Σαμ Μπάρτραμ: Ο τερματοφύλακας που περίμενε στην ομίχλη

Του Τηλέμαχου Περτσινίδη

Περίπου 80 χρόνια πριν στο Μεγάλο Νησί, «γράφτηκε» μια απίστευτη ιστορία ενός τερματοφύλακα, που επί 15 λεπτά ήταν μόνος του στον αγωνιστικό χώρο, αφού δε κατάλαβε πως ο αγώνας είχε αναβληθεί.

Τα Χριστούγεννα του 1937, η Βρετανία είχε σκεπαστεί από ένα πέπλο καταχνίας, το οποίο επηρέασε ολόκληρη τη χώρα. Μάλιστα, η συγκεκριμένη περίοδος έχει μείνει στην ιστορία ως μια από τις χειρότερες, αφού συνέβησαν πολλά ατυχήματα, εξαιτίας των φαινομένων.

Πολλοί αγώνες αναβλήθηκαν, μα αυτός ανάμεσα στη Τσέλσι και τη Τσάρλτον στο «Στάμφορντ Μπριτζ» θα διεξάγονταν κανονικά, αφού ο διαιτητής της αναμέτρησης έκρινε πως ο καιρός δεν απαγορεύει να παιχτεί ποδόσφαιρο.

Με το σκορ λοιπόν να βρίσκεται στο 1-1, ο γκολκίπερ της Τσάρλτον, Σαμ Μπάρτραμ βρισκόταν στην εστία του, θεωρώντας πως οι συμπαίκτες του, είχαν «κλείσει» την αντίπαλη ομάδα στη περιοχή της, αφού δεν διέκρινε καμία φιγούρα κοντά του.

«Τέλεια, τους σκίζουμε. Τους έχουμε βάλει στην περιοχή τους και τους σφυροκοπούμε», είχε σκεφτεί ο Σαμ, όπως ο ίδιος εξομολογήθηκε στη βιογραφία του. Ήταν περήφανος για τους συμπαίκτες του και θεώρησε πως η νίκη είναι δική τους.

Από την εξέδρα δεν ακούγονταν κιχ, μα αυτό δε προβλημάτισε τον Μπάρτραμ, καθώς δεν το είχε προσέξει καν, αφού ήταν συγκεντρωμένος στο να κοιτάει μέσα από την ομίχλη.

Τα λεπτά κυλούσαν, μα το γεγονός ότι δε συνέβη το παραμικρό στον αγώνα, δε προβλημάτισε καθόλου τον τερματοφύλακα. Ξαφνικά, διέκρινε μια φιγούρα μέσα από την ομίχλη να τον πλησιάζει. Πήρε θέση και ετοιμάστηκε για επέμβαση.

Προς μεγάλη του έκπληξη, αντιλήφθηκε πως ο συγκεκριμένος ήταν ένας αστυνομικός και όχι κάποιος αντίπαλός του. «Τι κάνεις εσύ εδώ;» τον ρώτησε. Ο αστυνόμος χαμογέλασε και του αποκρίθηκε: «Φίλε μου, το παιχνίδι έχει διακοπεί εδώ και 15 λεπτά. Δεν υπάρχει κανείς άλλος στο άδειο αυτό γήπεδο. Μόνο εσύ».

Έτσι λοιπόν, ο Σαμ πήρε την άγουσα προς τα αποδυτήρια, όπου και έτυχε θερμής υποδοχής από τους συμπαίκτες του, οι οποίοι τον πείραζαν για αρκετή ώρα. Που να ήξερε, πως είχε γράψει ένα από τα πιο αστεία…«παραμύθια» στην ιστορία του ποδοσφαίρου, που θα έμενε για πάντα στα «βιβλία» του αθλήματος.

Πάντως, ο Σαμ Μπάρτραμ ήταν ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου και θεωρήθηκε ως ο καλύτερος γκολκίπερ που δε κλήθηκε ποτέ στην Εθνική ομάδα.

Γνωστός για το εκρηκτικό ταπεραμέντο του, παρά την βρετανική του καταγωγή, αρκετές φορές μάλιστα προκαλούσε και τους φιλάθλους της αντίπαλης ομάδας με χειρονομίες. Μάλιστα, όταν το είχε πράξει αυτό σε έναν αγώνα με τη Πόρτσμουθ, δέχθηκε ένα τούβλο στο κεφάλι, μένοντας αναίσθητος.

Ήταν εξαιρετικός με τη μπάλα στα πόδια, χαρακτηριστικό σπάνιο για τερματοφύλακα εκείνη την εποχή. Ο Σαμ Μπάρτραμ πέθανε το 1981, μα το όνομά του και η φυσιογνωμία του θα μείνει χαραγμένη για πάντα στο αγγλικό κοινό.