Σε κλίμα συγκίνησης η Εκδήλωση Μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην Περαία

Εκδήλωση Μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Προς τιμή των 353.000 θυμάτων Ελλήνων του Πόντου και όλων εκείνων που ξεριζώθηκαν και εξαναγκάστηκαν να αναζητήσουν νέες πατρίδες και εκ του μηδενός να στήσουν και πάλι τις ζωές τους, πραγματοποιήθηκε για πέμπτη (5η) συνεχή χρονιά η θεσμοθετημένη από την εν ενεργεία Διοίκηση Θερμαϊκού, Εκδήλωση Μνήμης.

Μια εκδήλωση που κάλυπτε ακόμα πιο βαρύ, φέτος, το πέπλο της συγκίνησης και της θλίψης, λόγω της πένθιμης επετείου των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία, η οποία έλαβε χώρα στην Περαία, την Κυριακή 19 Μαΐου, με την έναρξή της να σηματοδοτεί η τέλεση επιμνημόσυνης δέησης στον Ιερό Ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Ομιλία πραγματοποίησε εν συνεχεία ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιάννης Μαυρομάτης, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: «η ομόφωνη αναγνώριση από τη Βουλή των Ελλήνων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού το 1994 και η καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης, αποτελεί κάτι περισσότερο από την οφειλόμενη απόδοση τιμής στην ιστορική μας μνήμη. Εκεί όπου γίνεται καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εμείς οι απόγονοι των θυμάτων της γενοκτονίας, πρέπει να έχουμε αυξημένη ευαισθησία για το συνάνθρωπό μας. Γιατί το παρελθόν πρέπει να μας διδάσκει για το μέλλον. Και γιατί το παρελθόν και η ιστορία είναι σχολείο πιο δυνατό απ’ όλα τα πανεπιστήμια».

Ακολούθησε Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων από το Δήμαρχο και τοπικούς Συλλόγους και Φορείς στο μνημείο Ιστορικής Μνήμης, ενώ τη σκυτάλη παρέλαβε έπειτα ο προσκεκλημένος πρώην βουλευτής, κ. Λευτέρης Κωνσταντινίδης, ο οποίος σε ρόλο κεντρικού ομιλητή αναφέρθηκε εκτενώς στα ιστορικά γεγονότα, ξυπνώντας μνήμες και εντείνοντας την ήδη φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου, με τελετάρχη τον Αντιδήμαρχο Καθημερινότητας και υποψήφιο Βουλευτή, κ. Γιώργο Φεστερίδη, παρευρέθηκαν επίσης ο Βουλευτής, κ. Δημήτρης Μάρδας, μέλη της Δημοτικής Αρχής, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι πολιτιστικών Συλλόγων, Ποντιακών Σωματείων και Φορέων του Δήμου, αλλά και αρκετός κόσμος.

Άνθρωποι που όλοι μαζί ενωμένοι, σε μια πράξη συμβολική μα τόσο ουσιώδη, απέδωσαν φόρο τιμής στον Ποντιακό Ελληνισμό και στο ασίγαστο πάθος, την άκαμπτη δύναμη και την ανθεκτικότητα του λαού αυτού, που παρά τις θηριωδίες, τα δεινά, τις κακουχίες και τις αντιξοότητες, επιβίωσαν, πρόκοψαν και προόδευσαν, «μπολιάζοντας» με τον πολιτισμό τους εδάφη και ανθρώπους και αφήνοντας παρακαταθήκη ανεξίτηλη για τις επόμενες γενιές.