Σήμερα το τελευταίο «αντίο» στον δημοσιογράφο Στάμο Ζούλα

Σήμερα, Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία του δημοσιογράφου Στάμου Ζούλα στις 12 μ. από τον Ι.Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στην Πλατεία Κεφαλαρίου στην Κηφισιά, ενώ η ταφή του θα γίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Αστακό.

Συλληπητήρια για το θάνατο του έγκριτου δημοσιογράφου έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος ανέφερε: «Ο Στάμος Ζούλας υπήρξε πιστός λειτουργός της δημοσιογραφίας μέχρι το τέλος. Kατάφερε να καταξιωθεί για την εγκυρότητα της πένας του μέσα από την εξηκονταετή πορεία του σε όλη τη δημοσιογραφική ιεραρχία της «Καθημερινής». Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του και στον γιο του Κωνσταντίνο Ζούλα».

Από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Βουλής, Νικόλαος Βούτσης ανέφερε: «Ο Στάμος Ζούλας ανήκει στη γενιά των δημοσιογράφων που εργάστηκαν στον Τύπο, σφραγίζοντας με τα έγκυρα ρεπορτάζ και την αρθρογραφία τους ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου πριν από την περίοδο της δικτατορίας και κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης».

Επιπλέον, τα ειλικρινή του συλληπητήρια έδωσε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης «Εφυγε από τη ζωή ένας δημοσιογράφος που σφράγισε την εποχή του. Ο Στάμος Ζούλας υπηρέτησε τη δημοσιογραφία με ήθος, επαγγελματισμό και δημοκρατική συνείδηση για πάνω από 60 χρόνια. Στην οικογένειά του, και ειδικά στον Κωνσταντίνο, εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Το έργο του Στάμου Ζούλα

Ο Στάμος Ζούλας γεννήθηκε στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας το 1937 και σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Από το 1955 και σε ηλικία μόλις 18 ετών, άρχισε να δημοσιογραφεί στην εφημερίδα «Καθημερινή», όπου συνολικά εργάστηκε για περισσότερο από 60 χρόνια διανύοντας, από όλες τις βαθμίδες της δημοσιογραφικής ιεραρχίας, μία πολύ πετυχημένη καριέρα.

Αρχικά απασχολήθηκε στο ρεπορτάζ του Υπ. Γεωργίας, του Δήμου Αθηναίων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, από το 1977 ως πολιτικός συντάκτης, από το 1981 ως αρχισυντάκτης, από το 1996 έως το 2002 ως διευθυντής της εφημερίδας, ως σύμβουλος εκδόσεως και ως αρθρογράφος της μέχρι προ διετίας.

Η μόνη διακοπή στη μακρά του πορεία στην «Καθημερινή» ήταν η επταετής αποχή του από τη δημοσιογραφία κατά τη διάρκεια της χούντας καθώς και το διάστημα 1986-1988, όταν, λόγω της εξαγοράς τότε της εφημερίδας από τον Γ. Κοσκωτά, παραιτήθηκε και ανέλαβε διευθυντής της εφημερίδας «Βραδυνή». Από την «Βραδυνή» αποχώρησε όταν εξαγοράστηκε και αυτή από τον Γ. Κοσκωτά, λόγω διαφωνίας του με την παρέμβαση του νέου εκδότη στην πολιτική γραμμή της εφημερίδας. Στη συνέχεια διετέλεσε επί διετία γενικός διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού του Δήμου Αθηναίων «Αθήνα 9,84» – του οποίου υπήρξε και ιδρυτικό στέλεχος.

Το διάστημα 1977-1981 είχε αναλάβει την ευθύνη και την παρουσίαση της πρώτης εβδομαδιαίας πολιτικής εκπομπής της ΕΡΤ με τίτλο «η Εβδομάδα που πέρασε».

Στη διάρκεια της μακράς επαγγελματικής του πορείας αρθρογράφησε σε πολλά περιοδικά και ημερήσιες εφημερίδες, όπως η «Ελευθεροτυπία», τα «Επίκαιρα», το «Ένα», η «Ναυτεμπορική» κ.α. και κάλυψε δημοσιογραφικά εκατοντάδες επισκέψεις και επαφές πολιτικών ηγετών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Είχε διατελέσει, επίσης, επί δύο θητείες πρόεδρος του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ.

Το 2003 εξέδωσε το βιβλίο με τίτλο «Όσα δεν έγραψα» όπου, ανασύροντας από τη μνήμη και από το προσωπικό του αρχείο πρόσωπα, γεγονότα και άγνωστα στοιχεία του πολιτικού παρασκηνίου, αποτύπωσε μια πολύτιμη τοιχογραφία της πρόσφατης ιστορίας του τόπου.

Σε ανακοίνωσή του το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται βαθύτατα την οικογένειά του, ιδιαιτέρως τον γιό του Κωνσταντίνο και τον αδελφό του Ανδρέα, αγαπητούς συναδέλφους επίσης, καθώς και τους οικείους του και αποχαιρετά τον εκλεκτό συνάδελφο, που τίμησε τη δημοσιογραφία.

Πηγή: dikaiologitika.gr
Πηγή φωτογραφίας: pexels