Σε υψηλούς τόνους η ομιλία Τσίπρα στη Βουλή- Τι θα πει για Novartis, Μακεδονικό και Οικονομία

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, αλλά με ρητορική που να υποστηρίζει την ανεμπόδιστη λειτουργία των θεσμών για την πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου της Novartis θα κινηθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του σήμερα το πρωί προς την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Παρότι η ομιλία του πρωθυπουργού αφορά -σύμφωνα με πληροφορίες- τρία διαφορετικά «κεφάλαια» (το σκάνδαλο, την οικονομία και το Μακεδονικό), ο κ. Τσίπρας θα δώσει βάρος στο πολιτικό κομμάτι των υποθέσεων διαφθοράς, ανακοινώνοντας την απόφασή του για Προκαταρκτική Επιτροπή και μιλώντας προς τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τις εστίες της διαφθοράς «ακόμη και στα σκληρά χρόνια των μνημονίων». Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι ο κ. Τσίπρας επιδιώκει μέσω της ομιλίας του να αναδείξει τις πολιτικές ευθύνες του «παλαιού πολιτικού συστήματος» και απευθυνόμενος στους βουλευτές του να τονίσει ότι χρειάζεται σεβασμός στο τεκμήριο της αθωότητας αλλά ταυτόχρονα οι πολίτες απαιτούν και την αποκάλυψη όλων των πτυχών του σκανδάλου.

Η «λογική»-ρητορική που φαίνεται ότι ακολουθεί η κυβέρνηση «λέει» ότι η βουλή θα απαντήσει αναλυτικά στα σχετικά ερωτήματα που τίθενται, αφήνοντας την δικαιοσύνη ανεπηρέαστη να συνεχίσει την έρευνα προς όλες τις κατευθύνσεις, όπως για την πιθανή ροή βρόμικου χρήματος.

Το σίγουρο είναι ότι μετά την κατάθεση της πρότασης για την σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής, την οποία θα υπογράφει το σύνολο των βουλευτών της πλειοψηφίας, θα ζουμάρουν στην πολιτική διαχείριση της υπόθεσης αξιοποιώντας το διάστημα που μεσολαβεί (βάσει του κανονισμού της βουλής) για την επιλογή των βουλευτών που θα αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις μάχες που θα ακολουθήσουν. Από τον πρωθυπουργό μέχρι τον κάθε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ η πολιτική διαχείριση θα ξεκινά με βαριές κατηγορίες στη Νέα Δημοκρατία και την Δημοκρατική Συμπαράταξη τόσο για τις πολιτικές ευθύνες όσο και για τις «επιθέσεις» και «απειλές» προς τους «λειτουργούς της δικαιοσύνης» και τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Βουλευτές πάντως της κυβερνητικής πλειοψηφίας στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις δεν κρύβουν τον έντονο προβληματισμό τους για την πρώτη φάση της πολιτικής διαχείρισης και μέχρι την διαβίβαση στην βουλή της δικογραφίας- τα πυρά τους κατευθύνονται κυρίως προς τον υπουργό Υγείας, κ. Πολάκη ο οποίος έσπευσε να “φωτογραφίσει” τους προστατευόμενους μάρτυρες αλλά στη συνέχεια λέγεται ότι εκλήθη να ρίξει τους τόνους.

Όσον αφορά στο Μακεδονικό, ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης, θα επιτεθεί με σφοδρότητα για άλλη μια φορά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εγκατάλειψη της εθνικής γραμμής και θα προαναγγείλει εμμέσως πλην σαφώς τα επόμενα βήματα. Οι πληροφορίες άλλωστε υπογραμμίζουν ότι εντός της εβδομάδας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών θα ολοκληρώσει το σύμφωνο το οποίο θα παρουσιάσει στα Σκόπια- ο κ. Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον Νικολά Ντιμοτρόφ στο τέλος της εβδομάδας με αφορμή το συμούλιο των υπουργών Εξωτερικών στη Σόφια.

Για το σκέλος της ομιλίας που αφορά στην οικονομία θα δοθεί έμφαση στο εθνικό σχέδιο για την έξοδο από το μνημόνιο και την αναπτυξιακή προοπτική. Κυβερνητικές πηγές αποκαλύπτουν ότι το «ελληνικό πρόγραμμα» θα είναι διάρκειας περίπου 5 ετών, με δύο βασικά σκέλη: το αναπτυξιακό και το κοινωνικό. Το αναπτυξιακό τμήμα θα περιλαμβάνει σειρά θεμάτων, όπως:

-Τις προτεραιότητες ενισχύσεων ανά κλάδους (π.χ. ενέργεια, αγροτοδιατροφή κ.λπ.)

-Το σχέδιο ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

-Τον εντοπισμό και επίλυση προβλημάτων σε βασικούς τομείς (π.χ. αντιμετώπιση γραφειοκρατίας, ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, «κόκκινα» δάνεια κ.λπ.)

-Τον προγραμματισμό των χρηματοδοτήσεων.

Στο κοινωνικό σκέλος θα τεθούν οι στόχοι για την ενίσχυση του κράτους πρόνοιας (π.χ. στελέχωση νοσοκομείων, επιδόματα, αύξηση κατώτατου μισθού).

Οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι η οριστική έξοδος από το πρόγραμμα θα συνοδευθεί από ένα είδος εποπτείας, η οποία, μεταξύ άλλων, θα αφορά:

-Στην υλοποίηση κάποιων προτεραιοτήτων από την ισχύουσα συμφωνία, όπως π.χ. την ολοκλήρωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων από το ΤΑΙΠΕΔ

-Στη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές σε ό,τι έχει υλοποιηθεί (π.χ. θα παραμείνει η ανεξαρτησία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού με την ΑΑΔΕ) και ότι θα συνεχιστούν μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε τομείς που θεωρούνται σημαντικοί (π.χ. δικαιοσύνη, δημόσια διοίκηση κ.λπ.).

Με «άγνωστο Χ» προς το παρόν τη στάση του ΔΝΤ και την αναμενόμενη από το Ταμείο νέα έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, Ελλάδα και Ευρωπαίοι εταίροι συμφωνούν – λένε οι κυβερνητικές πηγές- ότι η διευθέτηση για το χρέος πρέπει να βασίζεται στο λεγόμενο «γαλλικό μοντέλο» και να συνίσταται στα εξής: Πρώτον στη σύνδεση της ανά έτους καταβολής των τοκοχρεολυσίων με τον βαθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας, έως ότου αποπληρωθεί το 75% του δημοσίου χρέους. Για παράδειγμα, εάν υπάρξουν περίοδοι στασιμότητας στην οικονομία, θα μειώνονται και τα ποσά που θα δίδονται για τοκοχρεολύσια. Και δεύτερον στην υπό όρους (conditionality) ελάφρυνση του χρέους με βάση μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιούνται.

Κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονται ότι έως το Eurogroup του Ιουνίου (ή έστω λίγο αργότερα) θα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους θεσμούς για όλα το σχέδιο. Ταυτόχρονα, ωστόσο, τους επόμενους μήνες και έως την καταληκτική προθεσμία θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί και τα εναπομείναντα 88 προαπαιτούμενα με αρκετά «αγκάθια»…

πηγή: Thecaller