Σεισμολόγος ΑΠΘ: Σε συναγερμό η Χαλκιδική

Σε επιφυλακή είναι οι σεισμολόγοι που παρακολουθούν την σεισμική δραστηριότητα στην Χαλκιδική #newn #σεισμος

Ο καθηγητής σεισμόλογίας, Μανώλης Σκορδίλης, μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την σεισμική δόνηση που παρουσιάστηκε το Σάββατο στην Χαλκιδική και είχε ύψος 5,2 ρίχτερ. 

Ο ειδικός, τόνισε πως δεν μπορεί να αποκλειστεί ενδεχόμενο μετασεισμού ενώ εικάζεται ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός ωστόσο άπαντες βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς η προϊστορία δείχνει πως στην περιοχή υπάρχει έντονη δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα είπε:

«Το πιθανότερο είναι πως ο κύριος σεισμός ήταν αυτός των 5,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ. Μέχρι στιγμής, η εικόνα δεν δίνει ανησυχητική ερμηνεία, αλλά λόγω του ιστορικού της περιοχής δεν μας επιτρέπεται να είμαστε απόλυτα καθησυχαστικοί. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι έρχεται κάτι κακό, ωστόσο χρειάζεται μία επιφυλακτικότητα εξαιτίας της ιστορίας».

Ενώ συνέχισε μιλώντας για την ιστορία: «Το 1905 είχαμε έναν ισχυρό σεισμό με μέγεθος 7,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ. Το 1982 είχε δώσει η περιοχή σεισμό μεγέθους 7 Ρίχτερ και το 1983 σεισμό 6,8. Όλοι αυτοί ήταν σε μία απόσταση 25 έως 45 χλμ από το επίκεντρο του τωρινού σεισμού. Μιλάμε πρακτικά για τον ίδιο τεκτονικό σχηματισμό και γι αυτό είμαστε επιφυλακτικοί», είπε χαρακτηριστικά.