου.